Menu
RSS

Αυξημένη κατανάλωση καυσίμων στα Χανιά

Οι επισκέπτες γεμίζουν τα ρεζερβουάρ και προσφέρουν ανακούφιση στους πρατηριούχους
Μικρή αλλά πολύτιμη οικονομική ανάσα στους πρατηριούχους του νομού δίνουν οι επισκέπτες που κατακλύζουν τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι. Η κίνηση στα βενζινάδικα είναι αυξημένη, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές.
O πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων και αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Βαγγέλης Κώτσος, εξήγησε ότι «αυξάνουμε όπως κάθε καλοκαίρι λίγο το τζίρο μας, χάρη στους επισκέπτες αλλά και στους ντόπιους οι οποίοι θα κάνουμε μια βόλτα παραπάνω λόγω εποχής». Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο η αύξηση στην κατανάλωση είναι της τάξης του 5-6%, χωρίς όμως να μπορεί να χαρακτηριστεί σωτήρια για τους μικρούς πρατηριούχους.
«Οι περισσότεροι προσπαθούμε αυτή την εποχή να ξεχρεώσουμε, να βγάλουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και όσες έχουν συσσωρευτεί από τον χειμώνα», εξηγεί ο κ. Κώτσος, ο οποίος εστιάζει στο ζήτημα των αυξήσεων στους λογαριασμός τους ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των πρατηρίων στα Χανιά έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους προς της ΔΕΗ, αδυνατώντας να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό.
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται απαισιόδοξος, προβλέποντας πως «ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για τον κλάδο μας».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ 
Αναφορικά με τις τιμές στα Χανιά, παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με τον κ. Κώτσο να προσδιορίζει τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης μεταξύ 1,53 και 1,55 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αμόλυβδη εκατό οκτανίων κυμαίνεται στα 1,70ευρώ ανά λίτρα με το συγκεκριμένο καύσιμο να αποτελεί το 5% της κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων.
“ΧΑΣΟΥΡΑ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο, το 40-45% των συναλλαγών στα πρατήρια καυσίμων του νομού πραγματοποιείται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. «Το γεγονός αυτό ρίχνει το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων λόγω κρατήσεων, άρα σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις βγαίνουν ίσα – ίσα», εξηγεί.
Η “ΨΑΛΙΔΑ” ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 
Αναφορικά με τα σχόλια των επισκεπτών για τις τιμές στην Κρήτη, ο κ. Κώτσος παρατηρεί ότι «υπάρχουν πολύ λιγότερα σχόλια και παράπονα συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς υπάρχει μια διαφορά συγκριτικά με Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά είναι σαφώς μειωμένη συγκριτικά με το παρελθόν και κυμαίνεται γύρω στα 9 με 10 λεπτά του ευρώ».
3 στους δέκα πιο ακριβούς νομούς Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι 
Η διακύμανση των τιμών σε όλη την Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου  Τιμών και Τιμοληψιών για της 13η Αυγούστου, η διαφορά ανάμεσα στο νομό Θεσσαλονίκης και των νομό Κυκλάδων έφτανε τα 0,30 ευρώ!
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τέσσερις νομοί της Κρήτης είναι στους δέκα πιο ακριβούς της χώρας.
Αναλυτικά οι δέκα περιοχές με τους υψηλότερους μέσους όρους στην τιμής της απλής αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι:
•ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: 1,750€
•ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ: 1,638€
•ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: 1,634€
•ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ: 1,602€
•ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ: 1,567€
•ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: 1,567€
•ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: 1,564€
•ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ: 1,552€
•ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 1,542€
•ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: 1,540€
Πηγή: haniotika-nea.gr
 
back to top