Menu
RSS

Αναστηλώνεται ο Πύργος του Αγά της Κρήτης Ιμπραήμ Αληδάκη

Αναστηλώνεται ο Πύργος του Αγά της Κρήτης Ιμπραήμ Αληδάκη

Στην αναστύλωση και αποκατάσταση του Πύργου Αληδάκη, στην περιοχή Εμπρόσνερος, προχωρούν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Χανίων.
Το συγκεκριμένο οίκημα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χτίστηκε αρχικά από Ενετούς ανακατασκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και ορμητήρια του πανίσχυρου Αγά Ιμπραήμ Αληδάκη.

 Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Πύργος χτισμένος στην πλεονεκτικότερη θέση του χωριού Εμπρόσνερος, έξω από τη γειτονιά Μεσοχώρι, έχει θέα σχεδόν όλο τον Αποκόρωνα, μέχρι και το Ακρωτήρι. Αποτελείται από τέσσερις επιμήκεις και παράλληλα δομημένους θόλους. Αρκετά χρόνια πριν την επανάσταση του 1866 πρέπει να πουλήθηκε στον γραμματικό του Αλιδάκη και κατοικήθηκε από απογόνους του έως και το 1930.
Κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον τότε τοπικό σταθμό της χωροφυλακής.
Ο Πύργος απαλλοτριώθηκε το 1962 από το ελληνικό Δημόσιο και κηρύχθηκε ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε κάποιες εργασίες συντήρησης για την πλήρη αναστήλωση και αναπαλαίωση του μνημείου αυτού που βρίσκονται στην τελική τους φάση. Μάλιστα, για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου, η υπηρεσία προχωρεί και στην πρόσληψη 6 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «η αναστήλωση ενός ιστορικού μνημείου εκτός από την ανάδειξή του θα δημιουργήσει και ένα ρεύμα επισκεψιμότητας στην περιοχή. Στόχος και προσδοκία μας είναι να προχωρήσουν ανάλογες δράσεις και για άλλα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή μας».

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top