Menu
RSS

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ Προβληματισμός για τη δακοκτονία

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ Προβληματισμός για τη δακοκτονία

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους ελαιοπαραγωγούς της Κισάμου για το θέμα της δακοκτονίας. Αφενός γιατί αναγνωρίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του εθνικού προγράμματος και αφετέρου γιατί διστάζουν να το εγκαταλείψουν και να προχωρήσουν σε εφαρμογή κάποιου τοπικού σχεδίου.

Στο μεταξύ, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Χανίων σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κίσαμο διευκρίνισαν πως για να βγει κάποια κοινότητα από το εθνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές σε ποσοστό πάνω από το 50% των ελαιοδέντρων που αντιστοιχούν στην περιοχή και να είναι διασφαλισμένο το γνήσιο της υπογραφής. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κισάμου έπειτα από τις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν με αφορμή την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εγκαταλειφθεί από όσες περιοχές επιθυμούν το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας και να υπάρχει ένας τοπικός σχεδιασμός.
Ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής λήφθηκε έπειτα από τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του κρατικού προγράμματος δακοκτονίας.
«Αυτό που είπαμε είναι πρώτον ότι ο Δήμος δεν θα ασχολείται πλέον ως εργολάβος -αυτό είναι ευθύνη των Συνεταιρισμών και των αγροτών- και θα κρατήσουμε ένα εποπτικό ρόλο. Δεύτερον, επειδή υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους παραγωγούς, είπαμε να σταματήσουν να πληρώνουν δύο φορές οι πολίτες αφού γίνονται ταυτόχρονα και καλύψεις», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό οι τοπικοί πρόεδροι κλήθηκαν τον Ιανουάριο είτε να συγκεντρώσουν υπογραφές είτε να πάρουν προφορικές διαβεβαιώσεις ώστε αν θέλουν να βγουν από το πρόγραμμα.
Συνεχίζοντας ο κ. Σταθάκης τάχθηκε υπέρ του δολωματικού ψεκασμού αλλά στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός τοπικού σχεδίου δακοκτονίας με τη συμμετοχή των ελαιοτριβείων και βασιζόμενο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. «Το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο σε αυτή την περίπτωση και θα σταματήσουν οι ψεκασμοί με τουρμπίνες και οι καλύψεις που γίνονται λόγω των ελλείψεων του κρατικού προγράμματος. Διαφορετικά θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για το κρατικό πρόγραμμα γιατί με 2-3 γεωπόνους δεν γίνεται δουλειά», σχολίασε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου που προτείνεται έχει γίνει ήδη με μεγάλη επιτυχία στην κοινότητα Πλατάνου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Μυλωνάκης τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του υφιστάμενου κρατικού προγράμματος αλλά και της συμμετοχής του Δήμου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ενώ αρκετοί παραγωγοί υπογράμμισαν ότι «είναι στο χέρι της κάθε τοπικής κοινωνίας να εφαρμόζεται σωστά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα».
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο ΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Φουσκιτάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος “Αρχιμήδης 3” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Αμπέλου και είχε ως θέμα την ορθή εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών. «Αυτό που προτείνουμε στον Δήμο είναι να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μια επιδεικτική εφαρμογή σε 5.000 δέντρα, με τις πληροφορίες να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φουσκιτάκης.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μαρία Μυλωνάκη αφού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για να βγει κάποια κοινότητα από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι λόγω του ό,τι από φέτος το εθνικό πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια αν κάποιος αποχωρήσει τότε δεν θα μπορεί να επιστρέψει του χρόνου.

ΠΗΓΗ: haniotika-nea.gr

back to top