Menu
RSS

Ποδηλατόδρομοι στα Χανιά: Έντεκα χρόνια στην αναμονή

Ποδηλατόδρομοι στα Χανιά: Έντεκα χρόνια στην αναμονή

Η ομάδα “ΠοδηΛάτρεις” συνεχίζει τις δράσεις της για την αλλαγή στην κυκλοφοριακή νοοτροπία των Χανιωτών


Στα χαρτιά… παραμένουν εδώ και 11 χρόνια οι ποδηλατόδρομοι στα Χανιά, όπως επισημαίνει η ομάδα “ΠοδηΛάτρεις”, που συνεχίζει να αγωνίζεται για την αλλαγή της κυκλοφοριακής νοοτροπίας στην πόλη μας.
Λίγες ημέρες πριν από το νέο “Φεγγάρι στη Ρόδα” οι “ΠοδηΛάτρεις” με ανακοίνωσή τους παρεμβαίνουν στη δημόσια συζήτηση για τον δημόσιο χώρο και το κυκλοφοριακό, επαναφέροντας τα πάγια αιτήματά τους. Αναλυτικά αναφέρουν:
«Το 2004 στην πόλη των Χανίων μία παρέα από ποδηλάτες και ποδηλάτισσες συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ανοικτή συνέλευση από κατοίκους που χρησιμοποιούν ποδήλατο για μετακίνηση και ψυχαγωγία με το γνωστό πλέον όνομα “ΠοδηΛάτρεις”
Αυτή η παρέα άρχισε σιγά – σιγά να μεγαλώνει. Δημιούργησε καταστάσεις με βάση το ποδήλατο (με αποκορύφωμα “Το Φεγγάρι στη Ρόδα”, που κάθε Μάη στην πανσέληνο συγκεντρώνει εκατοντάδες ποδήλατα) και έκανε  αισθητή την παρουσία του στο κέντρο και στις γειτονιές δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο στις Αρχές του τόπου ότι όλες και όλοι εμείς έχουμε δικαιώματα στον δρόμο. Πρωταρχική και μόνιμη διεκδίκηση υπήρξε η κατασκευή ποδηλατοδρόμων, για να μετακινούμαστε χωρίς κίνδυνο από τα αυτοκίνητα που κυριαρχούν στο οδόστρωμα.
Το 2005 οι “ΠοδηΛάτρεις”, μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, αποφασίζουμε να συναντηθούμε με την Αυτοδιοίκηση για να θέσουμε στα ίσια τα αιτήματά μας. Εγινε μια ανοικτή ημερίδα στο Κ.Α.Μ. παρουσία κατοίκων, της Δημοτικής Διοίκησης και του γνωστού για το έργο του Θάνου Βλαστού, συγκοινωνιολόγου καθηγητή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Πέρασαν 10 χρόνια από τότε, η υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη έληξε, απολύτως τίποτα δεν έγινε που να υπηρετεί το ποδήλατο και την εύρυθμη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να διστάζουν να κυκλοφορήσουν με το ποδήλατο μέσα στην πόλη. Μετά απ’ αυτή τη δεκαετία, οι “ΠοδηΛάτρεις” διοργανώνουν δεύτερη ανοικτή ημερίδα τον Μάρτη του 2015 με συμμετοχή πλήθους κόσμου στον ίδιο χώρο, για να συζητήσουμε  τους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται τίποτα σοβαρό σε αυτή την πόλη σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, τους ελεύθερους δημοσίους χώρους και την ανάγκη ύπαρξης υποδομών για πεζούς, ποδηλάτες και αναπήρους. Συντελεστές αυτή τη φορά πέρα από τους “ΠοδηΛάτρεις”, τον Θάνο Βλαστό και τον Δήμο Χανίων ήταν ο όμορος Δήμος Πλατανιά αλλά και ο Δήμος Ρεθύμνου, που είχε ήδη κάνει την αρχή φτιάχνοντας ποδηλατοδρόμους. Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν, περισσότερα υποσχέθηκαν και όλοι συμφώνησαν για αυτήν την ανάγκη, που θα δώσει άλλες αξίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Από τον Μάρτη του 2015, όχι μόνο δεν υπήρχε καμία απόφαση που να δείχνει πως κάτι κινείται, αντιθέτως, είδαμε να αναβαθμίζονται δρόμοι της πόλης χωρίς ποδηλατοδρόμους, είδαμε ασυδοσία σε παρκαρίσματα και καταλήψεις δημοσίων χώρων και τόσα άλλα που μας πηγαίνουν πίσω αντί εμπρός. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και κατατεθειμένες. Δεν μας μένει κάτι άλλο πια εκτός από τη συνέχιση των δράσεών μας . Όσο για το πόσο μας αφουγκράζονται αυτοί που διαχειρίζονται τους πόρους και τους φόρους μας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τα συμπεράσματα… δικά σας».


Πηγή: www.haniotika-nea.gr

 

back to top