Menu
RSS

Προκηρύσσεται η μελέτη για Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας στην πρώην Γαλλική Σχολή

Σε προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης για την δημιουργία Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας στην πρώην Γαλλική Σχολή προχωράει το Πολυτεχνείο Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιουλίου, έπειτα από την ενσωμάτωση της σχετικής δαπάνης στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

 Έπειτα από την ανακήρυξη του αναδόχου, η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων που έχει στη διάθεσή του στην πόλη των Χανίων είχε πάρει απόφαση πριν από ένα χρόνο μέσω της Συγκλήτου για την αξιοποίηση του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής για στέγαση ενός Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας Τεχνολογίας, με παράλληλη αξιοποίηση αιθουσών που υπάρχουν για τη φιλοξενία συνεδρίων και τελετών καθώς και τη χρήση του προαύλιου χώρου για ένα αναψυκτήριο», σημείωσε ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία του νέου λαογραφικού μουσείου και την παρουσία του Μουσείου «Ελευθερίου Βενιζέλου» και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου η περιοχή της Χαλέπας αναμένεται να αναδειχθεί σε συνοικία μουσείων.

Το νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τη συλλογή της ΙΛΑΕΚ, τη λαογραφική συλλογή Φραντζεσκάκη αλλά και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του υλικού, ενώ το αντικείμενο του Μουσείου θα αφορά και την ιστορία των τεχνολογιών. Η χρηματοδότηση της μελέτης, με το ποσό των 52.000 ευρώ, εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δαπάνες για την εκτέλεση του έργου εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολύ υψηλές αφού το κτήριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης και την πρόθεσή της να στηρίξει μέχρι τέλους και την υλοποίηση του έργου. «Ο κόμβος πολιτισμού που δημιουργείται στην περιοχή θα δώσει μια τεράστια δυναμική στα Χανιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουλγαράκης.

ΠΗΓΗ: haniotika-nea.gr

back to top