Menu
RSS

Στάση εργασίας για το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ

Στάση εργασίας για το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκηρύσσει 2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 1μμ έως 3μμ και καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7 ης ΥΠΕ.

Παράλληλα, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία υγείας-πρόνοιας να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνουμε στην 7η ΥΠΕ στις 23 Σεπτέμβρη 13:00, προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και να υπερασπιστούμε μαχητικά τα δικαιώματά εργαζομένων και ασθενών.

Ενώ τα κρούσματα COVID-19 ολοένα αυξάνονται, οι δημόσιες δομές υγείας του νησιού δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς. Αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πάνω από 2.000 κενών θέσεων προσωπικού, μέρος των ελλείψεων «μπαλώνεται» προσωρινά με συμβασιούχους και με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών. Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ κλπ) στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και τα νοσοκομεία της Κρήτης, με τις συμβάσεις αρκετών από αυτούς να λήγουν μέχρι τις αρχές του ’21. Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια), ενώ δεν γίνονται μαζικά περιοδικά μοριακά τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και πρόνοιας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου διασποράς του ιού. Οι μόλις 50 περίπου δημόσιες κλίνες ΜΕΘ της Κρήτης δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Η υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να παρέχει καθολικά υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες νόσους αλλά και ήπιων κρουσμάτων.

 

Η κρατική ευθύνη για τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε εν μέσω πανδημίας μετακυλίεται στην Περιφέρεια, η ευθύνη για επέκταση των υποδομών και αγορά εξοπλισμού μετατίθεται σε «δωρητές», ενώ διευρύνονται οι ΣΔΙΤ, π.χ. με την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία.

Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που περιορίζει σταδιακά την κρατική χρηματοδότηση της υγείας στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη».

Διεκδικούμε:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας

• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας

• Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας

• Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό

• Ενίσχυση της ΠΦΥ σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό

• Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους σε Υγεία-Πρόνοια, ΜΜΜ, εστίαση, τουρισμό,

εμπόριο και σε μεγάλους χώρους δουλειάς

• Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τόσο σε συνθήκες πανδημίας όσο και σε «κανονικές» συνθήκες.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γραμματέας

Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος

back to top