Menu
RSS

Μνήμες από την Γερμανική κατοχή θα ζωντανέψουν στα Χανιά

Μνήμες από την Γερμανική κατοχή θα ζωντανέψουν στα Χανιά

Mαρτυρίες από τη Ναζιστική κατοχή θα μπορέσουν να συλλέξουν οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού και του γυμνασίου   GoerlitzΓερμανίας το πρωί της Τετάρτης στο χώρο της Καθολικής Εκκλησίας στην οδό Χάληδων.

 

Τα παιδιά θα συνομιλήσουν  με τον κύριο Λευτέρη Λιναράκη για τις εμπειρίες του κατά την εποχή της Γερμανικής Κατοχής, όταν ο ίδιος ήταν παιδί, στο Νιο Χωριό του Αποκόρωνα.  

 

       Η εκδήλωση γίνεται από τη  «Γερμανική Υπηρεσία Μερίμνης Τάφων» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  «Νέοι Πολίτες του Κόσμου» στα πλαίσια ενός προγράμματος  ανταλλαγής μαθητών ανάμεσα στο Γυμνάσιο Αλικιανού και το Augustumστο Goerlitz. Στα πλαίσια της ανταλλαγής αυτής οι νέοι και νέες από τις δύο χώρες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν προσωπικές πτυχές από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη: ο κύριος Λευτέρης Λιναράκης, μάρτυρας της εποχής εκείνης, θα τους διηγηθεί μερικές από τις δικές του εμπειρίες που έζησε ως παιδί στο Νιο Χωριό του Αποκόρωνα.

 

 Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Φίσερ από το σύλλογο “Νέοι Πολίτες του Κόσμου”  στο ταξίδι τους, οι νέοι μαθητές “θα επισκεφτούν μερικούς από τους τόπους εγκλημάτων του πολέμου – τον Αλικιανό, τον Κακόπετρο και την Κάντανο –  όπως και το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε. Θα γίνει εκτενής ανταλλαγή απόψεων για τις κοινές ρίζες των δύο πολιτισμών, ελληνικού και γερμανικού, αλλά και για τις διαφορές τους, τις ενδεχόμενες παρεξηγήσεις και την ανάγκη ανάπτυξης ικανοτήτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας εκ μέρους όλων. Στο πρώτο μέρος της ανταλλαγής, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017 στο Goerlitz, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν ενημερωθεί για την παράξενη και άγνωστη σε πολλούς ιστορία των Ελλήνων στρατιωτών που είχαν περάσει ένα μέρος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου σε εκείνη τη μικρή πόλη της Γερμανίας.”

 

   Η συνέντευξη με τον κ. Λευτέρη Λιναράκη θα γίνει στην αίθουσα της Καθολικής Εκκλησίας Χανίων, στην οδό Χάληδων, την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 11.00 με 12.00 πμ.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

back to top