Menu
RSS

Στο «ρυθμό» της νομιμοποίησης των ορίων των 62 οικισμών

Στο Ρέθυμνο

Σταδιακά και με στόχο να μην παρουσιαστεί κανένα κώλυμα στη διαδικασία ώστε να λήξει οριστικά μία παθογένεια χρόνων γίνονται πλέον οι ενέργειες για τη νομιμοποίηση των υπαρχόντων ορίων των 62 οικισμών του νομού Ρεθύμνου. Έτσι, στο δήμο Ρεθύμνου γίνονται προσπάθειες καταρχήν να προωθηθούν οι φάκελοι τεσσάρων οικισμών – του Αδελιανού και του Πηγιανού Κάμπου, της Λούτρας και των Σκουλουφίων – και ταυτόχρονα να προετοιμάζονται οι φάκελοι και των υπολοίπων με προορισμό τις υπηρεσίες που πρέπει να γνωμοδοτήσουν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό και χθες έγινε μία ακόμα θεσμική – υπηρεσιακή συνάντηση στο δημαρχείο Ρεθύμνου, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Μαλάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, μέλη του ΤΕΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας Ρεθύμνου.

Τονίστηκε ότι σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να προωθηθούν προς έγκριση οι φάκελοι αυτών των τεσσάρων οικισμών. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, ακολούθως θα αποσταλούν οι φάκελοι για γνωμοδότηση στην ΠΕΧΩ της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης και από εκεί θα σταλούν στο πολεοδομικό όργανο ΣΥΠΟΘΑ. Με την εισήγηση και του ΣΥΠΟΘΑ, οι φάκελοι της έγκρισης των ορίων των οικισμών θα σταλούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο πρέπει να τους ελέγξει και να τους στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα πρέπει να κάνει τον τελικό έλεγχο και να δώσει την έγκρισή του για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Είναι προφανές δηλαδή ότι είναι μία διαδικασία ιδιαιτέρως χρονοβόρα, αν λάβει κανείς υπόψη του τη γραφειοκρατία που επικρατεί στην ελληνική διοίκηση.

Ταυτόχρονα, λένε στο δήμο και την πολεοδομία, θα ετοιμάζονται οι φάκελοι και των υπολοίπων οικισμών, αρκεί φυσικά και οι υπόλοιποι δήμοι στους οποίους υπάρχουν προσβληθέντες οικισμοί, να δώσουν τη σχετική ώθηση…

«Προκρίνουμε τη λύση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να «φύγουν» οι τέσσερις πρώτοι οικισμοί, που είναι έτοιμοι και που είχαμε και βοήθεια και από ιδιώτες μηχανικούς, γιατί η δουλειά είναι τεράστια και δεν μπορεί να γίνει από μία υποστελεχωμένη υπηρεσία. Φεύγουν αυτοί οι οικισμοί, που έχουν μεγάλη ένταση ζήτησης – μιλάμε για τον Αδελιανό και Πηγιανό Κάμπο, τα Σκουλούφια και τη Λούτρα. Και φυσικά με την πρόοδο αυτών των φακέλων θα αντιλαμβανόμαστε και τυχόν θέματα που πρέπει να επιλυθούν είτε σε επίπεδο διοικητικό είτε σε επίπεδο νομοθετικό – υπουργικό. Ελπίζω να μην υπάρχει κανένα ζήτημα. Και όλοι να είμαστε ειλικρινείς ότι πραγματικά θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Και η αναφορά μου έχει να κάνει και με τις υπηρεσίες και με την υπουργική βούληση. Γιατί εδώ πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά ότι δε μιλάμε για μία περίπτωση που επιχειρούμε να κάνουμε πολεοδόμηση από την αρχή. Μιλάμε για μια περίπτωση θεραπείας μιας προηγούμενης διαδικασίας που ακυρώθηκε, αλλά ο πολίτης και οποιοσδήποτε τρίτος πίστεψε τη νομιμότητα όλων αυτών των διοικητικών διαδικασιών που πέρασαν και από το ΦΕΚ και είναι τώρα εκτεθειμένοι, έχουν επενδύσει χρήματα, έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα και φοβερές ζημιές αν δεν το θεραπεύσουμε. Άρα όλοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι αυτή η διαδικασία γίνεται για να θεραπεύσουμε κάτι που έγινε λάθος από το κράτος διά των οργάνων του», σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Την ανάγκη να «δουλεύονται» ταυτόχρονα όλοι οι οικισμοί, ώστε να μην χάνεται χρόνος επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ο οποίος σχολίασε στην «Κρητική Επιθεώρηση»: «Είμαστε στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Δεν έχουμε προχωρήσει. Πρέπει να συνδράμουν όλοι να ξεκινήσει η διαδικασία, να φύγει να πάει στην ΠΕΧΩ και να συνεχίσει η διαδικασία με τις αλυσιδωτές εγκρίσεις που πρέπει να πάρουμε για να φτάσουμε στο υπουργείο. Θα πρέπει να πιέζουμε όλοι.

Εγώ θεωρώ ότι όλοι οι οικισμοί θα πρέπει να δουλεύονται ταυτόχρονα στη λογική της ισότιμης αντιμετώπισης των δημοτών. Δεν μπορώ να προκρίνω έναν οικισμό να προχωράει και οι υπόλοιποι να περιμένουν αφού ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία να ξεκινήσουν. Η πρόταση η δική μου είναι να ξεκινήσουν όλοι να δουλεύονται, να γίνουν όλοι οι φάκελοι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού και την εγκύκλιο του κ. Ψυχογιού, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και με τάχιστους ρυθμούς μετά, ανάλογα με τις περιοχές και με τα ειδικά χαρακτηριστικά των οικισμών, να φεύγουν με διαφορετικά διαβιβαστικά, αλλά ταυτόχρονα».

Οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ευελπιστούν ότι όλες οι υπηρεσίες θα κάνουν γρήγορες διαδικασίες και ότι δεν θα υπάρξει και πάλι κάποια γραφειοκρατική καθυστέρηση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άγγελος Μαλάς μάλιστα σχολίασε: «Είμαστε σε φάση να στείλουμε τους τέσσερις πρώτους οικισμούς για έγκριση. Ευελπιστούμε στην ταχύτητα των υπηρεσιών που πρέπει να εγκρίνουν τη διαδικασία. Εμείς ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους για να αποσταλούν. 
Πρέπει να δούμε κάποια διαδικαστικά θέματα, γιατί πολλές φορές κάποια πράγματα φαντάζουν αυτονόητα, αλλά όταν φτάσουν στο υπουργείο και μπλέξουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Οι εποχές όμως είναι πολύ δύσκολες και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χανόμαστε μέσα στα υπουργεία. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται. Θα κάνουμε ό,τι άλλο μας ζητηθεί και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις».

«Στην ουσία η δουλειά έχει γίνει, έχει ελεγχθεί από την πολεοδομική υπηρεσία. Στην ουσία τώρα θα προωθηθούν αυτοί οι 4 οικισμοί στο επόμενο στάδιο που είναι η ΠΕΧΩ, στην αιρετή Περιφέρεια, οπότε θα δούμε τι στάση θα κρατήσει η υπηρεσία. Θεωρώ ότι το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο, γιατί φεύγει ένα σχέδιο με υπογραφή από μια υπηρεσία και πάει σε μία άλλη, συνήθως η δεύτερη υπηρεσία νιώθει περισσότερη ασφάλεια να υπογράψει και αυτή. Ο στόχος μας θα είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε πάει στο υπουργείο.

Θεωρώ ότι στην αγορά το θέμα δεν είναι στάσιμο, οι οικισμοί δουλεύονται. Πιστεύω ότι θα βρούμε τη φόρμουλα για τους πρώτους και είναι καλύτερο να πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Άλλωστε οι οικισμοί της αιχμής δεν είναι πάνω από 10, οι άλλοι είναι οικισμοί με λιγότερη ανάπτυξη και κίνηση και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και αυτοί και νομίζω ότι η ίδια η αγορά θα ρυθμίσει την κατάσταση», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Στέλιος Ξεζωνάκης.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το πρόβλημα είναι τεράστιο παρά την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει την οικοδομή σε κατάρρευση τα τελευταία χρόνια. Γιατί μπορεί το ενδιαφέρον για κατασκευές και επενδύσεις να είναι μικρότερο, όμως υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν, κυρίως για τον τουριστικό τομέα, και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε γη που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νόμιμα.

«Θα είχαμε «πνιγεί» αν αυτή η κακοδαιμονία ήταν το 2006 ή το 2007 ή νωρίτερα. Το Ρέθυμνο, στην ουσία, έχει αποκλειστεί και δεν μπορεί να δομηθεί καμιά περιοχή του. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αφορά όλους, αφορά την ανάπτυξη του τόπου, τις θέσεις εργασίας, την αναβάθμιση του τόπου μας. Χρειαζόμαστε νέα γη, υπάρχει θέμα και στη στέγη και στις τουριστικές μονάδες.

Άλλωστε, οι διεθνείς οργανισμοί και οι μελέτες λένε ότι το 2030 η Κρήτη θα έχει διπλάσιους τουρίστες από σήμερα. Αυτούς πρέπει να τους υποδεχθούμε με κατάλληλη χωροταξία και πολεοδομία, να σεβαστούμε φυσικά το περιβάλλον, κανείς δε θέλει ούτε τα ρέματα να καταπατήσει, ούτε τους αιγιαλούς, ούτε τις περιοχές Natura. Θέλουμε απλώς να υπάρχει η δυνατότητα όλοι εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και χωρίς να έρχεται οποιοσδήποτε υπηρεσιακός ή άλλος παράγοντας να μπαίνει στη μέση ή να ακυρώνει επενδυτικά πλάνα που δίνουν και χρήματα και θέσεις εργασίας στον τόπο μας», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης αναδεικνύοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άμεσα.

Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Νίνος, που ως μηχανικός γνωρίζει την κατάσταση στην οικοδομή και από «μέσα»: «Μέρα με τη μέρα γίνεται πιο πιεστική η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να δοθεί λύση, γιατί το οικιστικό πρόβλημα φάνηκε ήδη και με τους αναπληρωτές και με τους φοιτητές. Δεν έχουμε νέες οικοδομές, γιατί έχουμε προβλήματα στις πράξεις εφαρμογής, στους οικισμούς, στο ΓΠΣ. Πρέπει να αντιδράσουμε.

Δεν έχει γίνει εκρηκτικό το πρόβλημα, επειδή λόγω της κρίσης δεν είναι η προγραμματισμένη διάθεση των πολιτών να επενδύσουν στο κομμάτι αυτό όπως ήταν το 2007 ή νωρίτερα. Όμως υπάρχει και η πίεση αρχίζει να συσσωρεύεται».

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σημείωσε και ο κ. Ξεζωνάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ειδικά σε παραθαλάσσιους οικισμούς, για αγορά από ξένους, που αυτή τη στιγμή δεν προχωρούν. Ήδη, θεωρώ ότι από το καλοκαίρι και μετά λόγω της εκτίναξης του τουριστικού ρεύματος και της ανάγκης για περισσότερη παραθεριστική κατοικία και περισσότερα καταλύματα, υφίσταται ζήτημα και είναι σαφές ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε το διάστημα του χειμώνα».

ΠΗΓΗ – GOODNET.GR

 

 

back to top