Menu
RSS

Σχεδιασμός για τη νέα βιβλιοθήκη

Σχεδιασμός για τη νέα βιβλιοθήκη

Να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 η διαδικασία αδειοδότησης και μελέτης ανακατασκευής του νεοκλασικού κτηρίου επί της οδού Τζανακάκη που προορίζεται να στεγάσει τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί η Δημοτική Αρχή Χανίων.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει αν θα γίνει χρήση της δυνατότητας επέκτασης του κτηρίου που προκύπτει από τους όρους δόμησης και την επιφάνεια του οικοπέδου.
Για τον σκοπό αυτό στελέχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου εκπόνησαν μια έκθεση όπου έχουν καταγραφεί αναλυτικά και ανά κατηγορίες το υλικό που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, τις δραστηριότητες που αναπτύσσει και τα οικονομικά στοιχεία της.

Τα πορίσματα της έκθεσης που συντάχθηκε βρίσκονται ήδη στα χέρια του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις που θα αποτελέσουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τους μελετητές που θα συντάξουν τη μελέτη ανακαίνισης και ανακατασκευής του κτηρίου.
«Αυτή η προεργασία έγινε για να οδηγηθούμε στα σωστά συμπεράσματα ως προς τις ανάγκες που θα καλύψει η νέα Βιβλιοθήκη», εξήγησε ο κ. Βάμβουκας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «X.ν.».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τις λειτουργικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης θα εξαρτηθεί και αν θα γίνει κάποια προσθήκη στο κτήριο ή όχι: «Πρόκειται για ένα κτήριο που είναι 600 τμ. Όμως επειδή υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί το κτήριο μέχρι τα 1.800 τμ και μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές άδειες. Ωστόσο, το πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο και αν θα φτάσουμε σε αυτά τα τετραγωνικά είναι θέμα των αναγκών και των προτεραιοτήτων που θα βάλουμε. Από εκεί και πέρα η όποια προσθήκη γίνει -αν γίνει- μπορεί να προχωρήσει και σε δύο διαφορετικές χρονικές φάσεις».
Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι οι σύγχρονες βιβλιοθήκες δεν περιορίζονται στη εμπλουτισμό και την ταξινόμηση του υλικού τους, ούτε εξαντλούν τη δράση τους στον δανεισμό βιβλίων, αλλά είναι χώροι δράσεων πολιτισμού όπου αξιοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες.
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας πρώτα θα αποφασίσουμε το χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στο κτήριο σε συνάρτηση και με το κόστος και έπειτα οι αποφάσεις αυτές  θα αποτελέσουν τις κατευθύνσεις που θα δώσουμε μελετητές.
Στόχος μας είναι μέσα στο 2017 να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία μελέτης και αδειοδότησης ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να βρούμε τους πόρους και να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου», υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε αισιόδοξος καθώς -όπως υποστήριξε- από τις διερευνητικές συζητήσεις που έχουν γίνει με την Περιφέρεια Κρήτης το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι το νεοκλασικό της οδού Τζανακάκη είχε αγοραστεί από τον Δήμο Χανίων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (500.000 ευρώ) και από ιδίους πόρους (410.000 ευρώ).

 

Πηγή : haniotika-nea.gr

back to top