Menu
RSS

Δράσεις εκπαίδευσης κρατουμένων στα Χανιά

Τρεις δράσεις εκπαίδευσης προσωπικού και ενημέρωσης των κρατουμένων έγιναν αυτή την εβδομάδα στα Χανιά.

 Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στις φυλακές, την αναβάθμιση του προσωπικού και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης:

•Από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά επιμορφωτικό σεμινάριο 35 ωρών, με τίτλο «Ψυχική υγεία και αντιμετώπιση κρίσεων στις φυλακές», που απευθύνεται σε υπαλλήλους, φύλακες και εξωτερικούς φρουρούς, όλων των Φυλακών της Κρήτης (Αλικαρνασσού, Νεάπολης, Χανίων και Αγιάς). Το σεμινάριο, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σκοπό έχει την απόκτηση από το προσωπικό των Φυλακών ειδικών γνώσεων πάνω στην κοινωνία των ελληνικών φυλακών και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρατουμένων, με ειδική αναφορά στους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας και στους αλλοδαπούς κρατουμένους. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η καλύτερη κατανόηση από το προσωπικό των συνθηκών που συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρών συμβάντων. Απώτερος σκοπός του είναι η προετοιμασία των υπαλλήλων στην πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων εμφάνισης τέτοιων περιστατικών, καθώς και, γενικότερα, στην αντιμετώπιση κρίσεων στις φυλακές.

•Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της Φυλακής Χανίων πραγματοποιήθηκε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, από 13 έως 14 Ιουνίου 2017, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα «Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;» Το σεμινάριο απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και στο επιστημονικό και σωφρονιστικό προσωπικό της φυλακής και είχε ως στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία τους για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στα καταστήματα κράτησης.

•Τις ίδιες ημέρες κλιμάκιο του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (η Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου και η Διευθύντρια, κ. Φωτεινή Μηλιώνη, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σοφία Γιοβάνογλου), επισκέφτηκαν τόσο τη Φυλακή Χανίων όσο και την Αγροτική Φυλακή της Αγιάς, για να ενημερώσουν ομάδες κρατουμένων, που πλησιάζουν στην αποφυλάκισή τους, πάνω σε δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και τις εν γένει ευκαιρίες και δυνατότητες που αφορούν την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Τέλος, επισκέψεις στις δύο φυλακές των Χανίων πραγματοποίησε ο Συντονιστής Φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Π.Δουλάμης, προκειμένου να συζητήσει με το προσωπικό και τους υπευθύνους για θέματα καλής λειτουργίας των καταστημάτων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

back to top