Menu
RSS

Η ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αυξημένα είναι την τελευταία διετία τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τις σχετικές καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών, που απευθύνθηκαν στη γραμμή βοήθειας 15900.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις για καταγγελίες που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής SOS που παρουσίασε χθες η Κατερίνα Βλασάκη, προϊσταμένη Τμήματος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Κρήτης, μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020». Η γραμμή SOS 15900 ανήκει στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες θύματα βίας να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στην Κρήτη, 1.237 είναι οι καταγγελίες από το 2011 έως το τέλος το 2019 που έγιναν από το νησί, όπως ανέφερε η κα Βλασάκη, το πρόσωπο που καλεί είναι κατά κύριο λόγο το ίδιο το θύμα. Το 75% των κλήσεων είναι από κακοποιημένες γυναίκες, σε αριθμό είναι 929 κλήσεις. Η εξέλιξη των περιστατικών βίας στην Κρήτη στο σύνολο της περιόδου λειτουργίας της γραμμής δείχνει ότι το 2018-2019 υπάρχει σημαντική αύξηση των καταγγελιών, κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει με την πληροφόρηση. Η μορφή της βίας στην συντριπτική της πλειοψηφία 92% αφορά ενδοοικογενειακή βία.

Τα τελευταία δυο έτη υπάρχει αύξηση του ποσοστού καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας. Τα ποσοστά των καταγγελιών αφορούν κατά 52% στο Ηράκλειο, κατά 30% στα Χανιά, στο Ρέθυμνο το ποσοστό είναι στο 10% και στο Λασίθι 8%. Οι καταγγελίες προέρχονται από κύριες πόλεις του νησιού. Τα αιτήματα που εκφράζουν οι γυναίκες σε ό,τι αφορά την υποστήριξη είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη, η νομική συμβουλευτική και η νομική βοήθεια. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των γυναικών που έκαναν τις καταγγελίες οι γυναίκες που καταγγέλλουν είναι κατά 63% έγγαμες, έχουν παιδιά (συνήθως 2). Βρίσκονται σε ηλικιακή κατηγορία 25-39, είναι άνεργες και ανενεργές. Όσες γυναίκες έχουν απαντήσει στο σχετικό ερώτημα κατά 10% έχουν πτυχίο ΑΕΙ, η οικονομική κατάσταση είναι μέτρια ως κακή και υπάρχουν και στοιχεία που έχουν καταγραφεί για τους δράστες (είναι όμως ελλειμματικά) δείχνουν ότι η ηλικία τους είναι 40-54 ετών και είναι απασχολούμενοι.

back to top