Menu
RSS

Θετικές εξελίξεις για τους οικισμούς της ζώνης των 800 μέτρων

Θετικές εξελίξεις για τους οικισμούς της ζώνης των 800 μέτρων

Θέμα λίγων μηνών 

φαίνεται πως είναι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τη ζώνη των 800 μέτρων στους 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, το οποίο δημιουργήθηκε με την ακυρωτική απόφαση των αναδρομικών κυρώσεων των ορίων ή της επέκτασης των ορίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στους οικισμούς και μάλιστα σε οικισμούς με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη ή με επενδυτικό ενδιαφέρον, όπου όλες οι διαδικασίες έχουν παγώσει, ενώ ταυτόχρονα όσοι έχουν περιουσία σε αυτούς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη (μεταβίβαση, πώληση κλπ).

O δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη σύντομη και θετική εξέλιξη των ζητημάτων καθώς στις επαφές του με τα αρμόδια υπουργεία έχει διαπιστώσει και τον έχουν διαβεβαιώσει πως υπάρχει η πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας στον Team Fm, είπε χαρακτηριστικά πως «τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι κασσάνδρες και όσοι φοβόντουσαν τη γραφειοκρατία.

Η περίφημη ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος, παρά το ότι το ΣτΕ είπε άτυπα ότι δεν χρειάζεται, έχει ήδη γραφεί και είναι προς υπογραφή στο υπουργείο. Για τους οικισμούς που δεν έχουμε πειράξει τα όρια τα πράγματα είναι πολύ ήπια. Για τους άλλους οικισμούς θα είναι βαρύτερο το σύστημα.

Έχω μιλήσει και με τον νομικό σύμβουλο του υπουργού, τον κ. Βαρδακαστάνη, την γενική γραμματέα κα Κλαπατσέα η οποία με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουμε γρήγορα. Έχω μιλήσει επίσης με τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΚΑ, τον κ. Ψυχογιό, ο οποίος έχει πάρει εντολή να συνεργάζεται μαζί μας».

Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, εστάλη χθες στο υπουργείο ένα κείμενο που έφτιαξαν από κοινού η υπηρεσία της δόμησης στο Ρέθυμνο και υπάλληλοι του δήμου και αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον αυτού του προβλήματος. «Λέμε την άποψή μας δηλαδή για μερικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο κ. Μαρινάκης έθιξε το θέμα σχετικά με τις αρμοδιότητες: «Διασφαλίσαμε ότι θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες για να επανεγκρίνουμε τους οικισμούς. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια στο Ηράκλειο για τους οικισμούς. Η αποκεντρωμένη διοίκηση ή η αιρετή περιφέρεια; Οι μεν λένε για τους δε. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η γνώμη μας είναι πως είναι η αποκεντρωμένη και πρέπει να μας το πει το υπουργείο με την εγκύκλιο που ζητήσαμε για να μην υπάρχει αυτή η καθυστέρηση σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Πιο γρήγορα κινηθήκαμε στα ανώτατα στρώματα κεντρικών υπηρεσιών παρά στις τοπικές υπηρεσίες. Και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι προσπαθούμε για αυτό».

Με την εγκύκλιο, τόνισε ο ίδιος, θα ξεκαθαρίσουν οι «γκρίζες ζώνες» του νόμου «οι οποίες υπάρχουν γιατί δυστυχώς η διάταξη του 2014 έχει γραφεί τουλάχιστον από το 2009, κατά τη γνώμη μου, και αυτό φαίνεται από την ορολογία του νόμου.
Όταν ο ίδιος νόμος λέει ότι είναι νόμιμο ένα κτήριο, τότε είναι. Είναι τελειωμένο θέμα αυτό. Υπάρχουν όμως θέματα που είναι στην γκρίζα ζώνη και αυτά θέτουμε στα ερωτήματα για να ξεκαθαρίσει το υπουργείο τι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως ο δήμος έλαβε μια νέα πρωτοβουλία για να μην γίνουν πράγματα που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των οικισμών. «Η ακύρωση των οικισμών, μας γυρνάει σε προγενέστερο καθεστώς, άρα θεωρητικά θα μπορούσε τώρα εκεί που είναι οι οικισμοί να γίνουν και εγκαταστάσεις οχλούσες, που μπορούν να γίνουν εκτός σχεδίου, αλλά αυτό θα ήταν εγκληματικό. Ενώ πάμε να λύσουμε το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να γεμίσουμε, θεωρητικά, οχλούσες εγκαταστάσεις. Πήραμε μια νέα πρωτοβουλία για αναστολή τέτοιων δραστηριοτήτων για ένα χρονικό διάστημα που ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα, για να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε στον ενδιάμεσο χρόνο, διαδικασίες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα των οικισμών».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε επίσης πως το θέμα πρέπει να λυθεί γρήγορα γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και υπάρχουν επίσης οικισμοί που εμφανίζουν οικιστική ανάπτυξη, η οποία όμως τώρα παρεμποδίζεται. Όπως επίσης υπάρχουν και οικισμοί που θέλουν να απεμπλακούν από τη ζώνη. «Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και έχουν μπλοκάρει οι διαδικασίες. Ένας σεΐχης για παράδειγμα ενδιαφέρεται και θα έρθει σε μερικές βδομάδες να συζητήσει σχετικά και ελπίζω ότι μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει τα θέματα. Υπάρχουν οικισμοί όπως τα Σκουλούφια που έχουν έντονη οικιστική ανάπτυξη, θέλουν να χτίσουν σπίτια και δεν μπορούν. Όπως επίσης στο Ατσιπόπουλο, τον Πηγιανό Κάμπο κλπ. Υπάρχουν όμως και τα χωριά όπως το Σελί ή η Καρωτή που δεν θέλουν την επέκταση των ορίων τους, τους δημιουργεί προβλήματα στην κτηνοτροφική τους ζώνη. Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση.

Eίναι θέμα μηνών όμως να γίνει αυτό. Όλοι μαζί, τεχνικό επιμελητήριο και αντιπεριφέρεια έχουμε το θέμα ψηλά και θα λυθεί οριστικά».

πηγη - goodnet.gr

back to top