Menu
RSS

Καθυστέρηση στον διαγωνισμό για τη δακοκτονία

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στον διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων για τη δακοκτονία 

αφού με τους ρυθμούς του υπουργείου τα φάρμακα αναμένεται πως θα φτάσουν στις αρχές Αυγούστου… στην καλύτερη περίπτωση.

Η κατάσταση αυτή μάλιστα συμβαίνει σε μια χρονιά που κατά κοινή ομολογία είναι πολύ καλή για τους παραγωγούς, που περιμένουν βεντέμα λόγω και των βροχοπτώσεων, οι οποίοι όμως φοβούνται τις συνέπειες, τη μείωση δηλαδή της παραγωγής λόγω δάκου, από την καθυστέρηση στην προμήθεια φαρμάκων.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης είχαν επαφές με τους Γενικούς γραμματείς των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, προκειμένου να πιέσουν στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση.

Το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω της καθυστέρησης από πλευράς υπουργείου να διεξάγει τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός έγινε αργά, προέκυψε μεν μειοδότης, αλλά η διαδικασία της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα. Έτσι είμαστε στα μέσα του Ιουνίου, ακόμα δεν έχει σταλεί η απόφαση στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και είναι λογικό να επικρατεί αναστάτωση.

Και μπορεί για τον νομό Ρεθύμνου να μην είναι τόσο άμεσο το πρόβλημα αφού υπάρχει απόθεμα από την περυσινή χρονιά για τουλάχιστον έναν ψεκασμό, ίσως και παραπάνω, ωστόσο υπάρχει η ανησυχία για τους επόμενους ψεκασμούς, αν έρθουν τα φάρμακα τον Αύγουστο. Σοβαρότερο πρόβλημα, δε, φαίνεται πως έχει ο νομός Ηρακλείου.

Ο κ. Χνάρης είπε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση πως έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα εδώ και καιρό οι αρμόδιοι υπουργοί, οι κρητικοί υπουργοί και βουλευτές και υπάρχει μια διαδικασία πίεσης στην κατεύθυνση να γίνουν οι διαδικασίες πιο σύντομα, ώστε τουλάχιστον να έρθουν τα φάρμακα πιο νωρίς και όχι τον Αύγουστο. Ο ίδιος μίλησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης χθες και έλαβε τη δέσμευση ότι θα γίνουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως εξηγεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της δακοκτονίας, εκτιμάται πως θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των δακοπαγίδων που έχουν τοποθετηθεί. Άλλωστε η δακοκτονία γίνεται κατά περιοχές.

Υπενθυμίζουμε πως από πέρυσι έχουν περικοπεί και οι ψεκασμοί, κάτι που είχε επίσης προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Ενώ παλαιότερα γίνονταν 6 ή 7 ψεκασμοί ανάλογα τον πληθυσμό του δάκου, πλέον γίνονται 3 ή το πολύ 4.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

 

back to top