Menu
RSS

Ακριβό μου πετρέλαιο !

Ακριβό μου πετρέλαιο !

Είδος πολυτελείας

Είδος πολυτελείας αποτελεί το πετρέλαιο θέρμανσης για δεκάδες νοικοκυριά στα Χανιά καθώς λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καθυστερούν την αγορά, ελπίζοντας ότι η βαρυχειμωνιά θα αργήσει να έρθει και προσωρινά καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να ζεσταθούν

Φέτος η ελάχιστη του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από 0,99 ευρώ και φτάνει έως το 1.060 λεπτά του ευρώ. Τιμή που θεωρείται αυξημένη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Βαγγέλη Κώτσο, καθώς πέρυσι ήταν περίπου 15% πιο χαμηλή.Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, η αγορά του είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η μείωση της κίνησης ξεπερνά το 20% σε σχέση με πέρυσι.Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι πολίτες καταφεύγουν στην αγορά πολύ μικρών ποσοτήτων για 10-15 ημέρες ενώ προσβλέπουν και στο επίδομα θέρμανσης το οποίο ωστόσο φέτος, όπως επεσήμανε ο κ. Κώτσος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένο κατά 50%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων ανέφερε τα εξής: « Η κίνηση είναι περίπου κατά 20% περίπου μειωμένη από πέρυσι. Κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: ο ένας είναι ότι σαφώς και η τιμή του είναι πολύ μεγάλη για τα νοικοκυριά σήμερα με την κρίση που υπάρχει. Και ο δεύτερος λόγος ότι ακόμη ο καιρός είναι καλός. Τώρα εάν πιάσουν τα κρύα κάποια στιγμή, αυτό που έχουμε συνηθίσει κι από άλλες χρονιές, είναι ότι οι πολίτες παραγγέλνουν μικροποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να την βγάλουν 5-10 μέρες. Όταν λέμε μικροποσότητες εννοούμε 150 λίτρα, 200 λίτρα έως 350 λίτρα το πολύ γιατί ο κόσμος είναι σε οικονομικό αδιέξοδο»
Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο « θα έπρεπε να μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το ΦΠΑ, κάτι που έχει ζητήσει επισήμως από το Υπουργείο. »
Δεν θα έπρεπε το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει πάνω από 50-55 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για να μπορεί ο κόσμος να το εφοδιάζεται. Διότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια σωστή θέρμανση».

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Το επίδομα θέρμανσης δεν έχει ξεκινήσει να δίνεται και οι καταναλωτές ούτε καν μπορούν να κάνουν την αίτηση τους στο διαδίκτυο διότι δεν είναι ακόμη έτοιμες.
Όμως αυτό το ποσό δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω επίδομα, γιατί ούτε καν χαρτζιλίκι δεν είναι. Με νέα δεδομένα η επιδότηση θα ”πέσει” κατά 50%» ανέφερε ο κ. Κώτσος και εξήγησε ότι φέτος το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν.
Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα.
«Πέρυσι στην καλύτερη περίπτωση το επίδομα θέρμανσης ήταν 120 ευρώ. Άρα φέτος θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να προμηθευτεί ο πολίτης πετρέλαιο θέρμανσης και θα το επίδομα θα τον ανακουφίσει» τόνισε ο κ. Κώτσος, εκτιμώντας ότι ο κόσμος λόγω ανάγκης προσανατολίζεται σε διάφορες άλλους τρόπους θέρμανσης π.χ ξυλόσομπες, τζάκια.
« Βέβαια όταν αρχίζουν τα κρύα τα μεγάλα τότε σαφώς και θα υπάρχει πρόβλημα… Σήμερα ο καθένας σκαρφίζεται οτιδήποτε για να μπορέσει να ζεσταθεί αλλά όλοι ξέρουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ο πιο σωστός τρόπος θέρμανσης από την στιγμή που εδώ δυστυχώς δεν έχουμε την δυνατότητα για φυσικό αέριο» σημείωσε ο κ. Κώτσος.

ΠΗΓΗ – ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

back to top