Menu
RSS

«Ανάσταση» για εμπόριο, εστίαση και τουρισμό

«Ανάσταση» για εμπόριο, εστίαση και τουρισμό

• Αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν με αυξημένες πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

Μία αισιόδοξη ανάσα για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου στο Ρέθυμνο έδωσε η κίνηση του Πάσχα, με τους αυξημένους επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό να δίνουν το «στίγμα» μιας δυναμικής τουριστικής περιόδου, αλλά και την πολυπόθητη ώθηση στην τοπική αγορά και οικονομία.

Με πληρότητες άνω του 60% κύλησε το τριήμερο και στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου με τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο μάλιστα να δείχνουν αισθητή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό και τον Μάιο, ένας μήνας που αποτελεί μαζί με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το «στοίχημα» της τουριστικής σεζόν. Όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των συλλόγων στο Ρέθυμνο, ο εσωτερικός τουρισμός σε αντίθεση με τους αυξημένους επισκέπτες από το εξωτερικό, για μια ακόμη χρονιά δεν είχε ιδιαίτερη δυναμική, αφού χρόνο με τον χρόνο οι εξορμήσεις των Ελλήνων επισκεπτών περιορίζονται αισθητά.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο πολλά υποσχόμενος κλάδος του τουρισμού έχει δείξει σημαντική δυναμική τη φετινή χρονιά, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Μανώλης Τσακαλάκης, οι συγκυρίες την τρέχουσα χρονιά ευνοούν την τουριστική κίνηση ήδη από τον Απρίλιο, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για το μέλλον της τουριστικής περιόδου. «Ξεκινήσαμε καλά και ας ελπίσουμε πως θα τελειώσουμε αντίστοιχα καλά» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης μιλώντας για την κίνηση τις ημέρες του Πάσχα, ενώ ανέφερε πως ο καιρός ήταν «σύμμαχος» κάτι που οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έδειξαν να απολαμβάνουν.

«ΕΚΛΕΙΣΕ» ΤΟ 50% ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο κ. Τσακαλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τουριστική περίοδο και ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των κρατήσεων της χρονιάς, πολύ νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με πέρυσι. Το υπόλοιπο κομμάτι θα κλείσει και αυτό εντός των επόμενων δύο μηνών. Οι μήνες που αποτελούν το στοίχημα της τουριστικής σεζόν είναι ο Μάιος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Ο Μάιος θα είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο με πληρότητες άνω του 60% ακόμη και 70%. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που στην καλύτερη περίπτωση ένα ξενοδοχείο μπορεί να είχε πληρότητες έως 50%».

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι υψηλές πληρότητες τον Απρίλιο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των επισκεπτών για τους επόμενους μήνες, οφείλεται στον κλειστό ανταγωνισμό αλλά και το γεγονός πως τη φετινή χρονιά το Καθολικό Πάσχα συνέπεσε με το Ορθόδοξο, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης. Ωστόσο, η αυξητική αυτή τάση, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει το μερίδιο που της αναλογεί διατηρώντας αντίστοιχη δυναμική στο μέλλον, όταν δηλαδή επανέλθει η σταθερότητα στις γειτονικές τουριστικές αγορές. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης: «Εμάς μας επηρέασε θετικά το δεδομένο ότι οι Μουσουλμανικές χώρες εξαιτίας των εξελίξεων είναι κλειστές. Συνεπώς είναι κλειστός ο ανταγωνισμός. Αυτό βέβαια είναι κάτι προσωρινό διότι και εκεί τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν και ίσως από το 2019 να βλέπουμε μια διαρκώς αυξανόμενη επαναφορά της σταθερότητας. Τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε έστω ένα μέρος της δυναμικής που πήραμε».

