Menu
RSS

Δωρεάν εξέταση για δεκάδες γυναίκες από τον κινητό μαστογράφο

Δωρεάν εξέταση για δεκάδες γυναίκες από τον κινητό μαστογράφο

Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης σε δεκάδες γυναίκες πρόκειται να δώσει η παρουσία της κινητής μονάδας μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα Χανιά αύριο,

 Παρασκευή, και Σάββατο. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 100 ραντεβού, ενώ πολλές περισσότερες γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εξεταστούν και βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κινητός μαστογράφος θα βρίσκεται και τις δύο ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Χανίων, ενώ πρόθεση του Δήμου Χανίων είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία η κινητή μονάδα να επισκεφθεί ξανά τα Χανιά προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις περιαστικές περιοχές.

«Πάρα πολλές γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον γι’ αυτή τη δράση και τα 100 ραντεβού που μας δόθηκαν για τις δύο ημέρες δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες», ανέφερε σχετικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας την Πέμπτη, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη τέτοιων δράσεων».

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, γιατρός – παθολόγος, Κώστας Αρχοντάκης τόνισε σχετικά ότι η μαστογραφία συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από 40 έως 70 ετών. «Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται γύρω στα 5000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης και συμπλήρωσε ότι η μαστογραφία είναι μια ακριβής εξέταση που με μικρή ακτινοβολία πλέον μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη ενός καρκίνου σε πρώιμο στάδιο γεγονός που επιτρέπει την ταχεία πρόληψη της νόσου και την επιβίωση της ασθενούς.

«Είδαμε ότι η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγω των συνθηκών και ότι οι μαστογράφοι που υπάρχουν στα Χανιά δεν δύναται να εξυπηρετήσουν γενικά τον ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχει και πληθυσμός που είναι ανασφάλιστος. Γι’ αυτό και ως πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας του Παραρτήματος Χανίων θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμου που μας βοήθησε και θα μεταφέρω το αίτημα του Δήμου και της αρμόδιας αντιδημάρχου στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στην Αθήνα για να ξανάρθει ο μαστογράφος», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ακόμα ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πέρα από την κινητή μονάδα μαστογραφίας πραγματοποιεί δράσεις και για τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και τις τοξικές ουσίες στο περιβάλλον, ενώ στην 60χρονη ιστορία της έχει δημιουργήσει ξενώνες για καρκινοπαθείς και συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία των Αντικαρκινικών Νοσοκομείων Άγιος Σάββας και Άγιοι Ανάργυροι.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

back to top