Menu
RSS

Με φόντο τα αγροτικά προβλήματα το Υπουργείο στοχεύει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Με φόντο τα αγροτικά προβλήματα το Υπουργείο στοχεύει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Πολύωρη και κρίσιμη συνάντηση με φορείς

 της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σύνταξη των δασικών χαρτών, τα χρονικά περιθώρια ανάρτησής τους και οι ενδεχόμενες ενστάσεις, οι προϋποθέσεις για στροφή στη βιολογική καλλιέργεια με εκπόνηση προγραμμάτων και από το υπουργείο, ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα NATURA, εξισωτικές αποζημιώσεις για τις ορεινές περιοχές, θέματα κατανομής βοσκοτόπων των δημοτικών περιφερειών, προγράμματα για νέους αγρότες και το κατά πόσο υπάρχει το περιθώριο να αυξηθούν τα ποσά επιχορήγησης, το ζήτημα της δακοκτονίας και το πρόβλημα της καθυστέρησης των φαρμάκων γι’ αυτήν, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης, από τη συζήτηση διαπίστωσε πως άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του φυσικού πάρκου του Ψηλορείτη και η αναβάθμιση της επισκεψιμότητάς του, με χάραξη μονοπατιών, υποδομές πυροπροστασίας, ανάδειξη του πολιτιστικού αρχαιολογικού πλούτου (Ιδαίον Άνδρον, αρχαία Ζώνιθος), και της πολιτιστικής κουλτούρας των βοσκών.

Παράλληλα, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους τη συνεργασία τους με το υπουργείο, ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της ταυτότητας και της ποιότητας των προϊόντων της περιοχής, αλλά και για να διαθέτει και το υπουργείο «όπλα» στις διαπραγματεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επισήμανε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο 2004 – 2009, οπότε και χάθηκε, όπως είπε, το 22% του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε και στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών, σημείωσε.

«Παράλληλα όμως, βλέπουμε ότι τα χωριά μας ερημώνουν, η συνεργατικότητα αποτυγχάνει και οι νέοι αγρότες κλονίζονται. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να βοηθήσουμε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, να ενισχύσουμε το διαβατήριο των προϊόντων, που δεν είναι άλλο από τη σταθερή ποιότητά τους και να ασχοληθούμε με τη μείωση του κόστους παραγωγής, που οδηγεί δυστυχώς τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα σε δαιδαλώδεις καταστάσεις», είπε ο κ. Τσιρώνης και συνέχισε:

«Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να κάνουμε σωστές στρατηγικές και να «χτυπήσουμε» τις αγορές - και στις στρατηγικές αυτές δεν χωράει καμία πολιτική που να θίγει αγρότες και κτηνοτρόφους. Η κυβέρνησή μας δεν έχει τη βούληση να πλήξει με μέτρα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά σίγουρα θα μπει μία οργάνωση και ένας προγραμματισμός, ώστε να μην υπάρχουν λάθη του παρελθόντος, να υπάρχει αξιολόγηση για το ποιος παίρνει επιδότηση και αν τη δικαιούται, και να επανασχεδιαστούν προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, πάντα προς το συμφέρον των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, της ποιότητας και φυσικά της εικόνας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές».

