Menu
RSS

Βραχυχρόνια ...κέρδη στην Κρήτη

Βραχυχρόνια ...κέρδη στην Κρήτη

«Πρωταθλήτρια» περιοχή σε όλη την ελληνική περιφέρεια, πλην Αττικής, ο Νομός Χανίων

«Πρωταθλήτρια» περιοχή σε όλη την ελληνική περιφέρεια, πλην Αττικής, σε αριθμό καταλυμάτων που είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb και HomeAway αποδεικνύεται ο Νομός Χανίων, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Από τον Ιούνιο 2018 έως τον Μάιο 2019 (12μηνο) υπήρξαν διαθέσιμα 10.909 καταλύματα στο Ν. Χανίων στο Ηράκλειο (5.800)  στο Ρέθυμνο (5.480) και στο  Λασίθι (3.182)! Μόνο η Αθήνα ξεπερνά τα Χανιά σε αριθμό καταλυμάτων (14.348), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός, συγκριτικά με τα δεδομένα της περιοχής, είναι αρκετά χαμηλός (3.018).

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στη μελέτη, ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις πλατφόρμες της Airbnb και της HomeΑway, εκτός από τα καταλύματα που μισθώνονται με βραχυχρόνια αστική μίσθωση (π.χ. δωμάτια, διαμερίσματα, σπίτια κ.λπ.), περιλαμβάνουν και καταλύματα που είναι αδειοδοτημένα από τον ΕΟΤ (π.χ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις κ.λπ.). Η μεταξύ τους κατανομή δεν είναι γνωστή.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι τα έσοδα από την ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb και της πλατφόρμας HomeAway στο Νομό Χανίων έφτασαν τα 99 εκατομμύρια ευρώ το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα (τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο σε αυτόνομα καταλύματα), με τις εισπράξεις να είναι υψηλότερες μόνο σε Σαντορίνη (112 εκατ. ευρώ) και Μύκονο (103 εκατ. ευρώ). Στα 50 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις στο Ρέθυμνο, στα 30 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο, στα 23 εκατ. ευρώ στο Λασίθι, στα 84 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις στην Αττική, σε μόλις 11 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

back to top