Menu
RSS

Γιατί "χάθηκαν" τα εκατομμύρια του Παντελιδάκη στην Κρήτη

Γιατί "χάθηκαν" τα εκατομμύρια του Παντελιδάκη στην Κρήτη
Ο Κρητικός γιατρός Ιωάννης Παντελιδάκης που άφησε πίσω του μια αμύθητη περιουσία 1,7 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά αλλά στη στην κατοχή του και ακίνητα, είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Κρήτη. 
Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί ο πάμπλουτος 95χρονος -με μακρινή καταγωγή από χωριό του δήμου Αγίου Βασιλείου- δεν  προσέφερε κάτι από τη μεγάλη περιουσία του και στην Κρήτη. Η αλήθεια όμως είναι πιο πολύπλοκη απ'ότι φαίνεται.
 
 
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Ρεθύμνου ο εύπορος γιατρός που κατοικούσε μόνιμα στα Τρίκαλα όντως πέρασε το 2010 το κατώφλι του δήμου Ρεθύμνου συνοδευόμενος από μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη ο κ.Χαμογιωργάκης τον είχε οδηγήσει στο δήμο και η συζήτηση με το γιατρό έγινε παρουσία του κ.Νίνου.
 
 
Υποσχόταν 7 εκατομμύρια ευρώ με…αντάλλαγμα
 
Όπως τονίσει ο δήμαρχος Ρεθύμνου στο neakriti.gr «την περίοδο εκείνη είχε ξεκινήσει το Ρέθυμνο η συζήτηση για ένα υπόγειο γκαράζ στην καρδιά της πόλης 5,5 στρεμμάτων. Ο κ.Παντελιδάκης πρότεινε να διαθέσει 7 εκατομμύρια για να διαμορφωθεί το γκαράζ και τον πάνω όροφο να αξιοποιήσει ο Δήμος. Ζήτησε όμως  το 80% των εισπράξεων να κατευθυνθούν στο «Παντελιδάκειο ίδρυμα» που ήθελε να ιδρύσει και το υπόλοιπο 20 % των εσόδων να παραμείνουν στο δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες συμφωνίες θα ήταν παράνομες. Δεν μπορεί να παραχωρηθεί  περιουσιακό στοιχείο του δήμου σε ιδιώτη. Του απάντησα ότι για να γίνει υπόγειο γκαράζ ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 12 εκ. ευρώ , πως δεν θα αρκούσαν τα χρήματα αλλά και ότι πρόκειται για πολύπλοκη υπόθεση .Μόνο αόριστα απαντούσε ότι μπορεί να χορηγούσε κι άλλα χρήματα.Ωστόσο θυμίζω ότι 2010 μόνο το οικόπεδο στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, κόστιζε 10 εκατομμύρια ευρώ».
 
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
 
 
«Ήταν λόγια του αέρα»
 
Η περιγραφή που έδωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στις υποσχέσεις του Ιωάννη Παντελιδάκη ήταν χαρακτηριστικά πως ό,τι είπε «ήταν προφορικά, άτυπα και λόγια του αέρα όπως αποδείχθηκαν». Επειδή τα εκατομμύρια και η γραπτή πρόταση όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν ποτέ αλλά και θα πήγαιναν χαμένα, η δημοτική αρχή παρουσίασε την εναλλακτική της πρόταση.
 
 
Πρότειναν την πλατεία Αη Γιώργη
 
Όπως τονίζει ο κ.Μαρινάκης «του μίλησα για την πλατεία Αη Γιώργη και του τόνισα σε αυτό το σημείο με 7 εκατομμύρια θα μπορούσε να διαμορφωθεί πάρκινγκ και πλατεία .Μετά θα εξετάζαμε αν θα μπορούσε να περάσει μια τέτοια συμφωνία και με ποιους όρους. Δεν ξαναήρθε ποτέ, ούτε κατέθεσε γραπτή πρόταση. Στο Δήμο τα πάντα περνάνε από έλεγχο και μετά από συζήτηση .Δεν υπήρξε καμία σοβαρή πρόταση αλλά μόνο προσπάθεια να αναμείξει δημοτική περιουσία, στο σκοπό ίδρυσης του δικού του ιδρύματος. Αυτό δεν θα ήταν νόμιμο…»
 
 
Απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
 
Σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή Ρεθύμνου δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης έθεσε το θέμα της προφορικής πρότασης Παντελιδάκη στο δημοτικό συμβούλιο και είχαν δοθεί εξηγήσει στο σώμα για το λόγο που μια τέτοια προσφορά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Κι αυτό γιατί στο Δημόσιο απαιτούνται -όπως ειπώθηκε- συγκεκριμένες διαδικασίες, με πρωτόκολλο και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο , όλα να γίνονται με βάση έγγραφη πρόταση και με διεξαγωγή  διαγωνισμού. Εξάλλου όπως τονίστηκε η δημοτική περιουσία επιτρέπεται να διατεθεί μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς.
Πηγή: Νέα Κρήτη
 
back to top