Menu
RSS

Λύση για τους συμβασιούχους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Τη σύναψη νέων συμβάσεων με 41 εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας
 αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Στο μεταξύ, για κακούς χειρισμούς κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο θέμα της φιλοξενίας των 120 προσφύγων – μεταναστών στην Παλιά Ηλεκτρική με τον δήμαρχο Τ. Βάμβουκα να κάνει λόγο για άδικη και μηδενιστική κριτική.
 
Eιδικότερα  για τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα όπως διευκρινίστηκε από τον δήμαρχο Τ. Βάμβουκα αφορά 41 άτομα που εργάζονταν στον Δήμο στις 7 Ιουνίου 2017. Οι νέες συμβάσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, θα έχουν ισχύ έως τις 31 Μαρτίου του 2018.
Στο μεταξύ, ο Δήμος μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 θα πρέπει να έχει καταγράψει τις συνολικές ανάγκες σε προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας και να έχει προχωρήσει σε νέο οργανισμό. «Ο χρόνος είναι μικρός και τα διλήμματα που μπαίνουν είναι τεράστια», σχολίασε ο κ. Βάμβουκας. Συνεχίζοντας χαρακτήρισε επιτυχημένο το τριπλό σύστημα (Δήμος, ΔΕΔΙΣΑ και εργολάβος) που εφαρμόζονταν στον Δήμο Χανίων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία παραδέχθηκε ότι ορθώς η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό αλλά θα έπρεπε αυτό να γίνεται προαιρετικά αφού αφορά ανταποδοτικά τέλη.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το θέμα της ΔΕΔΙΣΑ που κάνει και αποκομιδή καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί στον νέο νόμο τι θα γίνει με τη μοναδική πανελλαδικά περίπτωσή της.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός εργαζομένων που θα χρειαστεί ο Δήμος Χανίων για την καθαριότητα ανέρχεται σε πάνω από 250 άτομα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «100/5» Α. Παπαδογιάννης ανέφερε ότι και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται στον «αέρα» ως προς τη συνταγματικότητά της και κάλεσε τον Δήμο να κινητοποιηθεί μαζί με τους άλλους Δήμους.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» Γ. Σαρρής σημείωσε ότι ο νόμος έχει κενά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ωστόσο, τόνισε ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Παπαντωνάκης χαιρέτησε τον αγώνα τον εργαζομένων και δήλωσε τη συμπαράστασή του στην προσπάθειά τους μέχρι την οριστική δικαίωσή τους.
Ο επικεφαλής της «Ανταρσία στα Χανίων» Σ. Ρίζος υπογράμμισε ότι εργολάβοι στην καθαριότητα «σημαίνει πόλεις βρώμικες, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και εκμετάλλευση» και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μ. Κεμεσίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση και παρατάξεις της μειοψηφίας για «λαϊκισμό» και «κοροϊδία» καθώς ισχυρίστηκε δίνουν υποσχέσεις εργαζόμενους χωρίς αντίκρισμα, ενώ η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Αποστολάκη – Σαρικάκη απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Ρίζου τόνισε πως «κανείς εργαζόμενος δεν πιέστηκε για να γυρίσει στη δουλειά του».
 
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο μεταξύ, σκληρή κριτική για τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών ασκήθηκε προς τη Δημοτική Αρχή από μέλη των παρατάξεων «Πρωτοβουλία Πολιτών» και «Ανταρσία στα Χανιά». Από την πλευρά του, ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για «μηδενιστική» προσέγγιση και «ψέματα», ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελ. Αλιφιεράκη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τονίζοντας ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
ΤΟ ΣΤΕΚΙ
Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πόσες ακόμη καραβιές χρειάζονται τελικά για να αναλάβουν οι επίσημοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν; Ποιες κρίνονται ως κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων στη σύντομη παραμονή τους στα Χανιά; Με πόση ακόμη αναλγησία, ανικανότητα και αυταρχισμό θα έρθουν αντιμέτωποι οι διωκόμενοι αυτοί άνθρωποι  που το μόνο που τους κινητοποιεί είναι η επιθυμία τους για ζωή».
 
Αμετάκλητη η παραίτηση του Ν. Βλαζάκη
Την «αμετάκλητη παραίτησή του» από την Αντιδημαρχεία Αθλητισμού ανακοίνωσε χθες με γραπτή δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο Νίκος Βλαζάκης. Στη δήλωση σημειώνεται σχετικά πως «μετά την παρέλευση ενός μήνα της αρχικής υποβολής της παραίτησής μου από τη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την αμετάκλητη παραίτησή μου. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τους συνεργάτες μου, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, του φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέσα ενημέρωσης για την άριστη συνεργασία μας».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
 
back to top