Menu
RSS

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Μέσω τηλεδιάσκεψης

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνυπέγραψαν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.


Το Σύμφωνο Συνεργασίας εδράζεται στη δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης και του «Χαμόγελου του Παιδιού» ως προς την αδιάλειπτη μεταξύ τους συνεργασία για την υλοποίηση από κοινού συντονισμένων δράσεων και ενεργειών που θα προσβλέπουν στην ενίσχυση της παιδικής προστασίας και της κοινωνικής φροντίδας στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της ανάπτυξης ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης παρέμβασης.
Σκοπός των παρεμβάσεων αυτών είναι η διαφύλαξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, η προαγωγή της υγείας και του βιοτικού επιπέδου των παιδιών, καθώς επίσης και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε σχέση με τα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων ανηλίκων. 
Ειδικότερα, το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την πραγματοποίηση παρεμβάσεων και προγραμμάτων, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης περιστατικών βίας, της πρόληψης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, της πρόληψης και της αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, της υποστήριξης οικογενειών που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών.
 
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή του συμφώνου δήλωσε: «Ιδιαίτερα στη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η αξία εννοιών, όπως αυτή της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της προσφοράς. Έννοιες ταυτισμένες με «Το χαμόγελο του Παιδιού», του Οργανισμού που εδώ και 26 χρόνια προσφέρει διάπλατα χαμόγελα σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως υπάρχουν ανάγκες στην κοινωνία μας, για τις οποίες χρειάζεται η συνδρομή των πολιτών, των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, των ανθρώπων που θυσιάζουν ένα μέρος της ζωής τους, για αυτούς τους μεγάλους σκοπούς. Η Περιφέρεια μαζί με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και μέσα από αυτή τη συνεργασία συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας των παιδιών, υπηρετώντας τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς μετά από μακροχρόνιες κοινές προσπάθειες υπογράφουμε σήμερα Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης. Κοινός στόχος είναι η αμοιβαία υποστήριξη, η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, καθώς και η διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και δράσεων, προς όφελος όλων των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους στην Κρήτη. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επενδύει στις συνεργασίες με τους θεσμικούς φορείς αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ένωση δυνάμεων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, τα οποία, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή  περίοδο, αυξάνονται δραματικά και υπονομεύουν τα δικαιώματα και το μέλλον των παιδιών».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς επεσήμανε ότι: «Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μαρτυρεί την έμπρακτη αναγνώριση της Περιφέρειας, αλλά και στήριξη του πολύτιμου έργου που επιτελεί διαχρονικά το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη χώρα μας. Επίσης, σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία, συνενώνοντας δυνάμεις, πόρους και τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις και παρεμβάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που θα έχουν αδιαμφισβήτητο κοινωνικό και υγειονομικό όφελος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας της Κρήτης σχετικά με τα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης και της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών».
Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη δήλωσε «όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία για να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις. Στην Περιφέρεια Κρήτης γνωρίζουμε ότι το πραγματικό στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε είναι το πώς θα ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας ώστε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας μπροστά σε κάθε κίνδυνο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε εκπαιδευτικές δράσεις προκειμένου να συμβάλουμε στην πρόληψη και αποτροπή την παιδικής κακοποίησης».
Στην υπογραφή παραβρέθηκαν και με δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον Τομέα Διασύνδεσης της Περιφέρειας με Εθελοντικές Οργανώσεις, Γεωργία Μηλάκη, που χαρακτήρισε πολύτιμο το θεσμό και τη συνεργασία της Περιφέρειας με το φορέα, ενώ η Συντονίστρια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Κρήτης του «Χαμόγελου του Παιδιού», Χρυσή Μπομποδάκη εξέφρασε την ικανοποίηση για τη συνεργασία και για τις δράσεις που έγιναν μέχρι σήμερα εκφράζοντας την βεβαιότητα για την αποτελεσματική εξέλιξή της. Παράλληλα, η Ψυχολόγος του Συλλόγου στην Κρήτη, Φωτεινή Παπαδάτου μίλησε για μια σημαντική μέρα λόγω της δυνατής συμμαχίας που διαμορφώνεται και θα μπορεί να οδηγεί σε παρεμβάσεις σε κάθε σημείο του νησιού.
Στην υπογραφή παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης.
 

back to top