Menu
RSS

Στην Κρήτη ο υπ. επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης

Στην Κρήτη ο υπ. επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης

Ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται σήμερα στα Χανιά. 

Στις 11:30 το πρωί θα επισκεπτεί τις νέες φυλακές στην Αγιά και μία ώρα αργότερα τις αγροτικές φυλακές. Όπως έχει ανακοινωθεί, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη θα συνοδεύσει ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.

Στο μεταξύ χθες ο κ. Βερναρδάκης μίλησε σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με θέμα «Σύνταγμα & κοινωνικοπολιτική δυναμική: Στρατηγικές και Διακυβεύματα της συνταγματικής αναθεώρησης» υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών, που θα αποφασίζουν μέσω δημοψηφίσματος, για την ισχύ ή όχι των νόμων, αλλά και της οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους, πλήρη προστασία των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προτείνει μεταξύ άλλων στο σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος η ομάδα εργασίας νομικών και πολιτικών επιστημόνων. Oι καθηγητές Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος, υπογραμμίζουν πως το ίδιο το Σύνταγμα ήταν θύμα της κρίσης. Η επιστημονική ομάδα εργασίας τονίζει πως η αυτή η κρίση αξιοπιστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με σημαντικές θεσμικές τομές. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε σε πέντε άξονες, στους οποίους θα στηριχθεί η πλήρης επαναθεμελίωση του πολιτεύματος σε δημοκρατικότερη βάση και αφορούν: στην νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, στην διακριτότητα κράτους – εκκλησίας, στη καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, στην ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και στην θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
Ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των λειτουργιών της κοινωνίας και είναι επίκαιρη, «με δεδομένο ότι στα χρόνια των μνημονίων δημιουργήθηκε και ένα παραθεσμικό, παρασυνταγματικό πλαίσιο άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Και με αυτή την έννοια χρειάζεται να επανατοποθετηθούμε όλοι για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε έναν καταστατικό χάρτη συμβίωσης». Για τον υπουργό Επικρατείας, «η πρωτοτυπία αυτής της αναθεώρησης είναι ότι πρώτον θέλει να φτιάξει μία βαθιά δημοκρατική τομή, να μην είναι μία απλώς διαχειριστική αναθεώρηση και το δεύτερο είναι να το κάνει με την κοινωνία, δηλαδή να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης συζήτησης». Παράλληλα, έκανε αναφορά στο ρόλο και την «διάχυση» των ανεξάρτητων αρχών, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν από τη Βουλή.  Το θέμα σχολίασε και η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ. , Ήβη – Αγγελική Μαυρομούστακου, που είχε και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, με τη συμμετοχή και των κοινωνικών φορέων. Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί έχει καταγράψει έντονο ενδιαφέρον, όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Την δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να άρει την «ομηρία» τους έλαβαν οι συμβασιούχοι του δήμου Ρεθύμνου, που κατάφεραν να συναντήσουν τον κ. Βερναρδάκη στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 
 
 
back to top