Menu
RSS

Στον… αέρα δομές πολιτισμού - Νέα παραχώρηση ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος Χανίων

Στον… αέρα δομές πολιτισμού - Νέα παραχώρηση ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος Χανίων

Στον… αέρα παραμένει η χρήση δύο εστιών πολιτισμού της πόλης των Χανίων καθώς από το 2012 έχει λήξει η σύμβαση παραχώρησής τους στον Δήμο Χανίων από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το θέατρο “Δ. Βλησίδης” στο Κουμ Καπί καθώς και τη Βίλα Κούνδουρου επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

 Και για τα δύο κτήρια ο Δήμος Χανίων έχει ζητήσει το τελευταίο διάστημα την παραχώρηση όχι μόνο της χρήσης αλλά και της κυριότητάς τους από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναμένεται να έχει την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση με την γενική γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη. Τα “Χανιώτικα νέα” επικοινώνησαν με την κ. Βλαζάκη η οποία ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τα θέματα αυτά και τα εξετάζει.
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, τόσο το “Βλησίδης” όσο και η Βίλα Κούνδουρου είχαν παραχωρηθεί το 1983 για πέντε χρόνια και το 1987 έγινε νέα σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χανίων για 25ετη παραχώρηση που έληξε το 2012.
Πρόσφατα ο Δήμος Χανίων απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι «η παραχώρηση της κυριότητας των κτηρίων αυτών μαζί με το οικόπεδο τους στον Δήμο Χανίων θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας των Χανίων και θα συντελέσει στην περαιτέρω αξιοποίηση αυτών προς όφελος του πολιτισμού».
Πάντως, μέχρι να επιλυθεί το θέμα της παραχώρησης, ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να κάνει εργασίες στα δύο αυτά κτήρια και ειδικά στο θέατρο “Βλησίδης” το οποίο παρουσιάζει αρκετά κτηριολογικά προβλήματα ενώ ο κλιματισμός του δεν λειτουργεί.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, εξήγησε ότι «αυτά τα κτήρια ουσιαστικά είχαν παραχωρηθεί στην Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση (σήμερα ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ) η οποία είχε αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες τόσο στη Βίλα Κούνδουρου όσο και στο θέατρο “Βλησίδης”.
Ομως, τώρα, το θέατρο “Βλησίδης” βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση κτηριολογικά και επιπλέον ο κλιματισμός του δεν λειτουργεί και θέλει αντικατάσταση. Το κόστος είναι υψηλό και ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να προβεί σε τέτοιες εργασίες αν δεν λυθεί το θέμα της παραχώρησης».
Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει την παραχώρηση «εδώ και μεγάλο διάστημα από το υπουργείο Πολιτισμού και μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση με την γ.γ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη επανέφερα το θέμα και της έδωσα τα σχετικά έγγραφα. Η ίδια με έχει διαβεβαιώσει ότι τα έχει προωθήσει στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».
Ο δήμαρχος Χανίων συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στην Αθήνα για την πρεμιέρα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης στο Ηρώδειο και με την ευκαιρία θα συναντηθεί εκ νέου με την κ. Βλαζάκη για αυτά τα θέματα: της παραχώρησης των Νεωρίων, της Βίλας Κούνδουρου μαζί με το θέατρο “Βλησίδης” ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
ΤΑΙΠΕΔ
Για το αν υπάρχει ζήτημα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχει «δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον ζήτημα με τα ακίνητα τα οποία έχει το υπουργείο Πολιτισμού».

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top