Menu
RSS

Αύξηση θανατηφόρων τροχαίων στο Ρέθυμνο

Θλιβερή «πρωτιά» διατηρεί η Κρήτη

Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στον νομό Ρεθύμνου, που «μετρά» ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά τέσσερις νεκρούς, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.Την ίδια ώρα που τα τροχαία στο Ρέθυμνο έχουν διπλασιαστεί, μικρή αισιοδοξία απορρέει από το γεγονός πως σε επίπεδο Κρήτης το αντίστοιχο χρονικό διάστημα προκύπτει μείωση των θανάτων που σημειώθηκαν στην άσφαλτο. Ταυτόχρονα όμως η Κρήτη διατηρεί διαχρονικά τη θλιβερή «πρωτιά» σε ό,τι αφορά τα τροχαία ατυχήματα σε επίπεδο χώρας, μια πρωτιά μάλιστα που συμβαδίζει πολλές φορές με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.Αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, ελλιπής ενημέρωση ή αδιαφορία πολλές φορές για τα μέτρα πρόληψης, καθώς και τα σημεία καρμανιόλες στον ΒΟΑΚ και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, είναι ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν σε θυσίες δεκάδων ανθρώπων κάθε χρόνο στην άσφαλτο της Κρήτης, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης «ΕΣυΠροΤΑ» κος Γιάννης Λιονάκης.«Η Κρήτη είναι το χειρότερο διαμέρισμα στη χώρα σε ό,τι αφορά τα τροχαία ατυχήματα» επεσήμανε ο κος Λιονάκης και πρόσθεσε πως «κλειδί» για τον περιορισμό τους αποτελούν τα βασικά προληπτικά μέτρα: «Ζώνη, κράνος και σωστή μεταφορά των παιδιών είναι τα σημεία κλειδιά σε ό,τι αφορά την πρόληψη για τα τροχαία ατυχήματα».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕσυΠροΤΑ», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων Κρήτης, το Α’ εξάμηνο του 2016 στο νησί ο τραγικός απολογισμός των τροχαίων ήταν συνολικά 40 νεκροί. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017 μέχρι και χθες στο νησί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4 ήταν πεζοί, οι 5 επιβάτες και 13 οδηγοί οχημάτων. Από τους 22 νεκρούς, στο χρονικό διάστημα από την Παρασκευή έως την Κυριακή, από τα μεσάνυχτα έως και νωρίς το πρωί, σκοτώθηκαν συνολικά 11 άνθρωποι, με τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στα δυστυχήματα, να είναι η κούραση έπειτα από έξοδο, το αλκοόλ αλλά και οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο, όπως τόνισε ο κος Λιονάκης.Επιπλέον, από τους 22 νεκρούς εκ των οποίων 21 άνδρες και μια γυναίκα, στον αστικό ιστό έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, στον ΒΟΑΚ 3 άτομα, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο 14. Πιο επιρρεπείς στα τροχαία ατυχήματα είναι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, όπως επεσήμανε ο κος Λιονάκης αφού συνολικά 7 άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν κάτω των 25 ετών, ενώ οι 7 άνω των 55 ετών και οι υπόλοιποι σε ηλικίες από 25 έως 55 ετών.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στο Ρέθυμνο με την κατανάλωση αλκοόλ και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου να αποτελούν μάστιγα.Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 στον νομό σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα τροχαία και έξι με τραυματισμούς εκ των οποίων οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Από τις αρχές του 2017 έως και χθες συνολικά 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ρέθυμνο σε τροχαία, με τρεις εκτροπές οχημάτων και μια σύγκρουση. Από τα τέσσερα άτομα δύο έχασαν τη ζωή τους στον ΒΟΑΚ και άλλοι δύο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν σε τροχαίο με αυτοκίνητο, ένας με μηχανή και ένας με φορτηγό. Και οι τέσσερις νεκροί ήταν οι οδηγοί των οχημάτων.Ο κος Λιονάκης τόνισε μιλώντας για την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στο Ρέθυμνο: «Φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια το Ρέθυμνο παρουσιάζει διπλάσιο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων. Το πρόβλημα στον νομό είναι διαχρονικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός πως ο ΒΟΑΚ στα σημεία στο ύψος του Λατζιμά και του Πετρέ είναι θέσεις με αυξημένη επικινδυνότητα και απαιτούν μεγάλη προσοχή κατά την οδήγηση».Στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη ο βασικός λόγος πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. «Το 2013 έρευνα για το νησί είχε δείξει πως το 57% των εμπλεκομένων σε τροχαία θανατηφόρα ή με σοβαρό τραυματισμό είχαν καταναλώσει αλκοόλ» τόνισε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ – GOODNET.GR

 

 

back to top