Menu
RSS

Σε εξέλιξη η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» στην περιοχή της Κρήτης

Με τις εν όρμω δραστηριότητες στη ναυτική βάση της Σούδας ξεκίνησε χτες η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων «ΝΗΡΗΙΣ 2017» που σχεδιάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό.
Θα ακολουθήσουν οι εν πλω δραστηριότητες, που θα διεξαχθούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους και του νοτίου Αιγαίου.
Στην άσκηση συμμετέχουν η συμμαχική ναυτική δύναμη Μεσογείου (Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 [SNMG-2]) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN -πλοίο έδρας του διοικητή της SNMG-2- με μικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία, μονάδες της συμμαχικής αντιναρκικής δύναμης Μεσογείου (Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 [SNMCMG-2]) καθώς και μονάδες του Ναυτικού του Ισραήλ.
Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με 4 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 2 υποβρύχια, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 2 πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με την 32η ταξιαρχία Πεζοναυτών, την 1η μοίρα Αλεξιπτωτιστών και την 5η μεραρχία Κρητών και η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη της.
Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι τύπου INVITEX (Invitation Exercise) και σκοπό έχει την εξάσκηση σε διαδικασίες, τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου, όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
 
back to top