Menu
RSS

Ελαιόλαδο 2017 – 2018 | Βεντέμα και υψηλές τιμές στην Κρήτη

Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα.

Στον δρόμο της ανάκαμψης και η Ελλάδα, όπου η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται να αγγίξει φέτος ακόμη και το 50% σε σύγκριση με πέρσι. Με πιο συγκρατημένες πάντως προβλέψεις, η αύξηση αναμένεται στο 46%, με την ελληνική παραγωγή να «πιάνει» τους 285.000 τόνους.

Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τελικά και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, η Πορτογαλία και η Τυνησία με 115.000 και 290.000 τόνους αντίστοιχα θα ανεβάσουν συνολικά τον πήχη της παραγωγής για την Ευρώπη. Ωστόσο, μέρος αυτής της αύξησης θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ισπανικής παραγωγής, που υπολογίζεται περίπου στους 85.000 τόνους.

Χάρη στην πρόβλεψη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για αυξημένη διεθνή κατανάλωση κατά 5%, στους 2.889.000 τόνους, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα διατηρήσουν ένα ανοδικό τέμπο. Παράλληλα, όμως, αλλάζει και ο παγκόσμιος χάρτης του ελαιολάδου, καθώς νέες χώρες έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο με αυξημένες νέες φυτεύσεις.

Ως εκ τούτου, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με κορυφαία την πρόσφατη απόφαση της Eλαΐς – Unileverνα αποχωρήσει από το ελαιόλαδο, την ώρα που οι Ισπανοί της DCoop, οι Αμερικανοί της California Olive Ranch και το λονδρέζικο fund Cibusεπενδύουν πιο στοχευμένα στον κλάδο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει και να κορυφώνεται τις ερχόμενες εβδομάδες, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή παραμένουν ενθαρρυντικές, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένους νομούς οι καιρικές συνθήκες ανέτρεψαν τις αρχικές υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 46%-50% σε σχέση με πέρσι. Το επιπλέον, δε, θετικό στοιχείο, που έρχεται να συμπληρώσει την ανοδική πορεία του ελαιολάδου, αφορά τις τιμές με τις οποίες έχει ανοίξει η σεζόν, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 4 ευρώ/κιλό.

ΚΡΗΤΗ

Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινάει η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην ΠΕ Ηρακλείου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας. Παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κυρίως προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει για τη φετινή παραγωγή, η οποία προβλέπεται περίπου στους 35.000-40.000 τόνους.

«Η χρονιά φαίνεται και ποσοτικά και ποιοτικά ότι είναι καλή. Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν μετά τις 10 Νοεμβρίου. Λογικά, θα κυμανθούν περίπου στα περσινά επίπεδα και όχι κάτω από 3,50 ευρώ. Ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποιες τιμές για 3,70, αλλά μετά τα μέσα του μήνα θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Στα θετικά για την αγορά του ελαιολάδου είναι ότι η ζήτηση είναι αυξημένη», τονίζει ο Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Μετά τις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή στην ΠΕ Λασιθίου, όπου η ανομβρία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή σε πολλά σημεία του νομού, ενώ καταγράφεται και σχετικά χαμηλή καρποφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ, η παραγωγή θα διαμορφωθεί μεταξύ 12.000-15.000 τόνων.

Στον Νομό Χανίων, η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, καθώς μετά το κύμα κακοκαιρίας που οδήγησε σε πτώση των καρπών, πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη συλλογή. Η παραγωγή εκτιμάται –πάντα με κάθε επιφύλαξη– ότι θα κυμανθεί στους 20.000 με 22.000 τόνους.

.

Πηγή: ypaithros.gr

back to top