Menu
RSS

Στον Βορίδη για θέματα του πρωτογενή τομέα των Χανίων ο Βολουδάκης

Στον Βορίδη για θέματα του πρωτογενή τομέα των Χανίων ο Βολουδάκης

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη είχε χθες ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Ο κ. Βολουδάκης έθεσε κατ’ αρχάς το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζήτησε να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο γίνονται πολύ αυστηρότερες οι κυρώσεις, τόσο οι διοικητικές όσο και οι ποινικές.

Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι το σύστημα πάσχει και στη δυνατότητα διαπίστωσης των παρανομιών, ενώ ο Υπουργός απάντησε επ’ αυτού ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός σώματος ελεγκτών τροφίμων που θα είναι αρμόδιο για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Ο κ. Βολουδάκης έθεσε ακόμη μεταξύ άλλων τα εξής:

• Το ζήτημα των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για την πυρκαγιά στον Αποκόρωνα το καλοκαίρι του 2018, η οποία έκαψε μεγάλες εκτάσεις στις Βρύσες, στο Νίππος και στο Καλαμίτσι Αλεξάνδρου χωρίς να έχει κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων ως σήμερα (δεκαπέντε μήνες μετά). Ο Υπουργός ζήτησε επιτόπου ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τον ΕΛΓΑ, για να διαπιστωθεί τελικά ότι δεν έχει καν γίνει ως σήμερα το πρώτο βήμα για την αποζημίωση, το οποίο είναι η εκτίμηση της ζημιάς από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης. Η αρμοδιότητα (άρα και η ευθύνη) γι’ αυτό είναι καθαρά της Περιφέρειας, η οποία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει την επιτόπια εκτίμηση και να την προωθήσει αρμοδίως για αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο κ. Βολουδάκης.

• Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να συμπεριλάβει ζημιές από εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες, οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο Υπουργός απάντησε ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΕΛΓΑ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Ο κ. Βολουδάκης θα επανέλθει στο θέμα.


 

back to top