Menu
RSS

Ρόκκα – Κερά | Μοναδικός τόπος, μοναδικές αναβαθμισμένες γιορτές

Μοναδικός τόπος τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων, μοναδικές και οι «Γιορτές Ρόκκας» που φέτος αναβαθμίζονται σημαντικά

 με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, αποτελώντας μία πρωτότυπη, πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και στοχευμένη αναπτυξιακή δράση για την ενδοχώρα, με επίκεντρο τον πολιτισμό και την παιδεία.

Οι «Γιορτές Ρόκκας» εορτάζουν φέτος την πέμπτη επετειακή τους διοργάνωση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών, που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, οι οποίοι στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους εξήντα (60) και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι «Γιορτές Ρόκκας» πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που «αγγίζει» συνολικά τους 15.000, οι «Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο φως του φεγγαριού».

Χθες αργά το απόγευμα, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη Ρόκκα, στον εκπληκτικό χώρο όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η συναυλία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των «Γιορτών Ρόκκας», περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι οι «Γιορτές Ρόκκας» είναι «μία προσπάθεια που πραγματοποιείται από τους κατοίκους των χωριών Ρόκκας και Κεράς για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Μια προσπάθεια πολιτισμού, μια προσπάθεια ανάπτυξης της ενδοχώρας. Στις φετινές εκδηλώσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων, από 24 Ιουλίου μέχρι και 7 Αυγούστου, προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε καλλιτεχνικά το μέρος των δύο αυτών χωριών, ν’ αναδείξουμε το φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και άλλων πολλών παράλληλων δράσεων, προσπαθούμε να δείξουμε ότι η ενδοχώρα έχει δυνατότητες όταν αποφασίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς να συνεργαστούν για ένα σημαντικό σκοπό. Έτσι, λοιπόν, οι “Γιορτές Ρόκκας” αποτελούν ένα παράδειγμα συνέργειας και καλής συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με τους φορείς, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Κισσάμου, τον Δήμο Πλατανιά, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε να έρθουν και να τη γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι, τόσο από την περιοχή της Κισσάμου και των Χανίων, αλλά και εκτός από αυτήν».

Η υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού των «Γιορτών Ρόκκας 2017» Μέτη Παναγιωτοπούλου παρουσίασε το σύνολο των εκδηλώσεων, δράσεων και εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Ιουλίου έως και τις 7 Αυγούστου  τονίζοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε στις “Γιορτές Ρόκκας” είναι να δημιουργηθεί ένα κράμα όλων των ανθρώπων, που φέρνουν στις “Γιορτές Ρόκκας” την τέχνη τους, όλων των δημιουργιών, και αυτό ν’ αφήσει το αποτύπωμά του στην περιοχή. Το πιο φωτεινό μας παράδειγμα είναι εδώ σήμερα μαζί μας. Την πρώτη χρονιά των εκδηλώσεων, μετά από την πρώτη συναυλία, ένα από τα παιδιά του χωριού, η Κατερίνα, ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί. Αυτό, για εμάς, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, όσο προχωράνε τα χρόνια. Να έχουμε και άλλα παραδείγματα από παιδιά και νέους ανθρώπους, που εμπνέονται από την τέχνη που βλέπουν, που εμπνέονται και θέλουν να εμπλακούν ακόμα περισσότερο και οι ίδιοι, κάποια στιγμή, να μπορούν να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα στην περιοχή μας».

Ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Αντώνης Παρτσαλάκης υπογράμμισε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε σήμερα στο πολύ ομόρφο αυτό χωριό, τη Ρόκκα, το οποίο έχει έναν πλούσιο αρχαιολογικό χώρο, έχει κατοίκους οι οποίοι δείχνουν μεγάλη όρεξη και αγάπη για το χωριό τους και βλέπετε πολύ καλά το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που γίνεται. Ο Δήμος Κισσάμου είναι αρωγός στην προσπάθεια των κατοίκων, με όποιο μέσο μπορεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου για τη μεγάλη αγάπη και προσπάθεια που κάνει για το χωριό του. Είμαι σίγουρος ότι η διοργάνωση θα είναι πολύ επιτυχημένη».

Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ρόκκας Ευτύχης Παπαδάκης επεσήμανε ότι «εδώ, πριν από πέντε χρόνια, ήταν ένα γνήσιο βοσκοτόπι. Σιγά – σιγά πάμε ν’ αναδείξουμε το χωριό μας, να καταργηθεί αυτό το πράγμα και να γίνει ένας αρχαιολογικός χώρος, όπως ήταν ανέκαθεν. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς, που μας βοηθάνε και φέρνουμε σε πέρας το έργο μας».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς «Η Αντωνούσα» Γιώργος Καστανάκης απηύθυνε πρόσκληση σε όλο τον κόσμο «να έρθετε να δείτε την προσπάθειά μας και να τη μιμηθείτε όλοι σας. Γιατί, με αυτήν την προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια, τα χωριά μας έχουν πάρει μεγάλη αξία και αναγνωρισιμότητα».

Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας Χρήστος Μαραγκουδάκης σημείωσε ότι «οι εκδηλώσεις είναι σαν το παιδί μας. Είναι πέντε χρονών και ευχόμαστε να τα εκατοστήσει. Ευχαριστούμε που ήρθατε».

Ο κάτοικος του χωριού Κερά Μανώλης Σαριδάκης σημείωσε, από την πλευρά του: «Χαίρομαι, ειλικρινά, που βρίσκομαι εδώ πέρα απόψε. Συγκινούμαι ιδιαίτερα για τον κόσμο που δούλεψε και δουλεύει, απ’ όλους τους φορείς, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι η πέμπτη χρονιά και πιστεύω ότι για να συνεχιστεί αυτό και να κρατηθεί, όλοι συμβάλλουμε κι έχουμε πετύχει αυτό που πετύχαμε».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι «Γιορτές Ρόκκας» συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Πλατανιά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρόκκας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεράς.

Πηγή: hanianews

back to top