Menu
RSS

Πρόκληση: Θέλουν να επιστρέψει το “Γερμανικό πουλί” στο νησί

Πρόκληση: Θέλουν να επιστρέψει το “Γερμανικό πουλί” στο νησί

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει η εμφάνιση βετεράνων ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κινούνται για την αποκατάσταση του "Γερμανικού πουλιού" στα Χανιά - του κατεξοχήν μνημείου-σύμβολου της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη

. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η οργάνωση βρίσκεται σε επαφή με το Δήμο Χανίων αλλά και το Δήμο Πλατανιά, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά και το ξαναστήσιμο του μνημείου.

Το 2014 ο "Κύκλος φίλων για τη διατήρηση του κενοταφίου των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη" (Circle of Friends for the Maintenance of the Paratrooper - Cenotaph in Crete) ξεκίνησε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για να γίνει αναφορά στα υπουργεία Παιδείας των κρατιδίων της Γερμανίας αναφορικά με το θέμα της αναστήλωσης του "Γερμανικού πουλιού". Πάνω από 11.000 άνθρωποι συνυπέγραψαν το αίτημα, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, και εκφράστηκαν σε διάλογο στη σελίδα όπου συγκεντρώνονταν οι υπογραφές. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής υπογραφών, το αίτημα προωθήθηκε, με τα κρατίδια Σαξονίας, Έσσης και Βρέμης να αρνούνται κάθε υποστήριξη. Όμως τα άλλα κρατίδια δεν πήραν καμία απόφαση, ενώ το κρατίδιο της ΒαυαΤα κριτήρια των πολιτών

Κάποια από τα επιχειρήματα Γερμανών πολιτών, που είτε ψήφισαν υπέρ είτε τάχθηκαν ενάντια στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναφέρουν:

- «Καμία χώρα στον κόσμο δεν ντρέπεται για την ιστορία της. Έχουν πλέον περάσει 4 γενιές από τον πόλεμο. Μπορούμε να αφήσουμε την "πολιτική" απ' έξω; Αυτό το μνημείο είναι για κάθε στρατιώτη που πολέμησε στην Κρήτη και έπεσε για την πατρίδα του. Η επίθεση στην Κρήτη είναι μέρος της γερμανικής ιστορίας. Δεν τιμάμε έτσι κάποιο καθεστώς, αλλά επεξεργαζόμαστε τι συνέβη».

- «Δεν ξέρω τι χρήματα ζητά η Ελλάδα για αποζημιώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Γερμανία δίνει και τώρα αρκετά στην Ελλάδα. Και επιτέλους, πρέπει ως λαός να ξεφύγουμε από αυτό το ενοχικό "είμαστε κι εμείς συνένοχοι". Έχουν περάσει δύο γενιές από αυτή την περίοδο. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε με το αυτομαστίγωμα».

- «Αυτό το μνημείο υπενθυμίζει τους στρατιώτες οι οποίοι κατά τη γερμανική κατοχή έκαναν φρικτά εγκλήματα ενάντια στον πληθυσμό του νησιού. Δε νομίζω ότι οι ντόπιοι θα θέλουν να ζουν δίπλα σε ένα τέτοιο μνημείο στην Ελλάδα. Το καλύτερο θα ήταν να πληρωθούν αποζημιώσεις στα θύματα για την αδικία που υπέστησαν».

- «Το μνημείο στην Κρήτη ανεγέρθηκε όταν η Γερμανία επιζητούσε την παγκόσμια κυριαρχία και οι στρατιώτες της σκόπευαν να μείνουν για πάντα στην Κρήτη. Θα είχε απομακρυνθεί αν υπήρχε στη Γερμανία ήδη από το 1945 με αυτόν τον αετό και το κείμενο που παραπέμπει στον εθνικοσοσιαλισμό».

ρίας προώθησε το αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου.

- «Η Γερμανία έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε μορφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων που είχαν αποσυναρμολογηθεί στη Γερμανία. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν τις έθεσαν σε λειτουργία, αλλά τις άφησαν να σκουριάζουν στα λιμάνια. Σε αυτό εμείς οι Γερμανοί αυτή τη φορά δε φταίμε».

Η ιστορία του "κακού πουλιού"

 

Καταστράφηκε το 2000 μετά από καταιγίδα

Το μνημείο είναι γνωστό στους Κρητικούς ως το "Γερμανικό πουλί" ή το "κακό πουλί". Ανεγέρθηκε το 1941 από τις κατοχικές δυνάμεις και βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, στο δρόμο προς Αγίους Αποστόλους.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο τέλος μιας πέτρινης κλίμακας, που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αποτελείτο από ένα ψηλό πετρόχτιστο βάθρο, όπου πάνω του στήθηκε ένας τσιμεντένιος αετός σε στάση εφόρμησης προς τη γη, να κρατάει έναν αγκυλωτό σταυρό στα νύχια του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η αρχική καταστροφή του "Γερμανικού πουλιού" συνέβη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε την πόλη στις 28 Νοεμβρίου 2000. Για φθορά του από τον αέρα («είχαν διαβρωθεί τα σίδερα του σκελετού») έκανε λόγο ο τότε αρμόδιος δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Νίκος Αποστολάκης.

Πηγή: Νέα Κρήτη

 

back to top