Menu
RSS

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για αυτόνομη ΔΕΔΙΣΑ

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για αυτόνομη ΔΕΔΙΣΑ

Τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ότι θα διατηρηθεί η αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ μετά τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί για την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, απέσπασε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα. 

Στο μεταξύ, μετά από 18 χρόνια κωλυσιεργίας έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την θέσπιση του τοπικού χωροταξικού σχεδίου Γερανίου.

Η ΔΕΔΙΣΑ

Ειδικότερα για τη ΔΕΔΙΣΑ ο κ. Μαλανδράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αφού του επανέλαβε την θέση της ΠΕΔ Κρήτης για την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ, ο κ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε ότι για τη ΔΕΔΙΣΑ θα υπάρξει διατήρηση της αυτοτέλειάς της.
«Στις 31 Μαϊου λήγει η περίοδος κατά την οποία υπάρχει η υποχρέωση της λύσης και συγχώνευσης και ο κ. Μπαλάφας με διαβεβαίωσε ρητά ότι για τη ΔΕΔΙΣΑ θα υπάρξει διάκριση και διατήρηση της αυτοτέλειάς της. Μάλιστα, του επεσήμανα ότι επειδή η ΔΕΔΙΣΑ είναι Α.Ε. κι όχι ΝΠΔΔ να υπάρξει πρόνοια ώστε η Επιχείρηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους σκοπούς που αναγράφονται στο καταστατικό της, όπως η αποκομιδή», επεσήμανε ο κ. Μαλανδράκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαλάφας του ανέφερε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη στη νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον κ. Μπαλάφα τέθηκε και το θέμα της διαχείρισης των παραλιών. «Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών είναι τραγικό. Είπα λοιπόν στον κ. Μπαλάφα ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Εσωτερικών να αποδεχθεί να απογυμνώνεται ο ρόλος του», σχολίασε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι επανέλαβε στον αναπληρωτή υπουργό τις προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης για το θέμα. Παράλληλα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το Υπουργείο Οικονομικών να παρακάμψει το Υπουργείο Εσωτερικών και να βγάλει αντί για ΚΥΑ μια υπουργική απόφαση. Από τη μεριά του, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε στον κ. Μαλανδράκη ότι εφόσον υπάρξει ΚΥΑ θα φροντίσει το υπουργείο το τίμημα που θα καταβάλλεται στους Δήμους να είναι εύλογο.

ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ ΓΕΡΑΝΙΟΥ

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε στην Αθήνα ο κ. Μαλανδράκης συναντήθηκε και με τον αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπέγραψε το τοπικό χωροταξικό σχέδιο Γερανίου δίνοντας τέλος στην κωλυσιεργία που υπήρξε επί του συγκεκριμένου θέματος επί 18 ολόκληρα χρόνια. Πλέον απομένει η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
«Μετά από 18 χρόνια, δηλαδή από το 1998 όπου είχε καταπέσει, και μετά από προσπάθειες που είχαν γίνει από τις καποδιστριακές δημοτικές αρχές και δημάρχους όλα τα προηγούμενα χρόνια για να εγκριθεί ξανά, χωρίς όμως να ευδοκιμήσουν, αλλά και προσπάθειες που κάναμε εμείς τα τελευταία 5 χρόνια με συγκεκριμένες διορθώσεις σε μελέτες, υπήρξε αυτή η εξέλιξη που είναι μια επιτυχία για την περιοχή», δήλωσε σχετικά ο κ. Μαλανδράκης που συναντήθηκε με τον κ. Τσιρώνη στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο Δήμο, ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ από το 2007 για τον καποδιστριακό Δήμο Πλατανιά, ενώ οι πρώην Δήμοι Μουσούρων, Βουκολιών και Κολυμβαρίου δεν έχουν ΣΧΟΟΑΠ. «Εμείς ανοίξαμε τη διαδικασία αναθεώρησης του υφιστάμενου ΣΧΟΟΑΠ Πλατανιά το 2013 και πήραμε ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά δυστυχώς -όπως έχω πληροφορηθεί κι από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος- δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να σου επιτρέπει να κάνεις πάνω σε υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ αναθεώρηση, παρά μόνο σημειακές μεταβολές», εξήγησε ο δήμαρχος και τόνισε ότι για τον λόγο αυτό ο Δήμος Πλατανιά έχει ζητήσει από την Περιφέρεια να ανοίξει ένα περιφερειακό πρόγραμμα σε σχέση με ΣΧΟΟΑΠ για περιοχές του νησιού που δεν έχουν καθόλου σχέδια και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθεί και ο ανασχεδιασμός του σχεδίου Πλατανιά.

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΛΕΜΕ

Στο μεταξύ, ο κ. Μαλανδράκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον νέο πρόεδρο του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης Λευτέρη Κοπάση με τον οποίο συζήτησαν για έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν στο νέο ΕΣΠΑ. «Ενα από τα θέματα αυτά είναι και το θέμα του αεροδρομίου του Μάλεμε για το οποίο θέλουμε τη γνώμη και την επιστημονική βοήθεια του ΤΕΕ ώστε να εκπονήσουμε ένα μάστερ πλαν για τη διαχείριση του χώρου. Είναι κάτι που το έχουμε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς του νομού, αλλά θεωρούμε ότι το ΤΕΕ είναι ο πιο ενδεδειγμένος φορέας», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης και συμπλήρωσε ότι για το αεροδρόμιο του Μάλεμε το ΣΧΟΟΑΠ Πλατανιά προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις γης, ενώ υπενθύμισε τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού Αμυνας Π. Καμένου ο οποίος είχε επισκεφθεί τον χώρο κατά τις περυσινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.Πηγή: www.haniotika-nea.gr

back to top