Menu
RSS

Αναπαράσταση της γιορτής του Κλήδονα στον Αλικιανό

   Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας με το Emmanuel Collegeτης Βοστώνης, οργανώνει 

την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017, ανήμερα του Άι Γιάννη, στην έδρα της, στον Πύργο Αλικιανού, αναπαράσταση της παραδοσιακής γιορτής του Κλήδονα, με τη συμμετοχή των φιλοξενουμένων φοιτητών.

  Ο Κλήδονας είναι από τις αρχαιότερες εκφράσεις του λαϊκού μας πολιτισμού. Κατάγεται από τις αρχαίες τελετουργίες καθαρμού και μαντείας και βασίζεται στην πίστη για τη μαγική δύναμη του λόγου. Στη νεοελληνική εκδοχή του, συνδέεται με μαντικά έθιμα που αποκαλύπτουν στα νέα κορίτσια αν θα παντρευτούν αυτό το χρόνο. Είναι πανελλήνια γιορτή χαράς και κεφιού, όπου πρωταγωνιστεί ο ποιητικός λόγος,  με τις αυτοσχέδιες μαντινάδες.

    Η αναπαράσταση των μαντικών εθίμων θα περιλαμβάνει τα τρία κύρια επεισόδια της παραδοσιακής τελετουργίας, το «Αμίλητο νερό», τις «Φωτιές του Άι Γιάννη» και το «Άνοιγμα του κλήδονα» ή «τα ριζικάρια». Θ’ ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα και κρητικό γλέντι. Ώρα έναρξης 19.30.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

back to top