Menu
RSS

Δεν υπάρχουν αίθουσες στο σχολείο του Κουμπέ

Η ΕΛΜΕ Χανίων παρεμβαίνει για την κατανομή των μαθητών και τη σχολική στέγη και συγκεκριμένα για το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών διδασκαλίας στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπέ.

Παράλληλα, στην παρέμβασή της, η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρεται στην αναγκαιότητα της κατανομής των μαθητών, ανάλογα με την εγγύτητα στη μόνιμη κατοικία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει στα Χανιά για το πώς θα εξευρεθούν οι αναγκαίες αίθουσες διδασκαλίας στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπέ και την όχι και τόσο "αθώα" προσπάθεια ορισμένων να μεταθέσουν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς τις ευθύνες για το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης, εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη ανησυχία των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και προκαλώντας άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Συλλόγων Διδασκόντων στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", ως Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων οφείλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: 

1) Είναι βαρύτατες και διαχρονικές οι ευθύνες του κράτους, των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν αφήσει τα σχολεία στην τύχη τους, χωρίς να ενεργήσουν για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του  οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης στον νομό. Το Υπουργείο αποσύρεται από την υποχρέωση του να χτίσει σχολεία και αίθουσες ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση συναινεί και παραχωρεί τα δημόσια σχολεία στους διάφορους εργολάβους Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει ανεγερθεί μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και συνεπώς δεν έχει ιδρυθεί καμία νέα σχολική μονάδα από τις τόσες που έχουν ανάγκη οι μαθητές και οι γονείς τους για την καλυτέρευση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης (ενδεικτικά αναφέρουμε το 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας, το 2ο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και το 4ο Γυμνάσιο στα Λειβάδια). Στα Δημοτικά Συμβούλια συζήτηση γίνεται μόνο για το αν και σε ποιο βαθμό θα κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.   

2) Από την άλλη μεριά για το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης ειδικά στο κέντρο των Χανίων μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων που δεν μπορεί να εγγυηθεί -βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου- την ισόρροπη κατανομή των μαθητών μεταξύ των σχολείων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία να λειτουργούν με

ασφυκτικά γεμάτα από μαθητές τμήματα, την ίδια στιγμή που το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και κάποια περιφερειακά σχολεία  ερημώνουν και αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης. Δηλαδή στα περισσότερα πλέον σχολεία ιδιαίτερα  του κέντρου (που είναι κακοσυντηρημένα και γερνάνε) στοιβάζονται σε πληθωρικά τμήματα με 27 μαθητές συχνά σε ακατάλληλες διδασκαλίας, όπως είναι οι "προκάτ" ή αυτές που έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες και οι μαθητές ακούνε ταυτόχρονα 2 καθηγητές ή ακόμα και εκείνες που είναι "τυφλές" χωρίς παράθυρα (!), πρόχειρα φτιαγμένες σε γυμναστήρια ή και σε υπόγεια ακόμα. Μάλιστα την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι (Υπουργείο, περιφερειακή Διεύθυνση, ΔΔΕ Χανίων) κλείνουν τμήματα και ειδικότητες στα επαρχιακά ΕΠΑΛ (Βρύσες, Κίσαμος)  και αναγκάζουν τους μαθητές να μετακινηθούν στο ήδη κορεσμένο κέντρο των Χανίων. Σ' αυτές τις συνθήκες πραγματικής ασφυξίας τα εργαστήρια των σχολείων και οι βιβλιοθήκες έχουν μετατραπεί αρκετό καιρό τώρα σε αίθουσες διδασκαλίας, για να στεγάσουν πρόχειρα τους μαθητές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα εργαστήρια στα ΕΠΑΛ δεν χωρούν όλους τους μαθητές για τα εργαστηριακά μαθήματα, γεγονός που δεν είναι απλά απαράδεκτο μα και επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών. 

3) Οι πάγιες θέσεις της ΕΛΜΕ Χανίων είναι:

•      Να ιδρυθούν και να ανεγερθούν ΑΜΕΣΑ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων όλες οι σχολικές μονάδες που απαιτούνται στο νομό Χανίων.

•      Δεν θα δεχτούμε καμία συγχώνευση-κλείσιμο σχολικής μονάδας, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη γιγάντωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στην «εξοικονόμηση» οργανικών θέσεων για το Υπουργείο Παιδείας. Ως δάσκαλοι και ως γονείς ΔΕΝ δεχόμαστε να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε αίθουσες που δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν εγκριθεί για τη συγκεκριμένη χρήση.

•      Θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε το δικαίωμα των μαθητών σε αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης και την εργασία όλων των συναδέλφων, τις οργανικές τους θέσεις στα σχολεία.

•      Καλούμε μαθητές , γονείς να διεκδικήσουμε δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά, σε σύγχρονα κτήρια, με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή με τάξεις των 20 μαθητών στη γενική παιδεία , 15 για τις κατευθύνσεις, 10 για τα εργαστήρια.

•      Τέλος απαιτούμε να γίνει γεωγραφική αναχωροθέτηση όλων των μαθητών τόσο του κέντρου των Χανίων όσο και του ευρύτερου νομού, με στόχο:

α) την κατανομή τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας κάθε σχολείου, ώστε όλα τα σχολεία  να έχουν τον απαραίτητο αριθμό των μαθητών για την εύρυθμη λειτουργία τους και

β)  την εγγύτητα στην κατοικία

Η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα, έχει  πάγια και καθαρή θέση, δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά με δημόσιες επενδύσεις και μόνο. Τα λεφτά που πληρώνουμε τόσα χρόνια στις τράπεζες και τους δανειστές φτάνουν και περισσεύουν για να χτιστούν και να στελεχωθούν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι και ό,τι άλλο χρειάζεται η κοινωνία. Το σχολείο, η εκπαίδευση, είναι δικαίωμα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν μπαίνει στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς  όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: Νέα Κρήτη

back to top