Στα «σκαριά» κοινωνικό fund με δυνατότητα αγοράς από τους δανειολήπτες
Σε εξέλιξη ο σχειδιασμός απο ομάδα πολιτών στο Ρέθυμνο
• Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει τη μορφή ΚοινΣΕΠ
Στα «σκαριά» βρίσκεται η προσπάθεια ίδρυσης κοινωνικού fund στο Ρέθυμνο αντικείμενο του οποίου θα είναι η δυνατότητα εξαγοράς των τραπεζικών δανείων από τους ίδιους τους δανειολήπτες στις τιμές που πωλούνται στα ξένα funds, δίνοντας έτσι μια κοινωνική διάσταση σε ένα ζήτημα που φέρνει σε αδιέξοδο σήμερα τους οφειλέτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.
Στην προσπάθεια αυτή εστιάζει δεκαμελής ομάδα πολιτών στο Ρέθυμνο, που αναζητά τρόπους μέσα από συνεργασίες με εξειδικευμένους επιστήμονες των κλάδων της νομικής και της οικονομίας ώστε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει προς την κατεύθυνση αυτή η νομοθεσία. Το όλο εγχείρημα δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο εντός του φθινοπώρου.
ΕΝΑ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Πρόκειται για ένα «μοντέλο», όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΟΡ και εκπρόσωπος της ομάδας των πολιτών κος Σήφης Σουχλάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM, που έχει εφαρμοστεί σε χώρες που βίωναν την οικονομική κρίση όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ο κος Σουχλάκης εξήγησε τον τρόπο που ένα fund μπορεί να πάρει κοινωνική μορφή, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική νομοθεσία διαθέτει πλαίσιο για την υλοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ο κος Σουχλάκης τόνισε: «Το fund είναι και αυτό ένα εργαλείο, αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, για να διευκολύνουμε τα μέλη μας, ώστε να μπορέσουν να πάρουν το δάνειό τους σε μια τιμή στο 15%. Στη συνέχεια εμείς, έχοντας σκοπό όχι την κερδοφορία ή την εξόντωση του δανειολήπτη, αλλά σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη και το μέλος μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να διευκολυνθεί και να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του. Σκοπός μας είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε εμείς τα δάνεια σαν fund γιατί στον ίδιο τον δανειολήπτη δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια οφειλή της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ, ο οφειλέτης –στο πλαίσιο ενός κοινωνικού fund και με την προϋπόθεση πως οι όροι δεν θα μεταβληθούν- θα μπορεί να αγοράσει το δάνειο με 15 χιλιάδες ευρώ και να φύγει από το καθεστώς του «κόκκινου δανείου» .
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, πως αρκετοί από τους οφειλέτες διαθέτουν το ποσοστό του 15% ενδεχομένως και το 30%. «Αρκετοί από τους δανειολήπτες έχουν τα χρήματα για το 15% του δανείου τους ίσως και το 30%. Άρα με δικά του λεφτά μπορεί να το πάρει». Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που γίνεται ο κος Σουχλάκης εξήγησε: «Αυτό το δικαίωμα μας το δίνει ο νόμος. Η Ελληνική νομοθεσία μας δίνει το δικαίωμα να γίνουμε fund. Εμείς στη συνέχεια εφόσον έχουμε και τη δομή και την οργάνωση με τη συνδρομή δικηγόρων και οικονομολόγων μπορούμε να πάρουμε το δάνειο του δανειολήπτη που είναι μέλος μας. Μιλάμε πάντα για δάνεια που είναι μελών μας και σε συνεννόηση μαζί τους, αν το επιθυμούν δηλαδή (όχι δάνεια μαζικά). Ευτυχώς η δυστυχώς η νομοθεσία ισχύει για όλους. Εφόσον επιτρέπεται στον ιδιώτη να κάνει μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι και σε κοινωνική μορφή».
Αυτό το διάστημα, τα μέλη της ομάδας επεξεργάζονται το σχεδιασμό για την ίδρυση του κοινωνικού fund που δεν αποκλείεται, όπως ανέφερε ο κος Σουχλάκης, να πάρει τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕΠ), ενώ παράλληλα αναζητούν χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξη της δομής. «Ένας στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εξαγοράσουμε μελλοντικά το δάνειο αν δεν έχει τα χρήματα ο δανειολήπτης να το κάνει. Αυτό είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος που θα πετύχουμε όταν θα έχουμε αποκτήσει ρευστότητα. Πιστεύω πως αν το Ρέθυμνο κινηθεί κοινωνικά θα πετύχουμε το στόχο» τόνισε ο κος Σουχλάκης απευθύνοντας κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, τους ιδιώτες, φορείς και τις υγιείς επιχειρήσεις προκειμένου να γίνει συντονισμένη προσπάθεια και να βοηθηθούν οι Ρεθυμνιώτες δανειολήπτες «να βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτό το διάστημα η προσπάθεια εστιάζει ταυτόχρονα στο να βρεθεί το νομικό πρόσωπο μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο κος Σουχλάκης.
«Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα» επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΟΡ αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ υπογράμμισε πως το εγχείρημα αποτελεί πρωτοτυπία και ξεκινάει από το Ρέθυμνο, αφού σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
ΠΗΓΗ - GOODNET.GR