Menu
RSS

Απόφαση της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ


Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν οι καθηγητές των Χανίων, με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018, που οδηγούν όπως υποστηρίζει στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-5-2017, που αφορά τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018 αναφέρει ρητά πως οι ΔΔΕ θα πρέπει ως τις 10/7/2017 να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2017-2018.

Η εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων, ειδικοτήτων, ξενόγλωσσων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κλπ και επιδιώκει το κλείδωμα των τμημάτων όλων των σχολείων, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να βάλει φραγμό στη δημιουργία νέων. Επιπλέον, η εγκύκλιος αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ.

Άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο με πρόσφατη εγκύκλιό του, που αφορά τις εγγραφές των μαθητών/-τριών και τη δημιουργία τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, προβλέπει πως η δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑΛ θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά. Δηλαδή θα γίνει αρχικά καταγραφή πανελλαδικά των αιτήσεων των μαθητών και των προτιμήσεων τους σε τομείς, ειδικότητες, ΕΠΑΛ και μετά θα δοθεί η έγκριση από το υπουργείο για την εγγραφή τους!

Με νέα συμπληρωματική εγκύκλιο Φ1α/98666/Δ4 στις 13/6/2017 με θέμα: Επείγουσα ενημέρωση για την « Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.» μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2017-2018 το Υπουργείο κάνει ένα ακόμη βήμα. Οι κηδεμόνες θα μπουν στην εφαρμογή e-epalμε τους κωδικούς του taxisnetκαι θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την 19η Ιουνίου έως την 23η Ιουνίου 2017. Αυτή η διαδικασία όμως, λέει το Υπουργείο, δεν είναι εγγραφή.

Οφείλουν να παρουσιαστούν από την 26η έως την 30ή Ιουνίου 2017 για την οριστική εγγραφή, ανανέωση εγγραφής ή μετεγγραφή στη σχολική μονάδα στην οποία επιλέχθηκαν προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση, γιατί ο μαθητής δεν θα πάει στο ΕΠΑΛ προορισμού του, με βάση τον τόπο κατοικίας του, αλλά στη σχολική μονάδα που θα τον στείλει το υπουργείο.

Ειδικά για την ΤΕΕ στα Χανιά έχουμε εμπειρία πλέον. Πέρσι ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων προχώρησε στην κατάργηση του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης από το 2ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Βενιζέλου, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Στις αρχές της σχολικής χρονιάς ο περιφερειακός διευθυντής δεν ενέκρινε τα ολιγομελή τμήματα στα περιφερειακά ΕΠΑΛ (Κίσσαμος, Βρύσσες).

Μόνο η αποφασιστική κινητοποίηση των συναδέλφων, των μαθητών και γονιών και της ΕΛΜΕ κατάφερε να διασώσει τα τμήματα. Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν.

Η μεροληπτική και σε βάρος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πρόβλεψη αυτή οδηγεί:

• Σε ένα αδιευκρίνιστο πολύπλοκο τρόπο εγγραφής, ιδιαίτερα για τους γονείς και κηδεμόνες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή πρόσβαση σε Η/Υ και σε αποκλεισμό τους.
• Σε πλημμελή διαδικασία ενημέρωσης
• Στο διαχωρισμό των δύο τύπων Λυκείου και την κατηγοριοποίηση των μαθητών, αίροντας την αρχή της καθολικότητας. 
• Στην κατάργηση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
• Στον περιορισμό της επιλογής τύπου σχολείου.
• Στην κατάργηση του δικαιώματος των μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν .
• Στην πλήρη κινητικότητα των συναδέλφων και την αδιοριστία των αναπληρωτών. 
• Στη συνολική υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και της μετατροπής της σε απλή κατάρτιση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων απαιτεί :

• την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου,
• την εφαρμογή του προηγούμενου τρόπου εγγραφής για όλους τους μαθητές, σ αυτό το στάδιο. Την παροχή δυνατότητας εγγραφής – και επομένως επαναπροσδιορισμού τμημάτων και τομέων – σε όσους μαθητές αποκτήσουν το δικαίωμα μετά τις 30 Ιουνίου, 
• Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
• Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
• Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και Ο.Π
• 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.
• Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ! 
• το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να οργανώσει άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ 16/6/2017 ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΛΟΥΜΕ:

1) ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19/6, ΩΡΑ 13:30, 2ο ΕΠΑΛ (ΠΡΩΗΝ ΔΑΙΔΑΛΟΣ) 
2) ΤΕΤΑΡΤΗ 21/6, ΩΡΑ 13:30, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ –

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΧΑΝΙΩΝ.

ΠΗΓΗ: KRITI24.GR

back to top