Menu
RSS

Οι καταστροφές συνεχίζονται στα Χανιά

Οι καταστροφές συνεχίζονται στα Χανιά

Το ΣΚ έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Οι καταστροφές συνεχίζονται στα Χανιά και το ΣΚ έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Πάνω από 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου κατεστραμμένο, κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές για διέλευση - Οι κατολισθήσεις συνεχίζονται, προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα

Πέντε ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που "χτύπησε" τα Χανιά, δημιουργώντας εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές και σε περιουσίες πολιτών, οι κατολισθήσεις συνεχίζονται σε μεγάλο τμήμα του επαρχιακού δικτύου ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, καθιστώντας επισφαλείς τις εργασίες που ήδη γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά που ανακοίνωσε σήμερα κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης,  για την ένταση και τις "ανοιχτές πληγές" που άφησε η θεομηνία στα Χανιά είναι σοκαριστικοί:

Η ένταση των βροχοπτώσεων ήταν τέτοια που όμοια της είχε καταγραφεί πριν από 60 χρόνια στην Καλαμάτα.

Πάνω από το 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου των Χανίων έχει καταστραφεί, δηλαδή περίπου 350 με 400 χλμ ενώ στο σύνολο περίπου των τμημάτων που επλήγησαν, συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, οι καταπτώσεις χωμάτινων όγκων και οι καθιζήσεις, ακόμα και σε σημεία που έχουν επέμβη τεχνικά συνεργεία και έχουν καθαρίσει τους δρόμους.

Η οικονομική αποτίμηση για την αποκατάσταση των ζημιών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί όμως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 40 εκ. ευρώ και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 70 εκατομμύρια

Με δεδομένο οτι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Αντιπεριφέρεια Χανίων, από την μετερεωλογική υπηρεσία, το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού που εκτιμάται οτι θα πλήξει την Δυτική Κίσσαμο, τα τεχνικά συνεργεία της υπηρεσίας δίνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία που έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα και που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα για νέες κατολισθήσεις και ζημιές.

Αύριο, τεχνικά συνεργεία θα παρέμβουν στα Τοπόλια, όπου βράχοι τόνων φαίνονται οτι "κρέμονται από μια κλωστή" και αναμένεται σε δύο ημέρες να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες.

Σήμερα η Αντιπεριφέρεια Χανίων θα αποστείλει έγγραφο, μετά από πρόταση των βουλευτών των Χανίων, στο υπουργείο υποδομών, να αποστείλει τεχνική βοήθεια με ειδικούς μηχανικούς, που θα συνδράμουν στο δύσκολο έργο της τεχνικής υπηρεσίες της υπηρεσίας, ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη για παρεμβάσεις, όπως

 

Κάλεσμα στους πολίτες να δείξουν υπομονή και υπευθυνότητα

Ο κ. Βουλγαράκης έκανε έκκληση στους πολίτες να δείξουν υπομονή, καθώς μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν όμως οι επιπτώσεις αυτών, είναι μια κατάσταση σε εξέλιξη, τονίζοντας οτι ακόμη κανένας επαρχιακός δρόμος που επλήγησε δεν είναι ασφαλής για διέλευση. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων επεσήμανε οτι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως το χτίσιμο και η ρίψη μπαζών σε ρέματα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για το μέγεθος της καταστροφής, προσθέτοντας προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που εκτρέφουν τέτοιου είδους παρανομίες, οτι η "Αντιπεριφέρεια δεν μπορεί να έχει έναν χωροφύλακα για κάθε πολίτη". Κάλεσε λοιπόν τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, καταδεικνύοντας την απερισκεψία πολιτών που αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που υπάρχει στα Τοπόλια, και "πέρασαν" από σημείο ιδιαιτέρως μέχρι σήμερα επικίνδυνο.

Πως είναι σήμερα η κατάσταση - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

"Η κατάσταση σήμερα είναι σχεδόν είναι όπως ήταν με την καταστροφή. Η διέλευση δεν μπορούμε να πούμε οτι είναι ασφαλής σε κανένα σημείο. Οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς και χειροτερεύουν σε κάποια σημεία. Πχ στον Πλάτανο - Σφηνάρι, περιοχές που καθαρίσαμε, σημειώθηκαν νέες κατολισθήσεις, βράχοι πέφτουν συνέχεια. Στα χωριά Μεσκλά, Ομαλό οι απορροές των νερών είναι ποτάμια μες στον δρόμο", ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας οτι παράλληλα με τις διανοίξεις δρόμων γίνεται και η καταγραφή των ζημιών.

Η περιοχή από το Άνω Σφηνάρι στην Κεραμωτή. Στην Κεραμωτή η πρόσβαση γίνεται μόνο από αγροτικό δρόμο

Στα Μεσκλά δεν "πηγαίνει" δρόμος μόνο από Ζούρβα - Θέρισσο -Χανιά. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να έχει ανοίξει ο παραποτάμιος δρόμος

Επίσης ο δρόμος του Θερίσου έχει ανοίξει αλλά θέλει και άλλη επέμβαση για καθαρισμό του δρόμου

"Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας οτι ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν υπάρχει ακόμα", τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Πηγή: flashnews.gr

back to top