Menu
RSS

Αρνούνται πολλοί εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν την αξιολόγηση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων με την οποία χαιρετίζει την αποχή των περισσότερων εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Αναλυτικά: 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων κάλεσε τους συναδέλφους να εφαρμόσουν την απόφαση της ΔΟΕ για απεργία αποχή από κάθε αξιολογική κρίση.
Χαιρετίζουμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία -αποχή μη αποδεχόμενοι το ρόλο του αξιολογητή.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα και μεγάλο ποσοστό των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών!

Χιλιάδες συνάδελφοι αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών. Σε μεγάλο ποσοστό των σχολείων με ομόφωνες αποφάσεις ή μεγάλες πλειοψηφίες δεν συμπληρώθηκαν τα αξιολογόχαρτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου μας σε 38 σχολεία οι συνάδελφοι απείχαν από τη διαδικασία , είτε με ομόφωνες αποφάσεις είτε με πλειοψηφία, σε 21 οι συνάδελφοι συνεδρίασαν και συμπλήρωσαν τα φύλλα αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών και σε 20 σχολεία η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε είτε γιατί δεν υπηρετούν μόνιμοι ,είτε γιατί δεν υπήρχαν υποψήφιοι.

Αντίθετα από κύκλους της Περιφέρειας ανακοινώθηκε χθες για τη δημιουργία εντυπώσεων ότι από τα 287 σχολεία της Περιφέρειας 37 απείχαν , θεωρώντας ότι η ειδική συνεδρίαση έγινε ακόμα και με τη συμμετοχή ενός εκπαιδευτικού.

Κι όλα αυτά παρά την απελπισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα με προφορικές πιέσεις και απειλές ακόμα και για περικοπή μισθού ή “γραπτές” διευκρινήσεις μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων χθες το πρωί , να εκβιάσει τους συναδέλους να συμπληρώσουν τα κουρελόχαρτα της αξιολόγησης ακόμα και μεμονωμένα , λέγοντας ότι “το σώμα “ της ειδικής συνεδρίασης δεν είνει νόμιμο όργανο , άρα δεν υπάρχουν κανόνες πλειοψηφίας και απαρτίας και ο καθένας μπορεί να στέλνει ατομικά το “ φύλλο αποτίμησης”.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της Ομοσπονδίας, το έγγραφο του Υπουργείου παραδέχεται, επί της ουσίας , ότι καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε μια διαδικασία , που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους βασικούς κανόνες του Διοικητικού Δικαίου, μετακυλώντας την αδυναμία του να επιβάλλει τα σχέδιά του στην προσωπική ευθύνη των συναδέλφων που θα επιλέξουν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία , η οποία παραβιάζει , πέραν των κανόνων κοινής λογικής ,την ίδια τη διοικητική νομιμότητα.

Όμως οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό. Τα σχολεία μας έπιασαν το νήμα από τη μεγάλη μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση του 2014 και απέδειξαν ότι η παρακαταθήκη που άφησε είναι πολύ σοβαρή για να την αγνοούν όλοι αυτοί που νομίζουν ότι δεν θα αντισταθούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αξιολόγηση για την οποία δεσμεύτηκε και στο 4ο μνημόνιο!

Το Δ. Σ. Του Συλλόγου μας καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις μεθοδεύσεις , μέσω των οποίων επιχείρησε να σπάσει την απεργία- αποχή, δημιουργώντας , κατ’ ουσία έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, εκθέτοντας παράλληλα τους συναδέλφους σε κίνδυνο. Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και ο Υπουργός Παιδείας οφείλει να τις αναλάβει .

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει

Για το Δ.Σ.
Η Πρoεδρεύουσα

Κληρονόμου Ντίνα

back to top