Menu
RSS

Πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιοχή της Κουντούρας

Πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιοχή της Κουντούρας

Στα δικαστήρια κάτοικοι - Δήμος για την παράνομη λειτουργία ΧΥΤΑ

Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει 64 κάτοικοι της Κουντούρας σε βάρος του Δήμου Καντάνου-Σελίνου ζητώντας να σταματήσει να λειτουργεί ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής στην περιοχή τους που θα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2010. Την ίδια στιγμή πάντως ο Δήμος προχώρησε στην ψήφιση του νέου κανονισμού καθαριότητας και συνεχίζει τις προσπάθειες για τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Η  προσφυγή των κατοίκων της Κουντούρας πρόκειται να εκδικαστεί στις 24 Μαίου. Οι κάτοικοι στρέφονται σε βάρος του Δήμου για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής (ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ στο Ακρωτήρι) αλλά και για την καύση των απορριμμάτων που γίνεται πολύ συχνά λόγω αυτανάφλεξης με αποτέλεσμα όλη η περιοχή της Κουντούρας να “πνίγεται” στον καπνό και στις αναθυμιάσεις.
Για τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Αριστείδης Φαλελάκης είπε στα “Χ.Ν.” ότι αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να πιέσουν ώστε να πάψει η απόρριψη απορριμμάτων στο χώρο του πρώην ΧΥΤΑ αλλά και να σταματήσουν οι πυρκαγιές.

Από τη μεριά του Δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μπικάκης επισήμανε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη λειτουργία του ΣΜΑ έτσι ώστε να δοθεί τέλος στον παλιό ΧΥΤΑ     και ότι ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου κάνει ότι μπορεί παρότι διαθέτει μόλις 2 απορριμματοφόρα ώστε τα σκουπίδια να πηγαίνουν στο Ακρωτήρι. Αναφορικά με τις φωτιές στο χώρο του πρώην ΧΥΤΑ τόνισε πως οφείλονται σε αυτανάφλεξη των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια. «Κάνω έκκληση προς όλους τους δημότες μας να βοηθήσουν να εγκαταστήσουμε τον ΣΜΑ στο Δήμο μας. Γιατί ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε με οικονομικό και ταχύ τρόπο την μεταφορά των απορριμμάτων από το Σέλινο στα Χανιά» λέει ο κ. Μπικάκης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου ενέκρινε το νέο κανονισμό καθαριότητας στην τελευταία συνεδρίαση τους. «Ο κανονισμός αυτός αποτελεί μια προσπάθεια ανανέωση του κανονισμού που είχε ψηφιστεί το 2012 με πρωτοβουλία του τότε αντιδήμαρχου Α. Μπιτσάκη» σημειώνει ο κ. Μπικάκης. Οι βασικότερες αλλαγές του νέου κανονισμού έχουν να κάνουν με:
• ΝΑΫΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ: Μέχρι και σήμερα τα “νάυλον” από τα θερμοκήπια τοποθετούνταν σε ειδικό χώρο στο χώρο του πρώην ΧΥΤΑ στην Κουντούρα. Όμως στο συγκεκριμένο σημείο ανακατεύονταν με άλλα απορρίμματα με αποτέλεσμα πολλές φορές ο ιδιώτης από το Ηράκλειο που τα συλλέγει για ανακύκλωση να μην δέχεται να τα πάρει. Πλέον με ο νέο κανονισμό ο κάθε ιδιοκτήτης θερμοκηπίου θα διατηρεί τα πλαστικά σε δικό του χώρου και από εκεί θα συλλέγονται από τα συνεργεία ανακύκλωσης. Σε περίπτωση καύσης ή πετάγματος τους σε άλλο σημείο το πρόστιμο είναι 500 ευρώ.
• ΠΕΡΙΤΩΜΜΑΤΑ ΖΩΩΝ: Αναφορικά με τα περιττώματα οικόσιτων ζώων σε δημόσιους χώρους στην περιοχή της Παλαιόχωρας θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ στον ιδιοκτήτη τους.
• ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΔΥΧΤΩΝ: Επειδή παρατηρείται να τοποθετούνται υποστυλώματα για τα δίχτυα ελαιοσυλλογής σε δρόμους προκαλώντας προβλήματα στην ασφαλή κίνηση των οχημάτων, αυτά θα αφαιρούνται χωρίς προειδοποίηση και θα επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ: Εχουν αναφερθεί πολλές παρεμβάσεις δημοτών στο δημόσιο φωτισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
«Από τη μεριά μας ως Δήμος τις επόμενες ημέρες θα μοιράσουμε 150 κάδους και θα αντικαταστήσουμε ισάριθμους όπως είχε δρομολογήσει η αντιδήμαρχος κ. Στ. Βλησίδη. Επίσης μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε την προμήθεια νέου απορριμματοφόρου σε μια προσπάθεια να ανανεώσουμε τα οχήματα μας που είναι παμπάλαια και σε πολύ κακή κατάσταση. Όμως ότι προμήθειες και να κάνουμε, όσοι κανονισμοί και αν ψηφιστούν εάν δεν υπάρχουν προσωπική ευθύνη και ευσυνειδησία του κάθε δημότη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καθαριότητα σε ένα Δήμο που ζει από τον τουρισμό και που η καθαριότητα αποτελεί σημαντικός παράγοντας» καταλήγει ο κ. Μπικάκης.

πηγη - χανιώτικα νέα 

back to top