Menu
RSS

Αντιπλημμυρικά έργα σε εκκρεμότητα στη Σούδα

Αντιπλημμυρικά έργα σε εκκρεμότητα στη Σούδα

Προσωρινές παρεμβάσεις ώστε να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάθε δυνατή νεροποντή σε ένα τμήμα της Κάτω Σούδας αλλά και οριστική λύση με την ολοκλήρωση του Αντιπλημμυρικού έργου ζητούν οι φορείς της Σούδας.

Μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΥΑΧ και τους περιαστικούς δήμους είχε θωρακίσει σοβαρά την περιοχή που μέχρι και το 2000 πλήττονταν από μεγάλες πλημμύρες. Ωστόσο τα αντιπλημμυρικά δεν ολοκληρώθηκαν στο σύνολο τους, κάτι που πάντως έχει δρομολογηθεί αφού μένει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και στη συνέχεια να ενταχθεί το πιθανότερο στο ΕΣΠΑ.

«Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν στο σύνολο τους. Ο μεγάλος αγωγός της οδού Τριών Ιεραρχών δεν τελείωσε. Έτσι στο τελευταίο τμήμα του καταλήγει σε ένα αγωγό με πολύ μικρή διατομή. Από εκεί τα νερά οδηγούνται στο Μορώνη. Όταν όμως τα νερά είναι πολλά, όταν κατεβαίνουν τεράστιες ποσότητες από τη Μαλάξα όπως το περασμένο Σάββατο ο αγωγός δεν μπορεί να τα διοχετεύσει στο ποτάμι. Έτσι μαζεύεται το νερό που πλημμυρίζει το χώρο της κεραίας της και στην οδό Μαυριδάκη που μετατρέπεται σε λίμνη» αναφέρει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σούδας κ. Κώστας Φωκάς.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού και να χρηματοδοτηθεί το σχετικό έργο ο κ. Φωκάς εκτιμά ότι μπορεί η ΔΕΥΑΧ να προχωρήσει σε μια σειρά από προσωρινές εργασίες. «Μπορούν πχ. να αλλάξουν οι διατομές του αγωγού, να μπει ένας μεγαλύτερος, να μπει ένας ακόμα δίπλα ώστε να διοχετεύεται περισσότερο νερό στο Μορώνη. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα μέχρι να τελειώσει το αντιπλημμυρικό έργο ώστε να μην πλημμυρίζει η κεραία και ο οδός Μαυριδάκη» αναφέρει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΥΑΧ

Από τη μεριά της ΔΕΑΥΧ ο πρόεδρος της κ. Αντώνης Σχετάκης σημειώνει πως η περιοχή της Σούδας λειτούργησε καλά παρά την νεροποντή και δεν προκλήθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς οι αγωγοί και τα φρεάτια είχαν καθαριστεί από την δημοτική επιχείριση.

«Σε ένα δίμηνο θα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όρο για τη μελέτη ολοκλήρωση του Αντιπλημμυρικού. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο με προϋπολογισμό περίπου 5 εκ. ευρώ και ξεκινάει από τα Λιβάδεια και φτάνει μέχρι το Μορώνη. Το έργο αυτό λύνει όλα τα προβλήματα από τα Λιβάδεια μέχρι την Κάτω Σούδα (κεραία)» λέει ο κ. Σχετάκης.

Παράλληλα συμπληρώνει για το πρόβλημα που δημιουργείται με οικεία στην οδό Μαυριδάκη (οικ. Αυγέρου) είχε συμφωνηθεί να βρεθούν οι ιδιοκτήτες του γειτονικού οικοπέδου προκειμένου να συναινέσουν στο να γίνει ένα χαντάκι από το οποίο το νερό που μαζεύεται στο δρόμο και καταλήγει στην οικ. Αυγέρου θα διοχετεύεται στον ποταμό. Οι ιδιοκτήτες δεν εντοπίστηκαν και θα αναλάβει η ΔΕΥΑΧ να τους βρει. Τέλος για τη διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη του Factory Outlet στην περιοχή του Κλαδισού ο κ. Σχετάκης δηλώνει πως η ΔΕΥΑΧ αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν και ότι δεσμεύεται ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top