Menu
RSS

Δικαίωση ΔΕΔΙΣΑ για τον ΦΠΑ

Δικαίωση ΔΕΔΙΣΑ για τον ΦΠΑ

Δικαιώνει τη ΔΕΔΙΣΑ στη μη απόδοση ΦΠΑ για εργασίες εναπόθεσης στερεών αποβλήτων που υλοποιεί για λογαριασμό του Δήμου Χανίων η “Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων”.

Με έγγραφο της που υπογράφεται από τον διοικητή της Γ. Πιτσιλή  ξεκαθαρίζεται ότι οι ΦΟΔΣΑ όπως η ΔΕΔΙΣΑ για υπηρεσίες σε Δήμου δεν μπορεί να επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Στο έγγραφό της η ΑΑΔΕ τονίζει ότι λαμβάνοντας υπόψιν το νομικό πλαίσιο των ΦΟΔΣΑ, τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “γίνεται δεκτό ότι οι ΦΟΔΣΑ, για τις προγραμματικές συμβάσεις που βάσει του ν. 4555/2018 συνάπτουν για αρμοδιότητες επί αστικών στερεών αποβλήτων με δήμους- μέλη τους ή την περιφέρεια στην οποία ανήκουν, δεν θεωρούνται υποκείμενοι στον ΦΠΑ κατά την έννοια και υπό τους όρους των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 3 του Κώδικα ΦΠΑ περί μη υπαγωγής στον ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών και των παροχών υπηρεσιών που ενεργούν οι φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Η ανωτέρω εξαίρεση των ΦΟΔΣΑ από τον ΦΠΑ ως φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας εξαρτάται από τη μη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού σε βάρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων που για την ίδια δραστηριότητα υπάγονται στον ΦΠΑ. Οπως έχει ήδη διευκρινισθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1021/2013, ο κίνδυνος αυτός υφίσταται μόνο στις περιπτώσεις που ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πραγματικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά στην ποιότητα και στις τιμές των παροχών τους. Εν προκειμένω, προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτονται κατά τα ανωτέρω για υπηρεσίες σε σχέση με τα αστικά στερεά απόβλητα οι οποίες δεν παρέχονται και από ιδιωτικές επιχειρήσεις παρά μόνο από τους ΦΟΔΣΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους , σύμφωνα με το ν. 4555/2018, δεν υπάγονται στον ΦΠΑ.

back to top