Menu
RSS

Νέα σύμβαση για την καθαριότητα από τον Δήμο Χανίων

Νέα σύμβαση για την καθαριότητα από τον Δήμο Χανίων

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το απόγευμα της Παρασκευής η νέα σύμβαση για την καθαριότητα (σάρωση στους δρόμους, καθαρισμούς αθλητικών χώρων, τουαλετών, λαϊκών αγορών).

Η σύμβαση υπερψηφίσθηκε από τους παρόντες συμβούλους της δημοτικής αρχής, του δύο παρόντες συμβούλους της παράταξης του Μ. Σκουλάκη (Δ. Λειψάκης και Μ. Κοκκινάκη) την παράταξη του Γ. Σαρρή, απείχε αυτή του κ. Α. Παπαδογιάννη, ενώ απουσίαζαν οι Ν. Παπαντωνάκης και Σ. Ρίζος. Το θέμα ήλθε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο λόγω της ανάγκης να προχωρήσει γρήγορα ο διαγωνισμός ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει οριστεί ο ανάδοχος. Μέχρι τότε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα δίνει παρατάσεις στην υπάρχουσα σύμβαση ώστε να συνεχίσει η σάρωση στους δρόμους, ο καθαρισμός γυμναστηρίων, δημοτικών τουαλετών και των λαϊκών αγορών.


Παρουσιάζοντας του λόγους για τους οποίους η σύμβαση αυτή αποτελεί τομή ο κ. Τ. Βάμβουκας σημείωσε μεταξύ άλλων:


• Με την πρόταση που κάνουμε επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση 125.000 ευρώ κατ’ έτος και επειδή η σύμβαση μπορεί να επεκταθεί για άλλο ένας έτος εξοικονομούμε στην ουσία δύο απορριμματοφόρα. Αυτό έγινε με αναθεώρηση της κοστολόγησης, ενώ προσθέσαμε υπηρεσίες κατά τις Κυριακές την περίοδο που χρειάζεται όπου χρειάζεται.
• Αλλάξαμε τους όρους που αφορούν την υποχρεωτική κατοχή των μέσων καθαρισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα κ.α.) με τα οποία γίνεται η σάρωση και μπορεί να είναι και εκμισθωμένα και όχι μόνο ιδιοκτησία.
• Με τη σύμβαση διασφαλίζεται πως ο όποιος ανάδοχος θα φέρνει τις καταστάσεις των ασφαλισμένων εργαζομένων και θα υπάρχει αυστηρό έλεγχος της νομοθεσίας.
• Ο Δήμος Χανίων θα αναθέσει στην Οικονομική Επιτροπή το δικαίωμα να δίνει παρατάσεις στην υπάρχουσα σύμβαση που ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου μέχρι ότου προκύψει νέος ανάδοχος.


«Με τη νέα σύμβαση καθαρίζουν όλες οι σκιές, ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό καθώς δεν θα είναι απαραίτητο να έχει δικό του τον εξοπλισμό αλλά θα μπορεί να τον νοικιάσει» ανάφερε ο κ. Τ. Βάμβουκας, παράλληλα στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι η νέα σύμβαση ήλθε την τελευταία στιγμή απάντησε πως η σύμβαση δεν θα μπορούσε να έλθει προς συζήτηση πριν την έγκριση του προϋπολογισμού που έγινε το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι από τη σύμβαση αφαιρέθηκε το τμήμα που αφορά τον καθαρισμό των παραλιών καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμα στους Δήμους από το Υπουργείο Οικονομικών.


Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Από τη μεριά της παράταξης του Μ. Σκουλάκη ο Δ. Λειψάκης σημείωσε πως ο Δήμος Χανίων ήταν πάντα από τους καθαρότερους Δήμους της χώρας καθώς υπήρχαν τα μέσα που του έδιναν αυτό το πλεονέκτημα. «Το πρόβλημα εντοπίζονταν στους περιαστικούς Δήμου και εκεί εμείς εστιάζουμε την προσοχή μας» είπε ο κ. Λειψάκης που μίλησε για αδιανόητη καθυστέρηση από μεριάς του κράτους να παραχωρήσει τις παραλίες στους Δήμους. Επίσης η κ. Μ. Κοκκινάκη ζήτησε τον ενεργητικότερο έλεγχο από μεριάς του Δήμου στην τήρηση της σύμβασης ώστε να καθαρίζονται οι κάδοι και να γίνεται καλύτερα η σάρωση.
Για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοτικής αρχής στο να φέρει τη σύμβαση προς ψήφιση την τελευταία στιγμή» μίλησε ο Άρης Παπαδογιάννης, τονίζοντας πως η οικονομική υπηρεσία είχε την την υποχρέωση να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό στην ώρα του και να τρέξει τη διαδικασία. Παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι η νέα σύμβαση θα έχει επιπτώσεις στο παρεχόμενο έργο της καθαριότητας.
«Είμαστε υπέρ του οι Δήμοι να μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό για να εκτελούν την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι Δήμοι να κάνουν προσλήψεις και πρέπει η πόλη να είναι καθαρή επομένως πρέπει να ψηφίσουμε μια σύμβαση με τον εργολάβο . Η ντροπή που επικρατούσε για χρόνια λαμβάνει τέλος καθώς θα μπορούν πιστοποιημένοι εργολάβοι να μπορούν να διαθέτουν ενοικιαζόμενα μέσα καθαριότητας και όχι μόνο δικά τους. Είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό γιατί σταματάμε τις φωτογραφικές διατάξεις. Επίσης με τον όρο να καταθέτει ο ανάδοχος εργολάβος μηνιαία κατάσταση με τον ΑΜΚΑ και τις αμοιβές των εργαζομένων είναι όφελος για το Δήμο καθώς εξασφαλίζεται αυτοί πληρώνονται και ασφαλίζονται με βάση αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις τους» είπε ο κ. Γιάννης Σαρρής.Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

back to top