Οι κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ζήτησαν από τον κ. Τσιρώνη να επιμεληθεί το υπουργείο ώστε να στελεχωθούν οι δήμοι και τα αρμόδια τμήματα των υπηρεσιών στα οποία απευθύνονται, με επιστημονικό προσωπικό, όπως κτηνιάτρους και γεωπόνους. Αυτό στο οποίο στάθηκαν, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που κουβέντιασαν με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν η δημιουργία μεγάλων συνεργατικών σχημάτων, ώστε να μπορέσουν να πετύχουν με τη στήριξη του υπουργείου, οφέλη από την προμήθεια ζωοτροφών και λιπασμάτων, μείωση του κόστους και καλύτερη διείσδυση στις αγορές ακόμη και του εξωτερικού.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΕΓΓΥΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε το δημαρχείο και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον αρμόδιο για θέματα αγροτικής ανάπτυξης δημοτικό σύμβουλο, Νίκο Αγριμάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μαρινάκη που είναι και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ τέθηκε το ζήτημα της τυποποίησης των προϊόντων, αλλά και το ζήτημα των εγγυοβελτιωτικών έργων. Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε: «Τα θέματα που μας απασχόλησαν είναι πρώτα απ’ όλα η τυποποίηση των προϊόντων μας και μάλιστα ο δήμαρχος μου μετέφερε και την εμπειρία του ότι αυτή η έλλειψη τυποποίησης των προϊόντων μας έχει αντίκτυπο ακόμα και στη διείσδυση των προϊόντων αυτών στα ελληνικά ξενοδοχεία. Άρα μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή κάθε χρόνο έχουμε 25 εκατομμύρια, φέτος πάμε για παραπάνω, αρκετά παραπάνω ελπίζω για τους πρέσβεις των ελληνικών προϊόντων οι οποίοι αντί να τα γνωρίζουν, αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που συζητήσαμε με τον δήμαρχο είναι τα έργα των εγγύων βελτιώσεων, η άρδευση δηλαδή σε συνδυασμό με την εξυγίανση του συστήματος, ώστε να εξοικονομείται νερό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σπατάλη, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Είναι κρίμα, πολύτιμος χώρος, εδώ μιλάμε για περιοχές ξηροθερμικές και δεν έχουμε τεράστια αποθέματα νερού, είναι κρίμα λοιπόν το νερό να μην έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να σπαταλάται. Άρα λοιπόν, σύγχρονα έργα, τα οποία θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση και την παραγωγή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι η οργάνωση των αρδευτικών δικτύων. Ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα και ζητήσαμε τη συνηγορία του κ. Υπουργού. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη διαχείριση του φυσικού χώρου, άμεση ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη επίσκεψη και εύχομαι ό,τι σχεδιάζεται στο υπουργείο να είναι για το καλό των παραγωγών μας, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση αυτήν την περίοδο».

Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ

O πρωτογενής τομέας θα στηριχτεί και οι αποφάσεις μας ως υπουργείο και ως κυβέρνηση θα δώσουν προοπτική στους αγρότες, κτηνοτρόφους και όλους όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα, δήλωσε από τα Ανώγεια ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη.

Ο κ. Τσιρώνης ξεκίνησε χθες την περιοδεία του στην Κρήτη από τον Ψηλορείτη τον οποίο επισκέπτεται από πολύ παλιά, προκειμένου να διαφανεί το ενδιαφέρον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ορεινές περιοχές που χρήζουν, όπως είπε, επισταμένης προσοχής και στήριξης από την επίσημη πολιτεία. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ανωγείων για τα προβλήματα της περιοχής, ενώ του ζητήθηκε να μεριμνήσει σχετικά με την επιχορήγηση για την εκπόνηση της Μελέτης Αξιοποίησης Επιφανειακών Απορροών με την Κατασκευή Φράγματος στη θέση Βαρσαμάς του Δήμου Ανωγείων.

Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής για ζητήματα του συνεταιριστικού προβλήματος που ταλανίζει τα Ανώγεια, δείχνοντας ο κ. Τσιρώνης τη διάθεσή του να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση για τον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ανωγείων που τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει.

Επίσης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του διαδημοτικού σφαγείου η λειτουργία του οποίου είναι αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή των χωριών του ορεινού Ψηλορείτη, δεδομένου της μεγάλης κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο υπουργός ο οποίος συνοδεύεται από τον βουλευτή Σπάρτης Σταύρο Αραχωβίτη, τόνισε στον κ. Καλλέργη ότι είναι ανάγκη να δρομολογηθούν όλα τα θέματα και να επιλυθούν τα προβλήματα των ορεινών περιοχών διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν οι κάτοικοι των χωριών, όπως τα Ανώγεια, να ζήσουν με αξιοπρέπεια από την παραγωγή τους, την εργασία τους και να συνεχίζουν να στηρίζουν τον τόπο τους. Το υπουργείο μάλιστα ζητάει, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης, να έχει πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προτάσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυσή τους, δεδομένου ότι μόνο μέσα από την τακτική και ουσιαστική επικοινωνία υπουργείου και αυτοδιοίκησης, φορέων και παραγωγών θα μπορέσει να «διαβάσει» καλύτερα τα θέματα που απασχολούν τους ενασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα.

«Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τους παραμελημένους ορεινούς όγκους και ενισχύσει τους παραγωγούς, τότε είμαστε σε θέση να βγούμε δυναμικά στις αγορές, με υψηλής ποιότητας προϊόντα για τα οποία ενώ υπάρχει διεθνής ζήτηση, δεν μπορούμε να διαθέσουμε τις ποσότητες που μας ζητούνται», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης τονίζοντας ότι: «Μέλημά μας είναι και παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η κτηνοτροφία, η μοναδικής ποιότητας κτηνοτροφία που διαθέτουμε και να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν για να μπουν και πάλι τα αιγοπρόβατα στους ορεινούς όγκους ώστε να μην λογκοποιείται η ύπαιθρός και ερημώνουν τα χωριά μας. Σήμερα για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει ότι τα δικά μας αρνιά, τα ελληνικά, είναι πολύ πλούσια σε Ω3. Το ελληνικό αρνί, είναι κομμάτι της ελληνικής διατροφής που πρέπει να το ενισχύσουμε και να καταφέρουμε να το τοποθετήσουμε στις ξένες αγορές ως ένα απαραίτητο έδεσμα ως ένα ντελικατέσεν. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά μας που σήμερα δυστυχώς βρίσκονται στα ράφια με εξοργιστικά χαμηλές τιμές, αποτέλεσμα του ότι δεν προστατεύσαμε το προϊόν μας και επιτρέψαμε να υπάρχουν ελληνικές φέτες με την πρόσμιξη ξένου και όχι ελληνικού γάλακτος».

«Είναι προϋπόθεση το συνεταιριστικό κίνημα, όχι συνεταιρισμός για τα ψηφαλάκια, αλλά για δουλειά μέσα από την ένωση δυνάμεων και γνώσεων με προέδρους που θα είναι της δουλειάς και θα γνωρίζουν την καθημερινότητα και τον αγώνα από τα μέσα, και όχι για να ανέλθουν μετέπειτα κομματικά σκαλοπάτια. Ο συνεταιρισμός είναι μία επιχείρηση, πρέπει να αγοράζει φτηνά και να πουλάει με στόχο το κέρδος και όσο είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος. Ο συνεταιρισμός πρέπει να εγγυηθεί στις ξένες αγορές, στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο, ποιότητα και σταθερή ποσότητα των προϊόντων. Οι συνεταιρισμοί χάθηκαν όχι διότι δεν είχαμε καλά προϊόντα αλλά διότι υπήρξε κακή διαχείριση. Οπότε το κλειδί είναι μία υγιής επιχειρηματικότητα του συνεταιριστικού κινήματος, με σωστές υποδομές και απευθείας σχέσεις με τις αγορές χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μεσαζόντων» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

