Menu
RSS

Στον εισαγγελέα για τους ναυαγοσώστες οι δήμοι Πλατανιά και Αποκορώνου

Στον εισαγγελέα για τους ναυαγοσώστες οι δήμοι Πλατανιά και Αποκορώνου
Την πόρτα του Εισαγγελέα πέρασαν χθες οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης 
Οι δύο δήμαρχοι προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία πρώτα στο Λιμεναρχείο Χανίων και έπειτα στον Εισαγγελέα αφού σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία από την 1η Ιουνίου θα έπρεπε να είχαν επανδρώσει τους ναυαγοσωστικούς πύργους τους. Ωστόσο, παρότι ξεκίνησαν έγκαιρα τις διαδικασίες -προβλέποντας μάλιστα αυξημένες δαπάνες για τη φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη- δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μειοδότης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης, μιλώντας στα «Χ.ν.», ο Δήμος Αποκορώνου κίνησε τις διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων στους 12 ναυαγοσωστικούς πύργους που έχει ήδη από τον Απρίλιο, πολύ πριν βγει η ΚΥΑ για τις παραλίες. Ωστόσο, ο ανοιχτός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Στις 16 Μαΐου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την περίοδο 27-07 έως 15-10 με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 7η Ιουνίου, χωρίς πάλι μέχρι σήμερα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Για την κάλυψη της περιόδου από 1 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου αποφασίστηκε να κληθεί προσωρινός ανάδοχος χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στις 31 Μαΐου έγινε νέα πρόσκληση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς όλους τους εργολάβους ναυαγοσωστικής κάλυψης στην Κρήτη που απέβη άκαρπη.
«Ο Δήμος Αποκορώνου έκανε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την επάνδρωση των ναυαγοσωστικών πύργων χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα για λόγους που δεν έχουμε εμείς ευθύνη. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», σχολίασε ο κ. Κουκιανάκης θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Αποκορώνου να δίνει κατά μέσο όρο 2.900 ευρώ τη σεζόν ανά ναυαγοσωστικό πύργο και να μην βρίσκει μειοδότη τη στιγμή που στον Δήμο Χανίων το αντίστοιχο κόστος είναι 2.800 ευρώ; Γιατί σε εμάς ζητούνται τιμές πολύ πάνω από 3.200; Είναι αδιανόητο, λοιπόν, στον βωμό του κέρδους κάποιοι να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παράλληλα το τουριστικό προϊόν του τόπου μας».
Μάλιστα, ο κ. Κουκιανάκης διευκρίνισε ότι ο Δήμος Αποκόρωνα έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τις δαπάνες για ναυαγοσωστική κάλυψη από 125.000 ευρώ σε 135.000 ευρώ. «Ελπίζουμε στο τέλος να επικρατήσει η λογική και να βρεθεί ανάδοχος», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης.
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Τα ίδια προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και ο Δήμος Πλατανιά προκειμένου να επανδρώσει τους 13 πύργους που διαθέτει. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα που ζητούνται από τον Δήμο πλησιάζουν τις 4.000 ευρώ ανά ναυαγοσωστικό πύργο! Ο δε προϋπολογισμός του Δήμου για ναυαγοσωστική κάλυψη ανέρχεται σε 155.000 ευρώ
(αυξημένος κατά 20.000 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι), ενώ ο ανοιχτός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Στο μεταξύ, για το διάστημα που μεσολαβεί, κινήθηκαν δύο φορές οι διαδικασίες για απευθείας ανάθεση χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Περιμέναμε με την αύξηση που κάναμε στον προϋπολογισμό να υπήρχε η ανταπόκριση προκειμένου να καλύψουμε ναυαγοσωστικά την περιοχή μας. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε. Γι’ αυτό πήγαμε με τον κ. Κουκιανάκη στο Λιμεναρχείο και τον Εισαγγελέα και εξηγήσαμε γιατί παρά τις ενέργειες που κάναμε οι ναυαγοσωστικοί πύργοι μας δεν είναι στελεχωμένοι», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος καλύπτει έναν όμορο Δήμο με ένα κόστος α’ και όταν κάνει προσφορά στον Δήμο Πλατανιά ζητάει μια αύξηση 25% για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και υπηρεσία. Είναι άξιο απορίας. Θέλω να ελπίζω ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα υπάρξει μια προσφορά προκειμένου να υπάρξει τελικά κάλυψη».
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι δύο δήμαρχοι είχαν συνάντηση για το θέμα και με την Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
 
back to top