Menu
RSS

Νέος νόμος φέρνει το... "θάνατο" της τσικουδιάς

Τα κυκλώματα των μεγάλων ποτοποιών εξυπηρετεί τελικά η κυβέρνηση, που έρχεται με εγκύκλιό της να "θάψει" την τσικουδιά, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, αβεβαιότητα επικρατεί και ως προς τα άλλα αμπελουργικά προϊόντα, ενώ μεθαύριο το απόγευμα, στις Αρχάνες, πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη των παραγωγών του επιτραπέζιου σταφυλιού, για το θέμα των τιμών παραγωγού και την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο εξαγώγιμο σταφύλι, που φαίνεται πως διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλά, αφού η κατώτερη τιμή έχει πέσει στα 0,55 ευρώ το κιλό

Αναλυτικότερα, μετά την εγκύκλιο- "ταφόπλακα" που εκδόθηκε και έχει αρχίσει να ισχύει από την 1η Αυγούστου στη χώρα μας, ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει έκτακτη ενημερωτική συνάντηση-συνέλευση αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της ΕΑΣΗ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, «στόχος είναι η ενημέρωση των μελών μας για τη νέα εγκύκλιο, που ισχύει από 1η Αυγούστου, και ουσιαστικά περιορίζει στο ελάχιστο την πώληση της τσικουδιάς».

Την ενημέρωση θα παρέχει προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης των καζανάρηδων ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου τους Αντώνης Βγόντζας.

Επίσης, θα συζητηθούν προτάσεις, οι οποίοι και θα προωθηθούν προς τους αρμόδιους φορείς, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στον κλάδο. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη, καθώς από τις εξελίξεις αυτές εξαρτάται και η στάση που θα τηρήσει κατά τη νέα παραγωγική περίοδο ο κάθε καζανάρης.

Κανονική εξόντωση της ρακής

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην κρητική ρακή. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε αμπελουργό να αποστάξει μέχρι 120 λίτρα ρακής για το σπίτι του και από 'κει και πάνω όση βγάλει να μπορεί να την πουλήσει.

«Αυτή η απόφαση σημαίνει για την αμπελουργία θάνατο. Διότι οι τιμές ιδιαίτερα στα σουλτανί και τα οινοστάφυλα είναι σε υποφερτά επίπεδα, επειδή είχε τη διέξοδο ο παραγωγός να προχωρήσει και σε απόσταξη μέρους της παραγωγής του όταν οι τιμές δεν ήταν καλές, ή όταν τα σταφύλια του ήταν υποβαθμισμένα και δεν πήγαιναν για εξαγωγή ή για οινοποίηση»...

Στο σημείο αυτό, ο Στάθης Φραγκιαδάκης υπενθυμίζει ότι «η αγορά είχε αποδεχτεί την τσικουδιά, τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπήρχε κατανάλωση. Συμπλήρωνε ο αμπελουργός ένα εισόδημα. Και τώρα έρχεται και του λέει "βγάλε για το σπίτι σου 120 κιλά.

Απαγορεύεται, με πρόστιμο 1.500 ευρώ, να την πουλήσεις. Πιες την. Χάρισέ την. Και όση πάνω από τα 120 κιλά έχεις παράξει, πούλησέ την. Κι έτσι πιστεύω ότι φέτος πολλοί αμπελουργοί δε θα αποστάξουν, αν συνεχίσει αυτό το σύστημα να ισχύει. Και δεν ξέρουμε αν τελικά η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτήν την απόφαση όπως την έχει ανακοινώσει ή αν θα την πάρει πίσω».

Λόγω των προβλημάτων αυτών, ο Στάθης Φραγκιαδάκης εκτιμά ότι φέτος ελάχιστοι θα είναι οι παραγωγοί εκείνοι που θα μπορέσουν να πουλήσουν τσικουδιά.

«Από 'κει και πέρα, ουζερί, καφενεία, μαγαζιά κ.λπ. δε θα μπορούν, αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν αμπέλια, να πουλήσουν τη ρακή τους. Δε θα υπάρχει δυνατότητα ούτε στις κάβες. Έτσι, μέσα από αυτήν την κατάσταση εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα, τα ξενόφερτα ποτά, τα πολύ ακριβά, και φυσικά αυτός που θα υποφέρει θα είναι ο αμπελουργικός κόσμος. Αλλά ούτε το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να αγοράζει, να καταναλώνει ή να κερνά με αυτές τις καταστάσεις»...

Ξεσηκωμός σταφυλοπαραγωγών για τις τιμές παραγωγού

Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται στις Αρχάνες μια ευρεία συγκέντρωση σταφυλοπαραγωγών για το θέμα των τιμών παραγωγού στο εξαγώγιμο επιτραπέζιο σταφύλι, αφού στην εν λόγω περιοχή καταγράφονται τιμές παραγωγού από 0,55 ευρώ το κιλό μέχρι το πολύ 0,80 ευρώ.

Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 7 το απόγευμα μεθαύριο Κυριακή, με πρωτοβουλία του αγροτοσυνδικαλιστή Στάθη Καφετζογιαννάκη, ο οποίος έχει απευθύνει και σχετικό κάλεσμα μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής και παραγωγός ο ίδιος επιτραπέζιου σταφυλιού καλεί για τις 7 το απόγευμα, στα ΚΑΠΗ Αρχανών, τους συναδέλφους του παραγωγούς. Και αν αυτό είναι εφικτό, όλους τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών του νομού Ηρακλείου, όπως αναφέρει. Μάλιστα, ως θέμα συζήτησης ορίζει τη θέσπιση κατώτερης τιμής παραγωγού στο εξαγώγιμο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, καταγγέλλοντας ότι, με βάση τις πληροφορίες του, υπάρχουν και ασκούνται πιέσεις στις τιμές παραγωγού από τους εξαγωγείς, με στόχο τα σταφύλια να εξάγονται με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής τους.

Όπως καταλήγει το κάλεσμα Καφετζογιαννάκη, «όλοι μαζί πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δωρίσουμε το προϊόν μας για ένα κομμάτι ψωμί»...

«Δυστυχώς, οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αμπελουργός από τις Αρχάνες Μάρκος Καλαθάκης.

«Πρέπει να είναι πολύ καλό το σταφύλι για να μας δώσουν 80 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν τιμές που έχουν δοθεί στην περιοχή μας ακόμη και στα 55 λεπτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω. Ακόμη και τα τόμσον σταφύλια έφυγαν γύρω στα 75 με 80 λεπτά το κιλό»...

Μάλιστα, αντίθετα, πέρυσι στις Αρχάνες, όπως θυμάται ο ίδιος, δόθηκαν πολύ υψηλότερες τιμές στα επιτραπέζια σταφύλια, που κυμάνθηκαν από 0,90 μέχρι και 1,10 ευρώ το κιλό, στις μεγαλύτερες ποσότητες.

«Φέτος οι εξαγωγείς επικαλούνται το Brexit και τη διαφορά που υπάρχει στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λίρας», καταλήγει ο αμπελουργός.

Πηγή: Νέα Κρήτη

back to top