«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Η υπέρμετρη φορολογία πλήττει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και τους επιχειρηματίες, αφού όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλάκης «Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι το πιο υπερφορολογημένο της Ευρώπης». Η στήριξη από πλευράς κρατικών φορέων, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, δεν είναι η αναμενόμενη αφού ο κλάδος του τουρισμού είναι από τους ελάχιστους που ακόμη κινούν την οικονομία την ίδια ώρα που οι επιβαρύνσεις τείνουν να γίνουν καταστροφικές.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ώθηση και στην εστίαση έδωσαν οι ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο την περίοδο του Πάσχα. Όπως, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής νομού Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM, η κίνηση των ημερών ήταν στα ίδια και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και για το μέλλον της τουριστικής περιόδου. Όπως επεσήμανε ο κ. Κλαψινός, οι ξένοι επισκέπτες ήταν εκείνοι που κατέκλυσαν τα τοπικά καταστήματα, αφού ήταν ελάχιστοι οι Έλληνες που επισκέφτηκαν το Ρέθυμνο αλλά και οι Ρεθυμνιώτες που επέστρεψαν στην πόλη και γευμάτισαν στα τοπικά καταστήματα. «Υπήρχε πολύς κόσμος στο Ρέθυμνο και βοήθησε την κίνηση και ο καιρός. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και ελπίζω να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό ώστε να έχουμε μια πολύ καλή και παραγωγική σεζόν με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία» ανέφερε ο κ. Κλαψινός.

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο που η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα παρέμενε ισχνή, ο εμπορικός κόσμος έκανε τη δική του «Ανάσταση». Η κίνηση στην τοπική αγορά κορυφώθηκε το τριήμερο της Μ. Πέμπτης, της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου, ενώ τα είδη που κινήθηκαν περισσότερο ήταν τα τρόφιμα και τα δώρα για τα παιδιά. Η εικόνα αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ήταν η αναμενόμενη με τους τζίρους όμως να παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι στην τοπική αγορά. Οι ξένοι επισκέπτες ήταν εκείνοι που «ζέσταναν» και την εμπορική αγορά της πόλης, ενώ οι επαγγελματίες προσδοκούν μια καλή τουριστική σεζόν. «Πιστεύω πως μπήκαμε σε καλό δρόμο ξεκινώντας από το Πάσχα και με τη νέα τουριστική σεζόν να αρχίζει δυναμικά. Πιστεύω πως από ’δώ και πέρα θα πάει πολύ καλά η αγορά. Το τελευταίο τριήμερο η αγορά της πόλης δούλεψε κυρίως με τα είδη δώρων, τις λαμπάδες και τα τρόφιμα» ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, κάτι που για τον πολύπαθο κλάδο του εμπορίου έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης τα λουκέτα στην αγορά του Ρεθύμνου τη χειμερινή περίοδο είναι διαδοχικά τα τελευταία χρόνια, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα την ίδια ώρα που τα έσοδα εισέρχονται με το «σταγονόμετρο». «Αν δεν προκύψει κάτι την τελευταία στιγμή, τη νέα τουριστική περίοδο θα πάμε πολύ καλά και θα καταφέρουμε να αντισταθμίσουμε τις απώλειες από τη χειμερινή περίοδο, έναν πολύ κακό χειμώνα που περάσαμε. Ελπίζουμε έτσι να αποφύγουμε τα λουκέτα» ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης. 
Πέραν των βασικών τουριστικών μηνών, οι έμποροι ελπίζουν και σε επέκταση της τουριστικής περιόδου, αφού αυτή είναι που θα δώσει σημαντική «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Το Ρέθυμνο, όπως τόνισε ο κ. Πολιουδάκης, έχει χαρακτηριστεί στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας τουριστική περιοχή, συνεπώς οι επαγγελματίες θα μπορούν να ακολουθήσουν το τουριστικό ωράριο λειτουργίας στα τοπικά καταστήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τον Απρίλιο έως και την 20ή Νοεμβρίου θα επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου αναμένει την απόφαση, ενδεχομένως στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο αίτημα που είχε καταθέσει η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 11 το βράδυ σε όλες τις τουριστικές περιοχές του νησιού. «Σε όλες τις τουριστικές περιοχές έχουμε κάνει αίτημα για επέκταση ωραρίου έως τις 11 το βράδυ προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν τις αγορές τους. Αυτό αφορά κυρίως τα τουριστικά καταστήματα ωστόσο δεν απαγορεύεται και σε άλλα καταστήματα να το τηρήσουν αν επιθυμούν» επεσήμανε ο κ. Πολιουδάκης.

ΠΗΓΗ GOODNET.GR

 

back to top