Menu
RSS

Φράγμα Αποσελέμη: «Δε θα μας σταματήσετε ούτε με τανκς»

Να γίνουν επιτέλους πράξη οι... υποσχέσεις για τα αντισταθμιστικά έργα που περιμένει η περιοχή από το φράγμα Αποσελέμη 

ζητούν από τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, τους βουλευτές και τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης οι φορείς του Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα μάλιστα το μπλόκο του Δήμου στις μπουλντόζες που επιχειρούσαν να εκτελέσουν εργασίες στο μέτωπο της σύνδεσης του Οροπεδίου με τον ταμιευτήρα του Αποσελέμη, παραγωγικοί φορείς, Πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι της περιοχής προχώρησαν σε κοινό διάβημα διαμαρτυρίας.

Απέστειλαν κοινό έγγραφο στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο, ζητώντας εδώ και τώρα να προχωρήσουν τα αντισταθμιστικά έργα, όπως τα αρδευτικά δίκτυα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνουν με νόημα οι φορείς που συνυπογράφουν το κοινό έγγραφο, θα αντισταθούν μέχρις εσχάτων στην ολοκλήρωση του έργου του Αποσελέμη.

«Με το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2004, το Οροπέδιο Λασιθίου δίνει "γη και ύδωρ", χωρίς να λαμβάνει το παραμικρό, ούτε καν τα χιλιοειπωμένα αντισταθμιστικά οφέλη (που άλλες περιοχές τα έχουν λάβει).

Αν τώρα θυμηθείτε και θέλετε να αναφερθείτε στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, να σας υπενθυμίσουμε ότι τη συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή σε όλα τα έγγραφά του το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την ανέφερε ως βοηθητικό έργο του φράγματος Αποσελέμη.

Οπότε ως αντισταθμιστικό έργο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα. Δεν είμαστε εναντίον αυτού του έργου, ούτε και κανενός έργου το οποίο ωφελεί το κοινωνικό σύνολο, και προπαντός ενός έργου (φράγμα Αποσελέμη) το οποίο στοίχισε εκατομμύρια στα ελληνικά ταμεία και στις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ζητάμε όμως τα αυτονόητα για τη διασφάλιση του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας. Συμφωνούμε, εγκρίνουμε, στηρίζουμε και συστρατευόμαστε με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου», αναφέρουν οι φορείς του Οροπεδίου Λασιθίου και συνεχίζουν: «Σας ενημερώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο

μέσο, ώστε να μην αφήσουμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, αν πρώτα απ' όλα δεν υλοποιηθούν τα έργα τα οποία έχει υποσχεθεί-δεσμευτεί και οφείλει να υλοποιήσει η Πολιτεία στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ζητάμε:

* Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το σύνολο του κάμπου, του Οροπεδίου Λασιθίου.

α. Εξασφάλιση υδάτινου δυναμικού για την ύδρευση και την άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου, συντήρηση και λειτουργία διυλιστηρίου Αγίου Κωνσταντίνου και δημιουργία νέας λιμνοδεξαμενής.

β. Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το δυτικό μέρος του κάμπου (τις τοπικές κοινότητες Πλάτης και Κάτω Μετοχίου αλλά και την περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κων/νου).

* Δεσμεύσεις με συγκεκριμένες εγγυήσεις περί μη διατάραξης της ισορροπίας των συνθηκών πρωτογενούς τομέα (καλλιέργειας και κτηνοτροφίας) στο Οροπέδιο Λασιθίου, προς εξασφάλιση των καλλιεργητών-κτηνοτρόφων ιδιοκτητών.

* Αναλογική συμμετοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο φορέα διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη.

* Κατάργηση Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην περιοχή "Λιμνοδεξαμενή" Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (65.000 περίπου στεμμάτων, από Κρυσταλλένια, Μέσα Λασίθι, Μέσα Λασιθάκι, Άγιο Κωνσταντίνο έως και Άγιο Γεώργιο), το οποίο θεσμοθετήθηκε με το ΦΕΚ 168/24.4.2014. Ζητάμε την κατάργησή του και την εκ νέου σωστή οριοθέτηση περιμετρικά των δύο λιμνοδεξαμενών σε ακτίνα βεληνεκούς κυνηγετικού όπλου, σύμφωνα και με την προσφυγή της Α' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

* Να μας κάνετε γνωστές την τελική μελέτη για τη διάνοιξη της στοάς-τούνελ για την απορροή των υδάτων καθώς και την περιβαλλοντολογική, την εγγειοβελτιωτική, τη γεωλογική κ.λπ. μελέτη του έργου που αφορούν στο Οροπέδιο Λασιθίου και τις επιπτώσεις που θα έχουν από το συγκεκριμένο έργο.

* Την ολοκλήρωση του ημικόμβου Μαλίων σε κόμβο με τη δημιουργία εισόδου και εξόδου από και προς Άγιο Νικόλαο.

* Βελτίωση, επισκευή, διαπλάτυνση, συντήρηση και νέα χάραξη όλου του περιφερειακού οδικού δικτύου από Ηράκλειο προς Οροπέδιο Λασιθίου (Χερσόνησο, Μάλια, Μοχό κ.λπ.), καθώς και από Άγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου.

* Καθώς και τα προαπαιτούμενα όπως: μελέτη-χρηματοδότηση και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και Βιολογικού σε όλο το Οροπέδιο Λασιθίου».

Μπλόκο στο έργο: Σε θέση μάχης οι φορείς

«Χωρίς τα παραπάνω δεν πρόκειται να αφήσουμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο. Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι για όλα. Ακόμη και με την παρουσία όχι μόνο Αστυνομίας, αλλά Στρατού και τανκς, δε θα μας φοβίσετε ή θα μας πτοήσετε», καταλήγει το έγγραφο των φορέων του Οροπεδίου.

Πηγή: Νέα Κρήτη

back to top