Menu
RSS

Ξενώνας αλληλεγγύης στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την λειτουργία του Ξενώνα Nέων το εθελοντικό Σωματείο Χανίων «Στήριξις» 

που δραστηριοποιείται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας και ο εθελοντικός Οργανισμός Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί» συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουνίου ημερίδα με θέμα:«Το παιδί σε κίνδυνο – η εμπειρία της Βέροιας.

Όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια περισσότερα από 15 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα Nέων που έχει προσφέρει σημαντικό έργο παρότι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με κυριότερο την έλλειψη κοινωνικού λειτουργού.

 

Αναφερόμενος στην ημερίδα ο πρόεδρος του Σωματείου «Στήριξις» Στράτος Πουμπλάκης σημείωσε ότι η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» δημιουργήθηκε το 2008 στην Βέροια μετά την εξαφάνιση του Αλεξ, μία υπόθεση που προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Πρόκειται δε για φορέα που βραβεύτηκε φέτος σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών.

«Εμείς σαν εθελοντικό σωματείο έχουμε ζωή τώρα και 3 χρόνια και δραστηριοποιούμαστε και στηρίζουμε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας σε δράσεις που δεν μπορεί να στηρίξει το κέντρο. Τον περασμένο χρόνο στηρίξαμε την μεταφορά των παιδιών στις απογευματινές τους δραστηριότητες και σε κάποια φροντιστήρια που δεν μπορούσε να καλύψει το κέντρο όπως και την μεταφορά τους κάποιες φορές. Παράλληλα πραγματοποιούμε ημερίδες ευαισθητοποίησης του κόσμου και των επιστημόνων της πρόνοιας σε θέματα παιδικής προστασίας. Η σύμπραξη με την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» θα έρθει να αναλύσει πως εντοπίζουμε, αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν υποστεί κακοποίηση. Επίσης θα κάνουμε ένα απολογισμό του Ξενώνα Nέων που κλείνει δύο χρόνια με αρκετά προβλήματα αλλά και σημαντικό έργο ζητώντας από τους Χανιώτες να γνωρίσουν και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια μας. Σε αυτά τα δύο χρόνια έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 15 παιδιά και ανάλογα την περίοδο φιλοξενούνται από 6 έως 9 παιδιά», επισημαίνει ο κ. Πουμπλάκης που στη συνέχεια αναφέρεται στην ελλιπή στελέχωση του επιστημονικού προσωπικού:

«Σε σχέση με το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων δυστυχώς από πέρυσι δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός. Το επιστημονικό προσωπικό είναι ένας ειδικός παιδαγωγός που έχει μεταφερθεί από το ειδικό σχολείο και μία ψυχολόγος η οποία έχει πάρει παράταση ενώ αυτές τις μέρες ήρθε και μία δεύτερη ψυχολόγος μέχρι τέλους του χρόνου.

Σε αυτούς τους χώρους εάν δεν υπάρχει μόνιμο επιστημονικό προσωπικό για να στηρίξει τα παιδιά, αυτά αντιμετωπίζουν μετά πολλά προβλήματα. Για αυτό η Πολιτεία πρέπει να το δει με την βαρύτητα που πρέπει να υπάρχει για την παιδική προστασία».

Από την πλευρά της η κ. Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στη “Στήριξη” τόνισε ότι συνέργειες και δικτυώσεις, όπως η συγκεκριμένη ημερίδα, ενισχύουν στην πραγματοποίηση δράσεων που βοηθούν ουσιαστικά το παιδί και παράλληλα ενδυναμώνουν τα εθελοντικά σωματεία μέσω ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών που αποβλέπουν στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού και γόνιμου διαλόγου για το μεγάλο θέμα της παιδικής προστασίας μεταξύ εθελοντικών δομών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια.

«Η ημερίδα αποτελεί μία σύμπραξη μεταξύ Μακεδονίας – Κρήτης, ένα σμίξιμο εθελοντών που προσπαθούν να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στο θείο δώρο του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι αγάπη που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ετσι και εμείς ως εθελοντές προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά του Κέντρου, να τα στηρίξουμε, να τα βοηθήσουμε να ανοίξουν τα φτερά τους, να βρουν τον δρόμο τους στο μονοπάτι της ζωής και μία δουλειά», κατέληξε.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. – 2μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών & Νέων Χανίων

Αποκορώνου 166 και Μαλαθύρου 1 (πρώην ορφανοτροφείο Χανίων).

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

 

back to top