Menu
RSS

Νέα “Πρωτοβουλία Πολιτών” ενάντια στην εκχώρηση των κτηρίων στο λόφο Καστέλλι

Να σταματήσει από την απερχόμενη Πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης κάθε ενέργεια εκχώρησης σε ιδιώτες των κτηρίων στον λόφο Καστέλι για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και να γίνει σεβαστό το σχέδιο που υπάρχει για αρχαιολογικό πάρκο στην περιοχή, ζητά η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι

. Παράλληλα, προτείνει τα κτήρια να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση για μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης που ασφυκτιά στο νεοκλασικό της οδού Σφακιανάκη, ενώ ως προς το θέμα της χρηματοδότησης προκρίνει το μοντέλο των προγραμματικών συμβάσεων πολιτιστικής ανάπτυξης.

Μέλη της πρωτοβουλίας παραχώρησαν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα σχέδιο της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην τοποθέτησή του ο επιχειρηματίας και τέως δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαδουλάκης έκανε λόγο για «ατυχή απόφαση» της Πρυτανικής Αρχής και τόνισε ότι αν η τοπική κοινωνία επιδιώξει τη σωστή ανάδειξη ενός ακόμα σημείου προβολής της ιστορίας της πόλης θα βγει πολλαπλά κερδισμένη. «Σέβομαι κάθε αντίθεση με τη δική μου άποψη που εκφράζουν μέλη της τοπικής κοινότητας, αλλά ως απλώς Χανιώτης θα αντιδράσω με κάθε νόμιμο τρόπο, σε ένα νέου τύπου Μαντάμ Ορτάνς Hotelπάνω στα αρχαία περίπου 5.000 ετών της πόλης μας», ανέφερε ο κ. Παπαδουλάκης.

Ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Σκαμνάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδεοντολογική» την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής να μην προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι. Άφησε αιχμές ως προς το νομότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε παραπέμποντας στην τοποθέτηση δύο κοσμητόρων της σχολής και του πρώην πρύτανη Γιάννη Φίλη και υπογράμμισε ότι τα κτήρια αποτελούν δημόσια περιουσιακά στοιχεία και ότι αποκτήθηκαν από το Πολυτεχνείο με δημόσια χρηματοδότηση.

Συνεχίζοντας ο κ. Σκαμνάκης ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες εξεύρεσης πόρων για την αποκατάσταση των κτηρίων, χωρίς αυτά να εκχωρηθούν σε ιδιώτες και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις συγκεκριμένων κτηρίων που αποκαταστάθηκαν εν μέσω κρίσης με κρατική ενίσχυση, χρήματα από το ΕΣΠΑ, το ΕΤΠΑ, δανειοδότηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το πρόγραμμα «Jessica» κ.ά., ενώ πρόκρινε το μοντέλο των προγραμματικών συμβάσεων πολιτιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή που υλοποιήθηκε στο γεφύρι της Αράχθου στα Τζουμέρκα. «Η πρωτοβουλία μας καλεί τον απερχόμενο πρύτανη να μην προχωρήσει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη σε επικύρωση της συμφωνίας με την εταιρεία και να μεταφέρει τη λήψη απόφασης στη νέα Πρυτανική Αρχή. Δεν είναι δυνατόν να δεσμεύσει το ίδρυμα με μια τέτοια μεγάλη απόφαση και τον προειδοποιούμε ότι αν πράξει το αντίθετο θα λογοδοτήσει και στην κοινωνία και την Δικαιοσύνη για καταπάτηση και εκχώρηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο κ. Σκαμνάκης ενώ προανείγγειλε νέα συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας αύριο, Παρασκευή, όπου θα παρουσιαστούν, όπως είπε, νέα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ανατροπές.

Ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της παραχώρησης των επίμαχων κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 1985 αλλά και στην εξαιρετική αρχαιολογική σημασία που έχει ο λόφος του Καστελίου: «Είναι το μοναδικό κομμάτι όπου υπάρχει διαχρονικά πολιτισμός 5.000 ετών», τόνισε ο κ. Ανδριανάκης και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει από το 1977 για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, σύμφωνα και με τη μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά. Τόνισε δε ότι το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες μέσα από απαλλοτριώσεις κι άλλες ενέργειες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη. Μάλιστα τόνισε ότι σύμφωνα με τη μελέτη Ρωμανού Καλλιγά τα κτήρια αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως πρώτου βαθμού προστασίας, ενώ ως προς τη χρήση ο κ. Ανδριανάκης τάχθηκε υπέρ της στέγασης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης το οποίο, όπως είπε, διαθέτει τη σημαντικότερη και πληρέστερη λαογραφική συλλογή.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε η τ. προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) Ζαχαρένια Σημανδηράκη υπογραμμίζοντας τον μοναδικό πλούτο που διαθέτει το ΙΑΚ ως το παλαιότερο αρχείο στην χώρα μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. «Η πρόταση για μετεστέγαση του ΙΑΚ είναι ζωτικό θέμα για την πόλη. Είναι όνειδος για την πόλη να μην μπορεί να στηρίξει την ιστορία της και να στεγάσει τον θησαυρό που διαθέτει. Αν αυτό το υλικό βρίσκονταν σε άλλο τόπο θα είχε αναδειχθεί σε σημείο που δεν παίρνει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Σημανδηράκη και συμπλήρωσε: «Είχα ένα φίλο που μου έλεγε ότι δεν με ενδιαφέρει η ιστορία του τόπου μου αλλά η εξέλιξη και το χρήμα. Δεν είμαι καθόλου αυτής της άποψης, δεν πουλιούνται και αγοράζονται όλα σε αυτό τον τόπο. Το παρελθόν οφείλουμε να το ξέρουμε, να το διασώζουμε και να το αξιοποιούμε σωστά. Από εκεί και πέρα υπάρχει το εμπόριο αλλά όχι εμπόριο με την ιστορία του τόπου».

Ο κάτοικος παλιάς πόλης Βασίλης Γιατρουδάκης μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες από την «υπερτουριστικοποίηση» της παλιάς πόλης, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον λόγο Καστέλι, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του Πολυτεχνείου για τη μετατροπή των κτηρίων σε ξενοδοχείο έκανε λόγο για «προσβλητική» απόφαση σε βάρος της ιστορίας του τόπου. «Είναι ένας χώρος φορτωμένος με ιστορία, μνήμες και κάλλος που μόνο πολιτιστική χρήση οφείλει να έχει», τόνισε ο κ. Γιατρουδάκης.

ΠΗΓΗ: haniotika-nea.gr

 

back to top