Menu
RSS

«Ξηλώνονται» οι αυθαιρεσίες στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ριζικές αλλαγές στην εικόνα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων φιλοδοξεί να επιφέρει η εφαρμογή της μελέτης Ρωμανού Καλογήρου 

με την οποία μπαίνουν περιορισμοί στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και ορίζεται ομοιομορφία στα σκιάδια και στον επαγγελματικό εξοπλισμό όλων των καταστημάτων εστίασης.

Η μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στα Χανιά, ενώ την 1η Νοεμβρίου, δήμος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με το λιμεναρχείο, θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών.

Το εγχείρημα, παρά τα εμπόδια και τις αναμενόμενες αντιδράσεις, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα στην αναβάθμιση της εικόνας του παλιού λιμανιού αφού είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την εφαρμογή της μελέτης Ρωμανού Καλογήρου. Το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων επιχειρεί να βάλει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσιών στο Ενετικό Λιμάνι και να απελευθερώσει δημόσιο χώρο προς όφελος των επισκεπτών, του μνημείου αλλά και των ίδιων των καταστηματαρχών.

 

Σε ποια καταστήματα θα εφαρμόζεται το μέτρο

Με την υπάρχουσα μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2006 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά την 1η Ιουνίου 2017, η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων ορίζεται στα 2.600 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στα καταστήματα τα οποία είναι καθόλα νόμιμα και δεν διαθέτουν αυθαίρετες κατασκευές. Σε όλα τα άλλα δεν έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος σύμφωνα με τη νομοθεσία και ουσιαστικά λειτουργούν με την ανοχή των αρχών.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Βλαχάκης «αυτό που επιβάλλεται να γίνει μετά το τέλος της σεζόν, διότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν είναι δυνατό να γίνει, είναι αυτό για το οποίο έχουν δεσμευτεί ο δήμος, το δημοτικό λιμενικό ταμείο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Κτηματική Υπηρεσία. Δηλαδή η απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών έτσι ώστε να προχωρήσει η νέα μελέτη του Λιμενικού Ταμείου που έχει ανατεθεί από πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

Η μελέτη για τον περιορισμό της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και για τις προσόψεις των καταστημάτων εστίασης με την επιβολή συγκεκριμένων σκιαδίων που θα επιφέρουν ομοιομορφία και καλαισθησία, εκπονείται από τον πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ρωμανό Καλογήρου. Μετά την παρουσίαση της μελέτης στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει περίοδος διαβούλευσης με κατοίκους και επιχειρηματίες, πριν περάσει στο στάδιο της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι κατά την περίοδο του χειμώνα τα καταστήματα να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς ώστε με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν την επόμενη άνοιξη, η μελέτη να είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Πηγή: Νέα Κρήτη

back to top