«Μία σημαντική κίνηση που αφορά σε πρακτική άλλων χωρών είναι η χλόωση των ελληνικών βουνών, ώστε να μπορέσουν τα ζώα, να φάνε μειώνοντας έτσι το κόστος για ζωοτροφές των κτηνοτρόφων», είπε ο κ. Τσιρώνης και κάνει κάλεσμα στους παραγωγούς να περάσουν τις ανοιχτές πόρτες του υπουργείου για να κουβεντιάσουν τους τρόπους προόδου των κτηνοτρόφων και των γεωργών. «Διότι η σοφία που διαθέτουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και αγρότες, δεν αποκαθίσταται από κανέναν σύμβουλο… Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε διότι κάποιος μας διδάσκει, άρα το γραφείο μας είναι ανοικτό και κανείς δεν πρέπει να διστάσει να έρθει να κουβεντιάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσιρώνης επισκέφτηκε και το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, Αίθουσα Γιάννη και Έφης Σακελαράκη όπου ξεναγήθηκε στα ευρήματα και στα πεδία ηλεκτρονικής γνώσης για το Ιδαίον 'Αντρο, την αρχαία Ζώμινθο και τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Έτοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους για κινητοποιήσεις είναι αγρότες της Κρήτης, που συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ρέθυμνο σε μία προσπάθεια παγκρήτιου συντονισμού. Εξετάζεται, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Χανίων, που κατέθεσαν σχετική πρόταση στη συνάντηση, να γίνουν παρεμβάσεις στις εφορίες, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλες υπηρεσίες, ωστόσο δεν προβλέπεται κλείσιμο δρόμων λόγω τουριστικής σεζόν. Όλα αυτά στο δεκαήμερο μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου, όπως εκτιμούν οι αγρότες των Χανίων.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι κατανοεί τον αγώνα των αγροτών, δεν έκρυψε πως κάποιοι αγρότες είναι αδικημένοι, όχι όμως η πλειοψηφία όπως είπε: «Κατανοώ τα κινήματα και τα σέβομαι. Το έχω πει επανειλημμένως, τα κινήματα είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Οι άνθρωποι καλά κάνουν και διαμαρτύρονται. Και εμείς πολλές φορές αναγκαζόμαστε, γιατί δεν είναι ότι θέλουμε εμείς, είναι και οι θεσμοί, αυτή τη στιγμή είμαστε σε τέτοιες καταστάσεις, μακάρι να μην είχαμε μπει ποτέ, αλλά εμείς βάλαμε το θηρίο στην αυλή μας, εννοώ ως χώρα όχι ως κυβέρνηση και δε θέλω να κάνω αυτήν την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. Ήταν μια επιλογή τα μνημόνια πριν από κάποια χρόνια, ξεκίνησαν τα μνημόνια, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να απαλλαγούμε, πιστεύουμε να απαλλαγούμε του χρόνου. Από κει και πέρα, τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει που άλλα μέτρα είναι υποχώρηση από την πολιτική μας, άλλα είναι κέρδος. Να θυμίσω ότι την ίδια ώρα ψηφίσαμε, και το δέχτηκαν οι θεσμοί κάτι που επιμέναμε το 2015 και ήταν ανένδοτοι, να πάει το ΦΠΑ των εφοδίων από το 24% στο 13%. Άρα εδώ είχαμε μια νίκη. Ελπίζω του χρόνου και σε αυτά τα ζητήματα που δίκαια διεκδικούν οι αγρότες μας, να έχουμε και εκεί πέρα νίκη. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι δεν αμφιβάλλω, μέτρησα προσωπικά ποιοι είναι εκείνοι που είναι κάπως αδικημένοι. Πράγματι, η κατηγορία η οποία έχουν καθαρά κέρδη γύρω στα 9 χιλιάρικα, είναι κάπως αδικημένη σε αυτή τη νέα κατάσταση, όχι τραγικά. Υπάρχουν και ωφελημένες κατηγορίες. Νομίζω πάντως ότι επειδή περισσότερο από το 90% των αγροτών μας είναι κάτω από 5000 εισόδημα, δεν πλήττονται καθόλου, δεν έχουν καμία επιρροή από αυτά τα μέτρα. Από κει και πέρα, ακόμα και αυτοί που πλήττονται εδώ είμαστε, και καλά κάνει το κίνημα και αγωνίζεται, να τα βελτιώσουμε όταν έχουμε την οικονομική δυνατότητα όπως κάναμε και με το ΦΠΑ, μελλοντικά και να βρούμε κάτι ισοδύναμο αν η οικονομία γνωρίσει την ανάπτυξη που επιθυμούμε».

«ΤΟ 4o ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, υπάρχουν μόνο μέτρα που ψηφίστηκαν, όπως ψηφίστηκαν και από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν για να ρυθμιστούν τα πλεονάσματα, είπε ο κ. Τσιρώνης με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση από το Ρέθυμνο. Υποστήριξε, δε, πως το 2018 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και η οικονομία θα έχει ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, είναι ένα λογοπαίγνιο που κάποιος το καθιέρωσε. Μνημόνιο είναι το να παίρνεις χρήματα από τους άλλους, για να καλύπτεις δανειακές σου ανάγκες. Εμείς εκτιμούμε έτσι όπως πάει η οικονομία μας ότι το 2018 όπως πάει το πρόγραμμά μας θα μπορούμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Αυτό λέει η οικονομία σήμερα, νομίζω είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Από κει και πέρα, διαπραγματεύσεις για το πώς θα εξυπηρετούμε το χρέος μας τα επόμενα χρόνια έκαναν και άλλες κυβερνήσεις, να θυμίσω το Μάιο του 2014, υπήρχαν ακριβώς ανάλογες ρυθμίσεις ψηφισμένες και κάθε χρόνο υπήρχαν τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες λέγανε πώς θα ρυθμίσουμε τα πλεονάσματα. Η ΝΔ ψήφισε το 2014 11,5 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα πλεόνασμα τότε. Άρα μην κάνουμε λογοπαίγνια για το μνημόνιο».

ΠΗΓΗ - GOODNET.GR

back to top