Menu
RSS

Το τελευταίο sms των απαγωγέων Λεμπιδάκη: Θέλουμε 70 εκατ. ευρώ

Θέλουμε 70 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το τελευταίο γραπτό μήνυμα από τους απαγωγείς που έλαβε η οικογένεια Λεμπιδάκη, στην υπόθεση απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία στην Κρήτη.

Η επικοινωνία αυτή έγινε πριν από 33 ημέρες, δηλαδή 20 μέρες μετά το βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς και αποδείκνυε πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν ζωντανός. Σύμφωνα με τον Ant1, η οικογένεια απάντησε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό. Τότε, υπήρξε σύντομη διακοπή της επικοινωνίας και λίγο αργότερα ήρθε νέο μήνυμα από τους απαγωγείς, το τελευταίο που έχει μέχρι σήμερα η οικογένεια: «Εάν δεν βρείτε τα λεφτά, χάνετε εσείς, χάσαμε κι εμείς», ήταν η τελευταία κουβέντα.

Η επικοινωνία αυτή, όπως όλες οι 4 ή 5 συνολικά των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη έγινε με κινητό μίας χρήσης που είναι καταχωρημένο σε ανύπαρκτο πρόσωπο ή σε αλλοδαπό και το οποίο έκλεισε και πιθανώς καταστράφηκε αμέσως μετά.

Η αποκάλυψη έρχεται μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής της οικογένειας, με την οποία ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, σε μια προσπάθεια που κρίνεται ως απέλπιδα προσπάθεια πίεσης προς τους αγνώστους που κρατούν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη από την Πέμπτη 30 Μαρτίου, εδώ και 81 ημέρες. Με την ανακοίνωση αυτή δηλαδή, η οικογένεια ζητά μια απόδειξη ζωής, μετά το βίντεο που τους εστάλη πριν από 55 μέρες: Ζητούν απόδειξη ζωής ότι ο άνθρωπός τους είναι καλά...

Πληροφορίες από την Κρήτη αναφέρουν άλλωστε πως ναι μεν η οικογένεια διαθέτει περιουσία και ακίνητα, όμως δεν διαθέτει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που ζητούν οι απαγωγείς σε ρευστό.

Ολόκληρη η επιστολή της οικογένειας

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

 

Οι απαιτήσεις των απαγωγέων

Οι απαγωγείς, όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο ΘΕΜΑ, απαίτησαν αρχικά το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να «συμβιβαστούν» τελικά στα 50 εκατομμύρια, ποσό που η οικογένεια εκτίμησε ότι θα κατάφερνε να συγκεντρώσει με κάθε τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ανάληψη τέτοιων ποσών από λογαριασμούς.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του 54χρονου διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας Πλαστικά Κρήτης, σήμανε γενικός συναγερμός. Το στίγμα της κινητοποίησης είχε δώσει ουσιαστικά από την επομένη ημέρα της απαγωγής ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος επισκεπτόμενος τότε το Ηράκλειο, είχε δηλώσει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει αίσια έκβαση η υπόθεση.

Οι δράστες απέφυγαν την επικοινωνία με την οικογένεια με τρόπους που σε άλλες υποθέσεις στο παρελθόν είχε αφήσει ίχνη των «συναδέλφων τους», ή ακόμη περισσότερο, είχε οδηγήσει στους ίδιους: Για παράδειγμα, στην περίπτωση του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα που είχε μείνει όμηρος στα χέρια των απαγωγέων του επί δύο μήνες (είναι έως τώρα η απαγωγή που έχει τραβήξει χρονικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη) οι δράστες είχαν επικοινωνήσει πολλές φορές με τον πατέρα του θύματος, από τον οποίο απαιτούσαν αρχικά 1 δισ. δραχμές και πήραν τελικά το ένα τρίτο του ποσού σε δολάρια, από τα ίδια καρτοκινητά τηλέφωνα. Τότε δεν δηλώνονταν ακόμη στο όνομα των χρηστών τους, ήταν ανώνυμα, αλλά το στίγμα τους οδήγησε τελικά στους δράστες της απαγωγής. Ο Παλαιοκώστας, πάλι, στην απαγωγή Μυλωνά είχε επιλέξει να αφήσει σημείωμα με τις απαιτήσεις του μέσα στο αυτοκίνητο του βιομηχάνου το οποίο είχαν εγκαταλείψει ο ίδιος και οι συνεργοί του, αμέσως μετά την αρπαγή του επιχειρηματία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση Λεμπιδάκη οι απαγωγείς επέλεξαν την ασφαλέστερη για εκείνους επικοινωνία μέσω μηνυμάτων. Οι δράστες μάλιστα, τόσο με τις απαιτήσεις τους που κατανοούν και οι ίδιοι ότι δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, όσο και με τις αραιές επικοινωνίες, έδειξαν ότι ήταν προετοιμασμένοι για μια μακράς διάρκειας κράτηση του 54χρονου χημικού- μηχανικού και επιχειρηματία.

 

Η διακριτική στάση της Αστυνοµίας

Τον πρώτο λόγο στην υπόθεση, όπως συμβαίνει σε κάθε υπόθεση απαγωγής, είχε η οικογένεια του θύματος. Ο ρόλος της αστυνομίας καθ' όλο το διάστημα που το θύμα βρίσκεται στα χέρια των απαγωγέων είναι να παρακολουθεί διακριτικά, να συγκεντρώνει στοιχεία και να «χαρτογραφεί», αλλά ουσιαστικά αυτός ο χρόνος είναι «παγωμένος».

Από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστή η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη κλιμάκιο έμπειρων αξιωματικών βρέθηκε στην Κρήτη, ενώ η υπόθεση παρακολουθείται στο υψηλότερο επίπεδο στην αστυνομία. Για την αστυνομία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το θύμα κρατείτο κάπου στην Κρήτη και όχι απαραίτητα σε απομονωμένη και ορεινή περιοχή. Την ίδια ώρα,

ξεσκονίζονται όλοι οι φάκελοι παλαιών υποθέσεων για τον εντοπισμό κοινών στοιχείων στο modus operandiσε συνδυασμό με πρόσωπα που έχουν «απασχολήσει» στο παρελθόν και πλέον βρίσκονται εκτός φυλακής (αν και για τη συμμετοχή και το σχεδιασμό μιας τέτοιας επιχείρησης οι ιθύνοντες νόες δεν είναι απαραίτητο να είναι έγκλειστοι).

 

Πηγή: protothema.gr

back to top