Menu
RSS

Καινοτόμο σύστημα για ΑμεΑ στην παραλία της Ν. Χώρας

Καινοτόμο σύστημα για ΑμεΑ στην παραλία της Ν. Χώρας

Τη δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους στην παραλία της Νέας Χώρας έχουν από σήμερα τα άτομα με αναπηρία έπειτα από την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής ράμπας που διευκολύνει την είσοδο ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στη θάλασσα. Για επέκταση της εφαρμογής και σε άλλες παραλίες του Δήμου Χανίων από του χρόνου, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ράμπα, που είναι η μοναδική μέχρι στιγμής στις παραλίες των Χανίων, βασίζεται σε ένα καινοτόμο και βραβευμένο σύστημα του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το σύστημα “Seatrak” είναι ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα να μπορούν να απολαύσουν τη χαρά της θάλασσας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε: «Το σύστημα αυτό επιλέξαμε να το εγκαταστήσουμε στη δημοφιλή παραλία της Νέας Χώρας όπου υπήρχε παλαιότερα ένα άλλο σύστημα το οποίο είχε βγει εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για ένα σύστημα, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, που το έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και αποτελεί μια παγκόσμια πατέντα. Επίσης, πέρα από την πρόσβαση στη θάλασσα παρέχει μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις, όπως το να κάνει ντους ο χρήστης, ενώ είναι κατασκευασμένο έτσι που αυτοπροστατεύεται από βανδαλισμούς και αντέχει στις καιρικές συνθήκες και τη γειτνίαση με τη θάλασσα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας δεσμεύτηκε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο και σε άλλες παραλίες του Δήμου τόσο στην περιοχή του Ακρωτηρίου όσο και δυτικά. «Οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας στους συμπολίτες μας που δεν έχουν την δυνατότητα όπως εμείς οι υπόλοιποι. Αυτό είναι ένα χρέος της κοινωνίας, η κοινωνία πρέπει να παιδεύεται σε τέτοια ζητήματα και να τα αναγνωρίζει», σχολίασε ο κ. Βάμβουκας, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων που «έτρεξε» το θέμα της εγκατάστασης του “Seatrak”.

Ερωτηθείς αν η εν λόγω εφαρμογή θα βοηθήσει στην επιστροφή της γαλάζιας σημαίας στη Ν. Χώρα ο δήμαρχος Χανίων απάντησε: «Ένα τέτοιο σύστημα σίγουρα προσθέτει πόντους σε μια παραλία. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα καταφέρουμε η παραλία της Ν. Χώρας να έχει πάλι τη γαλάζια σημαία. Όμως πρέπει να σας πω το εξής. Η γαλάζια σημαία σίγουρα είναι μια πιστοποίηση ότι τα πράγματα πάνε καλά σε μια παραλία, το σημαντικότερο όμως είναι οι παραλίες να λειτουργούν σωστά ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι γαλάζιες σημαίες. Και η παραλία αυτή λειτουργεί καλύτερα από πέρυσι που υπήρχε το πρόβλημα. Βελτιώσαμε τις συνθήκες και καταφέραμε κάπως να περιορίσουμε τον χώρο των ομπρελοκαθισμάτων, φροντίζουμε περισσότερο την καθαριότητα, προσθέσαμε το σύστημα για τα άτομα με αναπηρία κ.λπ. Δεν λέω ότι έχουμε λύσει τα προβλήματα όμως προσπαθούμε και να συνυπολογίζουμε πάντα τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούμε και την ασυνέπεια του κράτους όπου την τελευταία στιγμή μας δίνει τις παραλίες με συνέπεια να κάνουμε εμείς έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να προετοιμάσουμε τις παραλίες».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος που έγινε την Τετάρτη εκτός από τον δήμαρχο Χανίων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γ. Ξανθουδάκης, Ε. Αλιφιεράκη, Γ. Φραγγεδάκης καθώς στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

 

 

 

 

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top