Menu
RSS

Σε αχρησία το φράγμα Βαλσαμιώτη

Σε αχρησία το φράγμα Βαλσαμιώτη

Στα Δικαστήρια είναι πιθανό να οδηγηθεί η υπόθεση των διαρροών του φράγματος Βαλσαμιώτη, ενός έργου που κόστισε περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, αν μέχρι τέλος Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών δεν απαντήσει στην αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο ανάδοχος του έργου μετά την ειδική διαταγή που είχε λάβει για να επιδιορθώσει τις βλάβες που είχαν διαπιστωθεί.

Πάντως, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων – τσιμεντοενέσεων που έγιναν θα κριθεί τον ερχόμενο χειμώνα μετά την πλήρωση του φράγματος με νερό.
Στο μεταξύ, το φράγμα έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατ. κυβ. νερού και τις επόμενες ημέρες ο Ο.Α.Κ. θα αρχίσει να τροφοδοτεί το δίκτυο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περιοχές Βατολάκκου, Φουρνέ και Μεσκλών.

ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ
Να υπενθυμίσουμε ότι η διελκυστίνδα ανάμεσα στον ανάδοχο του έργου και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Ο.Α.Κ. κρατά πάνω από 2 χρόνια. Συγκεκριμένα:
• Το έργο περαιώθηκε εμπρόθεσμα στις 30-3-2014.
• Με την από 2-4-2014 έκθεση επιβλεπόντων μηχανικών, δηλαδή του Ο.Α.Κ., διαπιστώθηκαν βλάβες οι οποίες κρίθηκαν επουσιώδεις και δόθηκαν οδηγίες αποκατάστασης και προθεσμία μέχρι 30-3-2015. Στο έγγραφο αναφέρονταν ότι βεβαίωση περαίωσης θα δοθεί μετά την αποκατάσταση των βλαβών που θα διαπιστωθεί μετά την πλήρωση του φράγματος.
• Μετά την αύξηση των διαρροών και τη γνώμη των συμβούλων της Δ.Ε.Η., δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης και μετρήσεων. Διαπιστώθηκαν διαρροές της τάξης των 600 κ.μ. ανά ώρα στη σύριγγα τσιμεντοενέσεων -που απαιτείται να είναι στεγανή σύμφωνα με τη μελέτη.
• Με έγγραφό της στις 23-5-2015 η ανάδοχος εταιρεία ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες επισκευής και αιτήθηκε βεβαίωση περαίωσης.
• Ωστόσο, στις 4-5-2015 οι επιβλέποντες χαρακτήρισαν τις βλάβες ουσιώδεις καθώς δεν απέδωσαν οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει.
• Στις 4-5-2015 η Υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε τη χορήγηση βεβαίωσης περαίωσης.
• Κατά του εγγράφου αυτού υπεβλήθη από τον ανάδοχο εμπρόθεσμη ένσταση και αίτηση θεραπείας που απερρίφθη σιωπηρώς.
• Υποβάλλονται στις 11-11-2015 η Τεχνική Εκθεση Επισκευών από τη Δ.Ε.Η., η έκθεση του Ν. Μουτάφη συμβούλου της αναδόχου κοινοπραξίας καθώς και έγγραφο από τον Ο.Α.Κ. (3-12-2015), σύμφωνα με τα οποία οι διαρροές δεν είναι σε αποδεκτά επίπεδα, επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του έργου και ενέχουν κινδύνους διαπλύσεις υλικών.
• Με τη 165571/21-12-2015 ειδική διαταγή προς άρση βλαβών δίνονται εντολές αποκατάστασης μέχρι 3 μηνών.
• Κατά της ειδικής διαταγής υπεβλήθη στις 30-12-2015 εμπρόθεσμη ένσταση, η οποία απερρίφθη σιωπηρώς.
• Στις 31-5-2016 υπεβλήθη αίτηση θεραπείας, η οποία εκκρεμεί.

Ο Ο.Α.Κ.
Αν η αίτηση θεραπείας που υπεβλήθη από τον ανάδοχο του έργου δεν απαντηθεί μέχρι τέλος Ιουλίου από τον υπουργό Υποδομών Χ. Σπίρτζη, τότε η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Από τη μεριά πάντως του Ο.Α.Κ., όπως έκανε γνωστό μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Καζάσης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει θέση επί του θέματος.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις οχλήσεις που έχουμε κάνει δεν έχει πάρει θέση. Δεν μπορεί όμως να μένει έτσι ένα έργο που έχει κοστίσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ», σχολίασε σχετικά ο κ. Καζάσης.
Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του Οργανισμού εξετάζουν τις δυνατότητες αξιοποίησης του νερού που βρίσκεται στο φράγμα αξιοποιώντας τον προσωρινό επιφανειακό αγωγό που καταλήγει στο Πατελάρι.
Ειδικότερα, δεδομένου ότι μπορεί να προσφερθούν περίπου 250.000 κυβικά νερού μηνιαίως από το φράγμα, από 15 Ιουλίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει η άντληση νερού με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες στον Βατόλακκο, τον Φουρνέ και τα Μεσκλά.
Συγχρόνως, όπως τόνισε ο κ. Καζάσης, ο Ο.Α.Κ. προωθεί το έργο της κατασκευής του μόνιμου αγωγού (προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ) ο οποίος σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής εξουσίας μπορεί να υλοποιηθεί μέσω το ΥΠΟΜΕΔΙ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.



Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top