Menu
RSS

Κόμβο ακούνε και κόμβο δεν βλέπουν…

Κόμβο ακούνε και κόμβο δεν βλέπουν…

Σε απόγνωση και με τα αποθέματα της υπομονής τους να έχουν εξαντληθεί βρίσκονται οι κάτοικοι της οδού Μουρνιών και της γύρω περιοχής όπου σχεδιάζεται το έργο του συνδετήριου δρόμου του κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από τις 15 Δεκεμβρίου 2014, όταν υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση του έργου, 

δεν έχει γίνει καμία σχετική εργασία, αλλά πριν από λίγες ημέρες οι κάτοικοι παρέλαβαν από την Πολεοδομία του Δήμου έγγραφα κοινοποίησης της εισφοράς σε χρήμα που οφείλουν να πληρώσουν για την κατασκευή του έργου. Ενός έργου το οποίο είδαν να δρομολογείται μετά από πολλές πιέσεις το 1994, αλλά να παραμένει μέχρι σήμερα στα χαρτιά…

Οπως είχαν επισημάνει τα “Χ.Ν.” από τις 7 Ιουλίου, το διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι πρόσφατα, ο εργολάβος επεδίωξε την απεμπλοκή του καθώς η υλοποίηση του έργου παρουσιάζει πολλά εμπόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο ανάδοχος υπέβαλε 3 αιτήσεις διάλυσης της προγραμματικής σύμβασης οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.).

Τα “Χ.Ν.” επιχείρησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο “ΚΑΠΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.” για να ζητήσουν τη θέση της για το θέμα, αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. Πάντως το πρόβλημα φέρεται πως ήταν κυρίως η χρηματοδότηση του έργου. Οπως είναι γνωστό, για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης το έργο είχε αρχικά ενταχθεί για τυπικούς λόγους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η ουσιαστική, ωστόσο, χρηματοδότησή του, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο του 2014, είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, με την ένταξη του έργου να επιτυγχάνεται τελικά τον Ιούνιο του 2016 με βάση την πράξη 6880/14-6-2016 του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και συνολικό κόστος της πράξης 8.165.104 ευρώ (κατασκευή, απαλλοτριώσεις κ.λπ.). Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ. Γιώργος Αγαπάκης υποστήριξε ότι τα προβλήματα με τον εργολάβο έχουν ξεπεραστεί έπειτα από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Απέδωσε δε τις καθυστερήσεις στην έλλειψη χρηματοδότησης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα: «Για να ξεκινήσει ο εργολάβος να εκτελεί το έργο θα πρέπει να φύγουν πρώτα τα δίκτυα κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ κ.λπ.). Γι’ αυτό τους έχουμε στείλει επιστολή που τους ζητάμε να μας υπολογίσουν το κόστος μεταφοράς των δικτύων, να μας στείλουν αναλυτικό προϋπολογισμό, να ζητήσουμε τη διάθεση πίστωσης, να γίνει η μεταφορά από εργολάβο των δικτύων κοινής ωφελείας και στη συνέχεια να μπει ο δικός μας εργολάβος να δουλέψει. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα διότι δεν είχαμε τα χρήματα.

Τώρα υπάρχει υποέργο στο ΕΣΠΑ που πληρώνει τις μεταφορές των δικτύων», τόνισε ο κ. Αγαπάκης, ενώ δήλωσε απόλυτα σίγουρος ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά.

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Από την πλευρά τους πάντως οι κάτοικοι δηλώνουν κουρασμένοι από τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων περί υλοποίησης του έργου. Κι όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 1994, όταν εγκρίθηκε το οικιστικό σχέδιο για την περιοχή “Πασακάκι – Χαρακιά” έχουν κυλήσει 22 ολόκληρα χρόνια χωρίς στην πράξη να έχει εκτελεστεί κάποια εργασία… Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγες ημέρες -όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” η Μάρω Αγγελάκη από την Επιτροπή Κατοίκων- οι άνθρωποι της περιοχής έλαβαν από την Πολεοδομία έγγραφα κοινοποίησης της εισφοράς σε χρήμα που οφείλουν να πληρώσουν για την κατασκευή του έργου. Η ίδια έκανε λόγο για έναν νέο “Γολγοθά” καθώς ως πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν «ένα νομικό καθεστώς που αφορά τα δημόσια έργα τόσο περίπλοκο και διεφθαρμένο που όχι δικαιότητα, ισονομία και ωφελιμότητα προνοεί έναντι του πολίτη, αλλά και ολοσχερή οικονομική αφαίμαξη και στραγγαλισμό».

ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ειδικότερα η κα Αγγελάκη εξήγησε ότι η σχετική διαδικασία διέπεται από σοβαρές στρεβλώσεις που «πληρώνουν» οι πολίτες. Συγκεκριμένα τόνισε: • «Κατά την κατάρτιση του οικιστικού σχεδίου πόλης και για τον υπολογισμό της εισφοράς σε γη που οφείλει να παραχωρήσει ο κάθε ιδιοκτήτης για να γίνουν τα δημόσια και κοινωφελή έργα, λαμβάνεται υπόψη η αποτύπωση των ιδιοκτησιών όπως αυτή προϋπήρχε το 1982. Δηλαδή ενιαίες ιδιοκτησίες που φυσικά σήμερα δεν υφίστανται γιατί έχουν κατατμηθεί και έχουν διανεμηθεί σε παιδιά και σε εγγόνια. Αυτό είναι κατάφωρα άδικο και σε βάρος του κάθε μικροϊδιοκτήτη, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ιδιοκτησία τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εισφοράς σε γη που οφείλει να παραχωρήσει ο κάθε ιδιοκτήτης, που φτάνει μέχρι και το 50% της ιδιοκτησίας του. Ετσι επιβάλλεται εισφορά σε γη 50% επί της ενιαίας ιδιοκτησίας που σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται με το ίδιο ποσοστό και οι μικροί και οι μεγάλοι ανεξάρτητα αν έχουν 1 ή 10 στρ. γης». • «Εκτός από την εισφορά σε γη οφείλουμε και εισφορά σε χρήμα. Δηλαδή το κάθε δημόσιο έργο, μόνο δημόσιο δεν είναι. Το πληρώνει αδρά ο κάθε πολίτης. Σχετικά με αυτό, τον Δεκέμβριο του 2014 ψηφίστηκε ο Ν. 4315, ο οποίος προέβλεπε μια μείωση της εισφοράς σε χρήμα κατά 20% για όλες τις πράξεις εφαρμογής που είχαν κυρωθεί κατά την περίοδο 2008-2014 και οι πράξεις επιβολής της εισφοράς σε χρήμα είχαν κοινοποιηθεί στους υπόχρεους την ίδια αυτή περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση. Στην περίπτωσή μας η κύρωση της επιμέρους πράξης εφαρμογής για την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε την εισφορά σε χρήμα έγινε το 2012, δηλαδή εμπίπτει στην περίοδο με την ευνοϊκή ρύθμιση, όμως επειδή μας κοινοποιήθηκε από την Πολεοδομία τώρα, για λόγους που δεν οφείλονται βέβαια σε μας, αποκλειόμαστε από τη ρύθμιση. Επομένως, αποκλειόμαστε από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, παρότι βέβαια οι λόγοι που την προκάλεσαν εξακολουθούν να υπάρχουν, προκαλώντας έτσι σε βάρος μας και άλλη ανισονομία και αδικία». • «Τέλος, για τον υπολογισμό της εισφοράς σε χρήμα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν κατά την περίοδο της κύρωσης της πράξης εφαρμογής. Ετσι ενώ οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν το 2015 λόγω της περιόδου κρίσης που διανύουμε, εμείς και πάλι δεν επωφελούμαστε γιατί ο υπολογισμός γίνεται με αυτές που ίσχυαν την περίοδο της κύρωσης της πράξης και όχι με αυτές που ισχύουν τώρα που καλούμαστε να πληρώσουμε».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Συνεχίζοντας η κα Αγγελάκη σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις για να σταματήσουν οι αδικίες που υφίστανται οι πολίτες της περιοχής και συγκεκριμένα: «Πρώτον, να ξεκινήσει η περίοδος πληρωμής των εισφορών αφού αρχίσει το έργο ώστε να έχουμε το δεδομένο της υλοποίησής του και τη δέσμευση της ολοκλήρωσής του. Δεύτερον: να ενταχθούμε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της μείωσης της εισφοράς σε χρήμα του Ν. 4315/2014 και της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, αφού είναι ρυθμίσεις που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τον πολίτη λόγω της κρίσης που εξακολουθούμε να διανύουμε». Και τρίτον: Να τροποποιηθούν οι νόμοι που παράγουν καταφανώς αδικία και ανισονομία για τον απλό πολίτη. Οπως ο νόμος που λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση των ιδιοκτησιών το 1982, ενώ τώρα γίνονται οι κυρώσεις των πράξεων εφαρμογής, δηλαδή να επαναχρονολογηθούν με βάση τα σημερινά πραγματικά οικιστικά δεδομένα». «Όλα αυτά είναι αιτήματα απλά, λογικά, δίκαια, τα οποία εκθέσαμε και στον δήμαρχο σε συνάντηση που είχαμε την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Δημαρχείο με συμμετοχή και των αρμόδιων αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών στελεχών της Πολεοδομίας. Η δέσμευση του δημάρχου ήταν ότι θα κάνει ένα σχετικό έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ, αλλά φάνηκε να αντιμετωπίζει το θέμα διεκπεραιωτικά και όχι αντιλαμβανόμενος το δίκαιο και την κρισιμότητα του προβλήματος», κατέληξε η κα Αγγελάκη.

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top